Σκέψεις για την επιβολή πλαφόν έως 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη στο ποσό που μπορεί να μεταφέρει ένας Ελληνας πολίτης σε μετρητά για ταξίδια στο εξωτερικό, υπάρχουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, λόγω νομικών προβλημάτων η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιελήφθη τελικώς στη νέα υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες και η οποία παρατείνει την ειδική τραπεζική αργία για ακόμα τρεις εργάσιμες ημέρες. Ετσι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους, που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων, να λάβουν –μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν– επιπλέον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους. Ποσό 120 θα μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η τρέχουσα ρευστότητα επαρκεί για τις ημερήσιες ανάγκες, όπως διαμορφώνονται μετά την επιβολή περιορισμών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δίχως την αύξηση του ELA την ερχόμενη Δευτέρα είναι πολύ δύσκολο αυτό να συνεχιστεί. Χωρίς συμφωνία, σημειώνουν, και αύξηση του ορίου του ELA είναι απίθανο τα ΑΤΜ από τη Δευτέρα να δίνουν έστω τα 60 ευρώ του ημερήσιου ορίου. Οπως εκτιμούν, αν υπάρξει συμφωνία τότε η ΕΚΤ θα αυξήσει άμεσα το όριο του ELA, ενώ είναι πιθανό να αποσταλεί και χρήμα σε φυσική μορφή. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, αν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμα και την ερχόμενη Τρίτη, σε καθεστώς περιορισμών πάντα.

Χθες συνεδρίασε η ΕΚΤ και όπως αναμενόταν, δεν προχώρησε ούτε σε αύξηση του ορίου του ELA (είναι στα 89 δισ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου), ούτε σε νέα αύξηση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών. Το κλίμα στην ευρωτράπεζα ήταν βαρύ σε συνέχεια των δραματικών εξελίξεων το βράδυ της περασμένης Τρίτης μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος της ΕΚΤ, Christian Noyer, δήλωσε ότι η Κυριακή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίξει την Αθήνα χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Οπως σημείωσε η ΕΚΤ, έχει ήδη «ξεχειλώσει» την ερμηνεία των κανόνων, ώστε να διατηρηθεί η υποστήριξη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Νoyer εκτίμησε ότι στο σημερινό περιβάλλον, δεδομένης της αβεβαιότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν γρήγορα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι αδύνατον να λειτουργήσουν κανονικά, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκτίμησε ότι το ευρώ δεν είναι καταδικασμένο χωρίς την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι σε ενδεχόμενο Grexit θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

Αντιθέτως, την ανάγκη αποτροπής ενός Grexit υπογράμμισε το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, επισημαίνοντας τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα χωρίς νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Αύξηση «κόκκινων» δανείων

Σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται τον Ιούνιο αλλά και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου εξαιτίας της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αν και σημειώθηκε κινητικότητα για την εξόφληση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ωστόσο δεν υπήρξε αντίστοιχη τάση για τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Οπως τονίζουν, υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που περιμένουν αν θα υπάρξει συμφωνία πριν προχωρήσουν σε πληρωμή των δόσεών τους, ενώ άλλοι δεν μπορούν λόγω της τραπεζικής αργίας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στην ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Οπως σημειώνουν, μετά την επιβολή περιορισμών στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.