Στα ίχνη των διαχειριστών γνωστής ιστοσελίδας που έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες της να παρακολουθήσουν παράνομα κινηματογραφικές ταινίες έφτασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συνέλαβε στην Κω έναν 32χρονο, ενώ σχημάτισε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο προέβαλε κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τελευταίας κυκλοφορίας, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (hosting sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δράστες άλλαζαν συχνά το όνομα της ιστοσελίδας, για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά της, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 9.300.000 προβολές την ημέρα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μέσω της παράνομης αυτής δραστηριότητάς τους, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Υπολογίζεται ότι για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας της η συνολική ζημία των δικαιούχων ανέρχεται στα 465.000.000 ευρώ, η δε ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και Φόρο Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο ελέγχου της καταγγελίας, σε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές του ιστοτόπου.

Την περασμένη Κυριακή, αστυνομικοί της Διεύθυνσης έκαναν έρευνα στο σπίτι του 32χρονου, όπου διαπίστωσαν ψηφιακά ότι αυτός έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης στην επίμαχη ιστοσελίδα.

Στην έρευνα αυτή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Με τη σε βάρος του δικογραφία, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ’ εξακολούθηση μέσω Διαδικτύου, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές, προς διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητάς τους (φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κλπ).

πηγή: in.gr

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.