Από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας και το γραφείο του Αντιδημάρχου Σπ. Διαμαντόπουλου, γίνεται γνωστό ότι:

 «Τον τελευταίο καιρό, ως Τμήμα Πρασίνου, δεχόμαστε έντονες «βολές» για την κατάσταση των  φοινίκων που προσεβλήθησαν από το ρυγχωτό κόκκινο σκαθάρι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή  . Ιδιαίτερη αναφορά δε, γίνεται για τους φοίνικες του Κήπου των Ηρώων.

   Η άποψή μας ουδέποτε ζητήθηκε, αφενός από τους όψιμους τιμητές κι επικριτές μας, αφετέρου από ενημερωτικές σελίδες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Σχολιάστηκε ωστόσο, με σφοδρότητα, η στάση μας απέναντι στο όλο ζήτημα και διατυπώθηκαν έμμεσες αιτιάσεις περί ολιγωρίας κι απραξίας. Ενημερώνουμε ως εκ τούτου τους συμπολίτες μας για τις εν συνόλω κινήσεις μας αναφορικά με το θέμα.

   Την Άνοιξη του 2013, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας δεχθήκαμε ως επισκέπτη τον υπεύθυνο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Κοντοδήμα ο οποίος ενημερώνοντάς μας για το έντομο μάς υπέδειξε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τυχόν προσβολή των φοινίκων της πόλης. Με τη συνοδεία Γεωπόνων της Διεύθυνσης και παρουσία μας, ο κ.  Κοντοδήμας επιχειρώντας αυτοψία στον Κήπο, δεν διαπίστωσε καμία προσβολή. Παρόλα ταύτα τοποθετήσαμε παγίδες για να συλληφθούν ακμαία έντομα με αρνητικά, όμως, αποτελέσματα. Για εκτεταμένο χρονικό διάστημα (έξι μήνες και πλέον) συνεργαζόμενοι με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετούσαμε παγίδες ανά τακτά διαστήματα και παράλληλα διενεργούσαμε καθημερινούς οπτικούς ελέγχους. Ουδεμία προσβολή δε διαπιστώθηκε.

   Το Σεπτέμβριο του 2014 εντοπίζεται προσβεβλημένος φοίνικας επί της Εθνικής οδού (κόμβος Χαλαζιά) εντός ιδιωτικού χώρου, ο οποίος είχε ήδη καταστραφεί. Αρχίζει τότε εντατική παρακολούθηση, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν υποδήλωσαν επικινδυνότητα.

   Ως την Άνοιξη του 2015 το φαινόμενο εμφανίζεται σποραδικά σε φοίνικες ιδιωτών και σ’ ελάχιστους δημοτικούς. Αμέσως εφαρμόζουμε την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης που συνίσταται στα εξής:

  1. Κόβουμε όλα τα φύλλα.
  2. Κάνουμε μία μικρή οριζόντια τομή στο φοίνικα ώστε να δούμε την καρδιά του και τις πιθανές οπές του εντόμου
  3. Απολυμαίνουμε την καρδιά εγχέοντας εγκεκριμένα σκευάσματα εντομοκτόνων
  4. Ραντίζουμε επιμελώς τα κομμένα φύλλα με πυκνό διάλυμα εντομοκτόνου, δίνοντας έμφαση στις βάσεις τους όπου παρατηρούνται και οι περισσότερες οπές προνυμφών.
  5. Μεταφέρουμε και θάβουμε σε συγκεκριμένο χώρο εκτός πόλης.
  6. Σε καλή πρόγνωση οι φοίνικες μετά την επέμβαση αναβλαστάνουν, εφόσον έχουμε προλάβει την καταστροφή της καρδιάς τους.

Όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιείται και εξωτερικός συνεργάτης για να συνδράμει την Υπηρεσία στο δύσκολο έργο της, λόγω έλλειψης προσωπικού.

   Επιπλέον,  το ανυψωτικό μηχάνημα που διαθέτουμε λόγω παλαιότητας εμφανίζει συνεχείς βλάβες και χρήζει διαρκούς συντήρησης.

Το προσωπικό του τμήματος (1 Γεωπόνος, 3 Δενδροκηπουροί και 3 εργάτες) καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προσβολές των δένδρων κατά το σχέδιο και συνάμα:

Α. να συντηρήσει ογδόντα (80) στρέμματα πρασίνου σε όλο το Δήμο.

Β. να ετοιμάσει πλατείες για εκδηλώσεις

Γ. να κλαδέψει τα υπόλοιπα δέντρα πλην των φοινίκων

Δ. να καθησυχάσει τις διαμαρτυρίες «βιαστικών» συμπολιτών, στην περιοχή των οποίων το πράσινο αργεί να συντηρηθεί

Ε. να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες υποτροπές των δέντρων που είχαν αναβλαστήσει, αφού απολυμάνθηκαν, ανατρέποντας συνεχώς το πρόγραμμα εργασιών.

   Με τον «ασκό του Αιόλου» λοιπόν ανοιχτό, συνεχείς επικρίσεις και βαρύγδουπα αφοριστικά σχόλια από έτερους …«φοινικολόγους», το Τμήμα πετυχαίνει, με αυστηρά περιορισμένες προμήθειες και υπερβολική επιβάρυνση του προσωπικού, να φέρει την αναβλάστηση των φοινίκων του Κήπου σε ποσοστό πάνω από 50% και να σώσει, τουλάχιστον, τα δέντρα της κεντρικής πλατείας Μπότσαρη πλην ενός.

   Εκ παραλλήλου, αναρτώνται στον τοπικό τύπο οδηγίες συντήρησης για τους φοίνικες των ιδιωτών, μη εφαρμόσιμες τις περισσότερες φορές, είτε από αδιαφορία είτε από οικονομική δυσπραγία και μολονότι γίνονται συνεχείς συστάσεις ότι τα προσβεβλημένα δέντρα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και δε βοηθούν στον περιορισμό του φαινομένου.

   Εν κατακλείδι, ως Τμήμα Πρασίνου, έχουμε την πεποίθηση ότι η κακόπιστη κριτική και οι εντατικές προσπάθειες σπίλωσής μας δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το συνολικό μας έργο, εξυπηρετώντας ενδεχομένως άλλου είδους σκοπιμότητες. Όποια βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, κάθε συνεργασία επιθυμητή και οποιαδήποτε πληροφόρηση στη διάθεση όλων. Εκτός εάν ισχύει η ρήση του κυνικού Αντισθένους: «βασιλικόν, καλώς ποιούντα, κακώς ακούειν».

Ο Προϊστάμενος                                                               O Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας

Χαράλαμπος Κ. Κιρκινέζος                                                 Σπύρος Β. Διαμαντόπουλος

Γεωπόνος MSc

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.