Ακόμα πιο μειωμένη, κατά 40%, σε σχέση με την ήδη μειωμένη προηγούμενη απόφαση είναι η επιχορήγηση Β’ εξαμήνου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου μέσω αυτών των χρημάτων, να χρηματοδοτηθούν τα προνοιακά ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ.

Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έγκριση της επιχορήγησης των αιρετών Περιφερειών, που εστάλη στην Περιφέρεια, έχει περικοπεί κατά 40%, ενώ δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι έχουν προστεθεί στην κατανομή της επιχορήγησης τέσσερα προνοιακά ιδρύματα (Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Κ.Α.ΜΕ) Αιγίου, Άσυλο Ανιάτων & Κατάκοιτων Γερόντων «Η Νέα Βασιλειάς» με έδρα τα Λαστέϊκα Πύργου, Κοινωφελές Ίδρυμα Άσυλο Ανιάτων-Γηροκομείο «Παναγία η Καθολική» με έδρα τη Γαστούνη και Κοινωφελές Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων- Κατάκοιτων Γερόντων «Παναγία Βλαχέρνα» με έδρα την Κυλλήνη).

«Οι διαρκείς μειώσεις που υφίστανται οι επιχορηγήσεις των προνοιακών ιδρυμάτων τα τελευταία τρία έτη οδηγούν αναπόφευκτα στην υποβάθμιση και υπολειτουργία τους, με δραματικό αντίκτυπο στην υγεία και διαβίωση των περιθαλπόμενων πολιτών» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως ειδικά στην Περιφέρειά μας τα προνοιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ζητήματα λειτουργικότητας και καταβολής δεδουλευμένων στο προσωπικό τους.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εν μέσω της ολοένα εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, στηρίζει την κοινωνία λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην ανακούφιση και στήριξη των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση για το έτος 2015» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.

Απόφαση για τις κοινωνικές δομές

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής στηρίζει την προσπάθεια διατήρησης των προνοιακών ιδρυμάτων, καθώς και των δομών (Γραφείο Διαμεσολάβησης, Δομή Παροχής Συσσιτίων, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Τράπεζα Χρόνου και Δημοτικό Λαχανόκηπο) που λειτουργούν σε Πάτρα και Αγρίνιο, όπως αποφασίστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μετά την εισήγηση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και αποφάσισε το Σώμα, αναγνωρίζεται πως το όφελος των δομών είναι πολλαπλό:

Ως προς την εξυπηρέτηση μεγάλης ομάδας επωφελούμενων συμπολιτών μας, που διαβιώνουν σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας, ως προς την απασχόληση κοινωνικών επιστημόνων και άλλου προσωπικού και ως προς την διαμόρφωση νέων προγραμμάτων στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Α΄ και Β΄ βαθμού.

«Ως εκ τούτου αιτούμαστε την εξεύρεση λύσεων και οικονομικών πόρων εκ μέρους της πολιτείας προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία όλων των  υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών» αναφέρεται στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.