Η αιφνίδια  απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας υπό τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο των Δήμων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση και χειραγώγηση του θεσμού, ενώ απειλείται πλέον ορατά η ομαλή λειτουργία του.

   Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου – όπως είπε – η στάση έναντι των κυβερνητικών επιλογών να είναι ομόθυμη, μακριά από κομματικές επιλογές και με μοναδικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Δήμων.

Ο Νίκος Καραπάνος συνεχίζοντας στην εισήγησή του σημείωσε πως οι εξηγήσεις ή υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής σαφώς δεν είναι επαρκείς και δεν  καλύπτουν τις θέσεις των θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ. Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης η οποία λήφθηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, θα συσσωρεύσει προβλήματα τα οποία θα οδηγήσουν σε αδυναμία διαχείρισης είτε της καθημερινότητας, είτε του προγραμματισμού έργων.

Η εισήγηση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Σώμα, ενώ στο ψήφισμά της η  Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας,

   «Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

   Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο ∆.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π.

   Καλεί τους ∆ήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του ∆ημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της, καθόσον τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των ∆ήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

   Καλεί τους ∆ήμους της Δυτικής Ελλάδας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

   ∆ηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί , με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

Καλούμε τους ∆ήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ καταδικάζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Απαιτεί την άμεση και οριστική απόσυρσή της.

Καλεί τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, να μην την εφαρμόσουν και να μην καταθέσουν τα χρήματα.

   Τα διαθέσιμα των Δήμων είναι για τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες του, όχι για τις τράπεζες και τους δανειστές.

Καμία νομική κύρωση κατά των αιρετών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και των υπαλλήλων που θα υλοποιήσουν αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.