Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα  με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή,  η παρουσίαση της υποψηφιότητας «Μεσολόγγι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

   Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λόγου της  Στοάς του Βιβλίου του Αρσάκειου Μεγάρου κατόπιν ευγενικής προσφοράς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, βουλευτές, πρόεδροι οργανισμών, φορέων και συλλόγων από Αθήνα και Μεσολόγγι, καθώς και πλήθος κόσμου.

   Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον π. Γ.Γ. του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Παν. Κοντό, ενώ ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγαθ. Κότσαλου, των καθηγητών Κλασσικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών Β. Λαμπρινουδάκη,  Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Παν. Πουλή, Συνταγματικού Δικαίου Σπ. Βλαχόπουλου και του  Δρ. Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Φ. Σπυρόπουλου.

   Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο αδελφός της αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος Μερκούρης, ενώ μήνυμα υποστήριξης απέστειλαν ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της γαλλικής τηλεόρασης Νίκος Αλιάγας και ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός.

   Η πρώτη ομιλία, έγινε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας Δρ. Ολυμπία Βικάτου, η οποία έκανε ιστορική «ξενάγηση» στην περιοχή, παρουσιάζοντας τα εξαιρετικής σημασίας κατάλοιπα και μνημεία του πολιτισμού της από την προϊστορική εποχή, έως τα μεταβυζαντινά και νεώτερα χρόνια. Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Παναγιώτη Κοντού, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που την περιβάλλει, διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα και την ιδιαίτερης ομορφιάς φυσιογνωμία της.

   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του λογότυπου ««Μεσολόγγι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 από τον κ. Γιάννη Καρλόπουλο, καθώς και της διαδικτυακής σελίδας της υποψηφιότητας από τον κ. Γιάν. Μαρκάκη.  Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι : http://messolonghi2021.eu/el-GR/ όπου περιλαμβάνονται οι επιμέρους πληροφορίες, φωτογραφίες και λεπτομέρειες της υποψηφιότητας, καθώς και η σύνθεση των μελών Συντονιστικής και Πολιτιστικής Επιτροπής.

   Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  οι βουλευτές Μ. Τριανταφύλλου, Μ. Σαλμάς, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Πάντζας, Γ. Δημαράς και Ν. Κωνσταντόπουλος, ο π. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Παν. Σόμπολος, ο πρόεδρος των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. Θ. Μπλίκας και ο Δ/νων Σύμβουλος Νίκος Τσαραπατσάνης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Κ. Ρόκκος, ο π. Υπουργός Νίκος Βερνίκος, Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου, καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής.

Ομιλία του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου

  «Το έτος 2021, η Ελλάδα δικαιούται να έχει τον ένα εκ των δυο θεσμοθετημένων τίτλων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μιας και η χρονολογία συμπίπτει επετειακά από τα 200 χρόνια έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

  Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ως σύμβολο αγώνα, θυσίας και πανανθρώπινων ιδεών, θεωρούμε ότι διατηρεί αυτοδίκαιο πρόκριμα καθώς πέρα από το ιστορικό γεγονός της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, συνεχίζει στις μέρες να διατηρεί ανόθευτο τον παγκόσμιο συμβολισμό της ως Πόλη της Ελευθερίας.

Είναι άλλωστε η μοναδική πόλη στον κόσμο, όπου η επίσημη θεσμική της ανακήρυξη στηρίζεται  στο μεγαλείο της θυσίας των Εξοδιτών. Ανάμεσα δε στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», υπήρξε πλήθος ξένων Φιλελλήνων που την ύστατη στιγμή, πορεύθηκαν μαζί τους στην αιώνια δόξα.

Οικουμενικό λοιπόν το μήνυμα της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, αυτού του μοναδικού τόπου που όλοι μας κλείνουμε ευλαβικά στην καρδιά μας. Αυτό θεωρώ πως είναι και το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ως Δημοτική Αρχή θελήσαμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να την μετατρέψουμε σε δυνατότητα. Μια δυνατότητα προβολής της ιστορικότητας της πόλης μας, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και των ανέγγιχτων από τη λήθη του χρόνου καταβολών μας.

Προσδοκούμε ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα προσδώσει επιπλέον μεγαλύτερη δυναμική και εξωστρέφεια στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, αφού θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο αναβάθμισης είτε στον αστικό σχεδιασμό της είτε στην γενικότερη οικονομική, επιχειρηματική ή τουριστική ανάπτυξή της. Φυσικά η ενίσχυση του διεθνούς κύρους της, είναι αυτονόητη.

   Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο για όλους εμάς που το πιστεύουμε και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Στηρίχθηκε εξ αρχής στη βάση του εθελοντισμού, της προσφοράς και της εντατικής προσπάθειας. Και πραγματικά ήταν μεγάλη και συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, καθώς από την πρώτη στιγμή δήλωσαν παρόντες κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και της πνευματικής ζωής της χώρας μας.  Μάλιστα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλω απόψε την περαιτέρω διεύρυνση των προσωπικοτήτων της Επιτροπής που έχει ως έργο της  την προώθηση της υποψηφιότητας της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, έως το τέλος του χρόνου.

Για τους παραπάνω λόγους, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους των Μεσολογγιτών, όλους όσους συνέδραμαν με τις δυνάμεις τους στις διεργασίες προετοιμασίας προκειμένου η πρότασή μας να έχει πληρότητα, διατηρώντας ωστόσο την καλαισθησία του λιτού και απέριττου.

   Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας που εργάζονται καθημερινά, προσφέροντας τεχνογνωσία και πολύπλευρη υποστήριξη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης θερμά, όλους όσους αισθάνονται στην ψυχή Μεσολογγίτες, ενισχύοντας και στηρίζοντας την προσπάθειά μας.

   Πιστεύουμε ότι το 2021 θα είναι η χρονιά όπου θα αφήσουμε τη δική μας παρακαταθήκη στον πολιτισμό και την ιστορία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, την οποία θα πρέπει και οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

   Η παρουσία σας, μας δίνει δύναμη αλλά και βεβαιότητα ότι όλοι μαζί, θα κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα».

 

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.