Περισσότεροι από 400.000 φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει με τη σειρά του να χάσει περισσότερα από 300-400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016.

Η ρύθμιση, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ένα από τα πιο αποδοτικά εισπρακτικά μέτρα της φετινής χρονιάς καθώς έχει ήδη φέρει στα ταμεία περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ. Οι απαιτήσεις των δανειστών όμως είναι πολύ πιθανό να πετάξουν εκτός ρύθμισης ακόμη και πάνω από το 50% των οφειλετών. Ήδη από το τέλος του μήνα, οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση θα δεχτούν το πρώτο χτύπημα λόγω της αύξησης του επιτοκίου (από 3% σε 5% για όσους οφείλουν πάνω από 5000 ευρώ και από 0% σε 5000 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους). Εκκρεμούν όμως δύο ακόμη χτυπήματα:

1.Η δημοσίευση της απόφασης για τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων βάσει των οποίων θα περιορίζεται η διάρκεια αποπληρωμής των χρεών στην εφορία. Ποιοι κινδυνεύουν; Περισσότεροι από 300.000 οφειλέτες οι οποίοι επέλεξαν να εξοφλήσουν σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

2.Η απαίτηση να εξοφλούνται εμπρόθεσμα όλες οι τρέχουσες οφειλές πέραν των δόσεων της ρύθμισης. Το τι σημαίνει εμπρόθεσμη πληρωμή είναι αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε μια ακραία προσέγγιση, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν ο οφειλέτης να αποβάλλεται από τη ρύθμιση ακόμη και αν καθυστερήσει για μία ημέρα να πληρώσει την τρέχουσα οφειλή. Μια τόσο σκληρή απαίτηση, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ειδικά σε αυτή την περίοδο που οι φορολογικές υποχρεώσεις φτάνουν τις τρεις ή και τις τέσσερις ανά μήνα. Η συμβιβαστική λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι ήδη πολύ «απαιτητική». Με βάση τα ισχύοντα, ο οφειλέτης έχει έναν μήνα από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί να πληρώσει προκειμένου να μην χάσει τη ρύθμιση.

Σε περιόδους όπου το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η τήρηση στο ακέραιο των φορολογικών υποχρεώσεων είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον αν τίθεται και θέμα υπερφορολόγησης. Το ρίσκο για τα δημόσια έσοδα είναι πολύ μεγάλο. Οι περίπου 700.000 φορολογούμενοι που έχουν μπει στη ρύθμιση, έχουν τακτοποιήσει περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι μισοί να βρεθούν εκτός, οι απώλειες θα ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ανά μήνα.

πηγή: thetoc.gr

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.