Διαβάστε το μήνυμα του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, υπ. βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτ/νία, για το Κοινοβουλευτικό του έργο και τις παρεμβάσεις του για την Αιτωλοακαρνανία

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες

Φίλες και Φίλοι

Στις εκλογές του Ιανουαρίου με τιμήσατε με τη ψήφο σας και με εκλέξατε για πρώτη φορά βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας.

Επτά μήνες μετά και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας των πολιτικών παλινωδιών στη διαπραγμάτευση, της διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει της αυτόβουλης παραίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, νιώθω την ανάγκη να σας καταστήσω κοινωνούς των παρεμβάσεων μου αυτό το εξάμηνο.

Είναι γεγονός το οποίο δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, πως ζήσαμε μια από τις μικρότερες χρονικά και πολυσύνθετες κοινοβουλευτικές περιόδους της μεταπολίτευσης. Μια περίοδο στην οποία κυριάρχησε η μακρόσυρτη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και η ψήφιση του νέου μνημονίου με την υπογραφή Τσίπρα.

Εκτός των πολιτικών μου παρεμβάσεων στην Oλομέλεια της Βουλής σχετικά με αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα και την κοινωνία μας ζήτημα, επιχείρησα μέσα από επίκαιρες ερωτήσεις μου να αναδείξω αλλά και επιδιώξω την επίλυση σοβαρών θεμάτων που απασχολούν το Νομό μας, καθώς και ιδιαίτερες κοινωνικές του ομάδες.

Οι πιο σημαντικές από αυτές ήταν:

  1. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας για τη μεταφορά των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μεταφορά των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα, με ειδική μου αναφορά στη Βουλή, ζήτησα να μη γίνει αποδεκτή η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα να παραμείνουν στο Αγρίνιο. Απαντώντας ο κ. Κουράκης, δεσμεύθηκε να συζητήσει την παραμονή των Τμημάτων του Αγρινίου, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης και όχι αποδυνάμωσής τους.

Στη συνέχεια κατέθεσα σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου η απόφαση αυτή να μην υλοποιηθεί και τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα να παραμείνουν στο Αγρίνιο. Παρέθεσα όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών αυτών δομών στο Αγρίνιο, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η ίδρυση αυτόνομης Σχολής στην οποία θα υπάγονται τα Τμήματα του Αγρινίου, με δική της κοσμητεία και προϋπολογισμό. Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε για τη μη έγκριση της μεταφοράς των Τμημάτων αυτών στην Πάτρα.

  1. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σχετικά με τη μείωση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»

Έθεσα το ζήτημα της μείωσης του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Ανέδειξα τα μείζονα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του υψηλού κόστους διέλευσης, το οποίο καθιστά απαγορευτική τη χρήση της για μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων των γειτονικών περιοχών. Ζήτησα τη μείωση του κόστους διέλευσης κατά 40%, όση δηλαδή και η μείωση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος τα τελευταία έτη και κατέθεσα προτάσεις ώστε η Γέφυρα να αποτελέσει αληθινό γεφύρωμα κι όχι φράγμα των δυο νομών. Τόνισα παράλληλα ότι η μείωση του αντιτίμου αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των Ενώσεων Επαγγελματοβιοτεχνών.

Απαντώντας ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε να καλέσει σε διαπραγμάτευση τους παραχωρησιούχους των μεγάλων δημοσίων έργων, συμπεριλαμβανομένης και της Γέφυρας Α.Ε προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους διέλευσης.

  1. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την υλοποίηση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κτηνοτρόφων του Νομού μας για την άρση των αδιεξόδων που τέθηκαν με τη δημοσίευση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων, ανέφερα στον αρμόδιο Υπουργό τις ανισότητες που δημιουργούνται μεταξύ των κτηνοτρόφων της χώρας και την ανισοκατανομή που προκαλείται στα δικαιώματα για τις τελικές ενισχύσεις.

Σημείωσα ότι στην εν λόγω Κ.Υ.Α, δεν προβλέπεται η δυνατότητα στις επιλέξιμες εκτάσεις να ενταχθούν εκτάσεις που είναι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις με αποτέλεσμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τα 3/4 των βοσκοτόπων να μένουν εκτός Ταυτόχρονα, υπογράμμισα ότι η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπου κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας να προκρίνονται περίπου 1.100 κτηνοτρόφοι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, που εκπροσωπούν μεγάλο ποσοστό, κατέχοντας ζωικές μονάδες που υπερβαίνουν τις 11.500, να αποκλείονται.

Ζήτησα, εξαιτίας των παραπάνω στρεβλώσεων, τον εξ αρχής προγραμματισμό του υπουργείου για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης προσωρινών και οριστικών, ενώ πρότεινα τη σύνταξη αυτών να την αναλάβουν Περιφερειακές Ενότητες που το έχουν ζητήσει, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η οποία, συνεργαζόμενη με Συνεταιρισμούς και άλλους φορείς, θα συμβάλλει στην ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα απαίτησα τη δέσμευση του Υπουργείου για την καταβολή των πληρωμών στη Βιολογική Κτηνοτροφία του 2012, του 2013 και του 2014, όπως επίσης και των πληρωμών στις σπάνιες φυλές.

  1. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθέσιμων ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρώτος κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναδεικνύοντας το ζήτημα που έγινε αιτία να καθυστερήσει η ειδική ενίσχυση βάμβακος για 51.000 βαμβακοπαραγωγούς και να διακινδυνεύσει η πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων, θέτοντας σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

  1. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την επανεκκίνηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Ανέδειξα τη σημασία της επανεκκίνησης του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ειδικά για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος κατέρρευσε από την οικονομική κρίση και ζήτησα ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου για το χρονοδιάγραμμα έναρξης του Προγράμματος. Ταυτόχρονα, τόνισα τη σημασία της προώθησης των αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αγγίζουν τις 30.000, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση για την πορεία τους.

Υπογράμμισα δε το γεγονός, ότι πολλοί επαγγελματίες που ανέλαβαν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών πολλών δικαιούχων δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα που δαπάνησαν για τις τεχνικές εργασίες.

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω ενέργειές μου, μέσα από τη συμμετοχή μου στην διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, κατέθεσα συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις για το έργο της Επιτροπής, ώστε το ευαίσθητο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων που αγγίζει κάθε Έλληνα να προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ζήτησα τη συλλογή και λεπτομερή διερεύνηση του αρχειακού υλικού που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των αξιώσεων κατά του Γερμανικού Δημοσίου με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, το συντονισμό όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών για την ολοκληρωμένη μελέτη και καταγραφή των αξιώσεων της χώρας μας, τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν στην κινητοποίηση της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με το ζήτημα αυτό, τη συνεργασία με φορείς που έχουν επεξεργασθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρότεινα δε, να υπάρξει μέριμνα ώστε η Επιτροπή να εξετάσει και το ζήτημα των ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλονται για καταστροφές στη χώρα μας από τα Ιταλικά Στρατεύματα Κατοχής. Τραγικό παράδειγμα της κατηγορίας αυτής αποτελεί το Ολοκαύτωμα του χωριού Δομένικο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ιταλούς στις 16 Φεβρουαρίου 1943.

Φίλες και Φίλοι

Υπήρξαν και άλλες επιμέρους σημασίας παρεμβάσεις από την πλευρά μου, όπως η επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου και του ΙΕΚ Ναυπάκτου που ήδη σήμερα αριθμεί 250 φοιτητές, η πορεία των συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που επιβαρύνουν την Αιτωλοακαρνανία, η συνέχιση των έργων της Ιονίας Οδού και η επανεκκίνηση και συνέχιση των έργων της Παραϊόνιας οδού, η άδικη μη συμμετοχή σχολικών μας ομάδων στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα που αφορούσε άμεσα το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου κ.α.

Ήμουν παρών μέσα και έξω από τη Βουλή. Σε κάθε σημείο της Αιτωλοακαρνανίας, δίπλα σε κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη, μαζί με κάθε συλλογικό φορέα που διεκδικούσε και απαιτούσε το καλύτερο για τον τόπο μας. Το ίδιο θα πράξω από τις 21 Σεπτέμβρη και μετά, μαζί με όλους εσάς που αγωνιάτε αλλά και ελπίζετε στην εκκίνηση μιας νέας εποχής για τη χώρα με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Μ’ ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό, στυλοβάτη της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής ομοψυχίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.