Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ελληνική πρόταση θα τύχει θετικής αποδοχής από τους θεσμούς εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη.

Για 4,5 ώρες συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκαν σε βάθος τα προαπαιτούμενα μέτρα της πρότασης  που πρόκειται τις επόμενες ώρες να σταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ωρών.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου , λίγο μετά τις 7:00, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το κείμενο θα αποσταλεί και στα πολιτικά κόμματα, για να λάβουν γνώση των προτάσεων προς τους θεσμούς.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αυτές προσδιορίζονται στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, ενώ έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση του χρέους, που το θεωρεί κομβικό στοιχείο για τη συμφωνία.

Οι προτάσεις στη συνέχεια θα εξεταστούν από τους θεσμούς και τους πιστωτές, ενώ το Σάββατο θα υπάρξει στις 11 το πρωί Euro Working Group και στις 4 το απόγευμα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ακολούθως την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής στις 5 των 19 και μετά των 28 για τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πέρα από την ποιότητα των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση που θα κρατήσουν οι πιο αυστηρές χώρες όσο και από τους ίδιους τους θεσμούς, στους οποίους έχουν επανέλθει σημάδια διχασμού.

Οι διαφωνίες αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα του χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη διευθέτησή του αλλά και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο τίθεται επανειλημμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση, εκτός από την ελληνική ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά.

 

πηγή: ert.gr

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.