Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και η ΔΚΕΚΑΠ, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα που αφορά τη πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη σε σαράντα Δήμους της χώρας, θα θέσει στην διάθεση των πολιτών δωρεάν εξετάσεις κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

   Το πρόγραμμα αφορά την δωρεάν παροχή ταινιών μέτρησης σακχάρου με τον αντίστοιχο εξοπλισμό (σκαρφιστήρες και έναν μετρητή ο οποίος θα παραμείνει στη διάθεση του Δήμου), ενώ απευθύνεται σε πολίτες άνω των 65 ετών.
Στόχος της δράσης η οποία προωθείται και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, είναι την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μέσω της μέτρησης του γενικού πληθυσμού, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας. Οι μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη συνδυάζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, περιφερικής αρτηριοπάθειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφροπάθειας κλπ.

   Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), ενώ στις ηλικίες 35 έως 65 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους. Στην Ελλάδα περίπου το 8% του πληθυσμού νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει στα αρχικά κυρίως στάδια. Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται μάστιγα των ανεπτυγμένων χωρών, είναι ένα νόσημα που σχετίζεται άμεσα με τη φτώχεια και επηρεάζει δυσανάλογα τις χαμηλές κοινωνικοοικονομικά ομάδες και τις μειονότητες.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.