Η ιστορική επέτειος της «28ης Οκτωβρίου 1940» θα εορτασθεί και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και ειδικότερα στις πόλεις της Πάτρας, της Ι.Π. Μεσολογγίου και του Πύργου.

Στην Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:

Τρίτη 27 Οκτωβρίου

10.30 π.μ. Με φροντίδα της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, του Προέδρου του ΤΕΙ, των Διευθυντών των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης , των Εφόρων Προσκόπων και Οδηγών, θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) από φοιτητές μαθητές των Σχολείων, προσκόπους και οδηγούς προσερχόμενους με επικεφαλής τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τους Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με την επιμέλεια της  Διευθύντριας  Φυσικής Αγωγής Π.Ε Αχαΐας.

12.30 μ. Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε, τα Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

7.30 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

8.00  π.μ. Έπαρση της σημαίας.

11.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ).

11.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης)  όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.

12.00 μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

17.31 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα, Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Τρίτη 27 Οκτωβρίου

10.45 π.μ. Ρίψη στεφάνου για τους αφανείς Ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου.

11.30 π.μ. Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές, μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο), προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές και δασκάλους.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

8.00  π.μ. Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

8.15 π.μ. Φιλαρμονιές θα περιέλθουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα εκτελούν θριαμβευτικά Θούρια και Εμβατήρια.

10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου.

11.15 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Πεσόντων Μεσολογγιτών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και σιγή ενός λεπτού.

11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Κέννεντυ αναπήρων και θυμάτων πολέμου, Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.

17.00 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.

Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Τρίτη 27 Οκτωβρίου

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κ.λπ.

11 π.μ. Απότιση φόρου τιμής από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα Μνημεία Ηρώων προσερχόμενων μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου

7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών.

8.00  π.μ. Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».

10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ).

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.

10.45 π.μ. Παράθεση δεξίωσης από τον Δήμαρχο Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχών.

11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

17.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας.

19.00 μ.μ. Στο θέατρο «Απόλλων» ο λαογραφικός όμιλος Πύργου «Ηλείων παράδοσις» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο με θέμα την προσφορά των κατοίκων στον πόλεμο του 1940. Θα ακολουθήσει σχετική ομιλία από τον ιστορικό – καθηγητή Παναγιώτη Φύττα και στη συνέχεια χορευτικά τμήματα του ομίλου θα παρουσιάσουν δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς από την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.