Ερώτηση  σχετικά με τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου .

Σημαντικά κενά παρουσιάζονται στο Μουσικό σχολείο Αγρινίου , στην γενική και στην ειδική αγωγή των Γυμνάσιων και Λυκείων, που έχουν ως  αποτέλεσμα, να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες.

Αν και συγκριτικά με πέρσι ο αριθμός των προσλήψεων, των αναπληρωτών,  είναι αυξημένος  δεν είναι αρκετός, για να καλύψει τα κενά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων θα φθάσει για ολόκληρη τη χώρα  τις 22.261 ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 18.469. Συνεπώς θα σημειωθεί αύξηση προσλήψεων της τάξεως του 20.5% (3792 περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος).

Η κα. Τριαντάφυλλου, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, για το πόσες από τις εναπομείνασες προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφορούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και αν ο αριθμός των αναπληρωτών που θα διοριστούν,  θα είναι αρκετός, για την εύρυθμη  λειτουργία των σχολείων νομού.

 

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Πριν την έναρξη του σχολικού έτους, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπήρχαν αρκετά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών, που παρατηρούνται στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού  , έχουν ως  αποτέλεσμα, να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες, γεγονός, που δημιουργεί εμπόδια στο διδακτικό έργο και στη μόρφωση των μαθητών.

Σύμφωνα με  το ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας και μετά την ολοκλήρωση τοποθέτησης και  της 2ης φάσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Δ.Ε. τόσο στη Γενική Παιδεία (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) όσο και στην Ειδική Αγωγή (για τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης), η κατάσταση αποτυπώνεται ως εξής :

Στην Αιτωλοακαρνανία προσελήφθησαν 116 εκπαιδευτικοί, όπως αναφέρεται στον παρακάτω πινάκα.

  Α΄ΦΑΣΗ Β΄ΦΑΣΗ ΣΥΝΟΛΟ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 27 36 63
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 38 15 53
ΣΥΝΟΛΟ 65 51 116

Επίσης για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου τα λειτουργικά κενά για το σχολικό έτος 2015-2016 , σύμφωνα με την Αριθ. πρωτ. ΦΕ16Γ/5180 της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Αιτωλοακαρνανίας έχουν ως εξής:

ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ
ΠΕ16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1
ΠΕ16 ΕΛΛ.ΠΑΡΑΔ.ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1
ΠΕ16 ΧΟΡΩΔΙΑΣ 1
ΠΕ16 ΑΡΜΟΝΙΑΣ 1
ΠΕ16 ΒΙΟΛΙ 2
ΠΕ16 ΕΥΡ.ΚΡΟΥΣΤΑ 2
ΠΕ16 ΚΑΝΟΝΑΚΙ 1
Π16 ΚΑΒΑΛΙ-ΝΕΪ 1
ΠΕ16 ΚΙΘΑΡΑ 4
ΠΕ16 ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ 1
ΠΕ16 ΚΛΑΡΙΝΟ 1
ΠΕ16 ΛΑΟΥΤΟ 1
ΠΕ16 ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ 2
ΠΕ16 ΠΑΡΑΔ.ΚΡΟΥΣΤΑ 1
ΠΕ16 ΣΑΞΟΦΩΝΟ 2
ΠΕ16 ΠΙΑΝΟ (ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ) 1
ΠΕ16 ΦΛΑΟΥΤΟ 2
ΣΥΝΟΛΟ 25

Για το Μουσικό σχολείο Αγρινίου προσελήφθησαν, 7 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 2 μειωμένου ωραρίου, (εκ των οποίων ο ένας δεν παρουσιάστηκε) και για την παράλληλη στήριξη 4 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.

Σύνολο προσλήψεων στα σχολεία Δ.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας: 129 αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου.

Παρά τις προσλήψεις της Β Φάσης των αναπληρωτών , στη Γενική Εκπαίδευση, σύμφωνα με επικαιροποιημένο πίνακα, στις 29-10-2015 ,  της Δ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν ακόμη 56 κενά ειδικοτήτων όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ
ΠΕ01 ΘΕΟΛΟΓΟΙ 7
ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ 9
ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ 2
ΠΕ0401 ΦΥΣΙΚΟΙ 1
ΠΕ0402 ΧΗΜΙΚΟΙ 1
ΠΕ0404 ΒΙΟΛΟΓΟΙ 2
ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ 2
ΠΕ06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ 6
ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ 3
ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 6
ΠΕ10 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ 1
ΠΕ12.04 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 1
ΠΕ12.05 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 1
ΠΕ12.05 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 2
ΠΕ14.04 ΓΕΩΠΟΝΟΙ 1
ΠΕ16 ΜΟΥΣΙΚΗΣ 3
ΠΕ17.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΚΛΠ 1
ΠΕ17.03 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΚΛΠ 1
ΠΕ18.18 ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ 2
ΠΕ19 -ΠΕ20 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2
ΤΕ01.19 ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ 2
ΣΥΝΟΛΟ 56

Πέρσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η σχολική χρονιά 2014-2015 , ξεκινούσε με 58 κενά στις βασικές ειδικότητες,  της γενικής εκπαίδευσης, για τα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη του 2014, το Υπουργείο, είχε προσλάβει 37 αναπληρωτές, πλήρους ωραρίου γενικής εκπαίδευσης και συνολικά 79 αναπληρωτές, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Λόγω των αυξημένων αιτήσεων συνταξιοδότησης, τα κενά στην γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκαν. Έτσι, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2015 , για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπήρχαν 108 κενά. Συγκριτικά με πέρσι ο αριθμός των προσλήψεων, των αναπληρωτών, για τα κενά της γενικής εκπαίδευσης, είναι αυξημένος , όμως δεν είναι αρκετός, αφού , μέχρι σήμερα  έχουν καλυφτεί οι κενές θέσεις σε ποσοστό περίπου 50%. Παραμένουν, ωστόσο , όπως προαναφέρθηκε , άλλα 56 κενά γενικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα.

Εάν λάβουμε υπόψιν το γεγονός, ότι το Υπουργείο Παιδείας, πρόσφατα προχώρησε σε ρύθμιση με την οποία αύξησε κατά 36 εκ. ευρώ, τη δαπάνη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε), που αντιστοιχεί σε 2.000 δεκάμηνες πιστώσεις ,οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κρίνονται απαραίτητες, καθώς, υπάρχουν ακόμα πολυάριθμα κενά . Επίσης , στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν και σχολεία, όπου μαθητές δε διδάσκονται ακόμα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, λόγω των ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες.

Επιβάλλεται, λοιπόν,  το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει άμεσα, ώστε, να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης , της ειδικής και των μουσικών σχολείων, ώστε οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν εύρυθμα και ομαλά.

Επειδή, υπάρχει κατοχυρωμένο δικαίωμα της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, άρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι υλικοί όροι (εκπαιδευτικοί , βιβλία , υποδομές ), που θα υπερασπίζονται έμπρακτα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

Επειδή, μετά τα παραπάνω στοιχεία, πολλοί μαθητές δεν θα έχουν εκπαιδευτικούς για να μορφωθούν και για να βοηθηθούν, στην κάλυψη της ύλης, που αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις

Επειδή, η «αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης» ,δεν υφίσταται, όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.                   Πόσες από τις εναπομείνασες προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφορούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας;

2.                   Ο αριθμός των προσλήψεων, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετός, ώστε  η λειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας, να πραγματοποιηθεί, χωρίς σημαντικά προβλήματα;

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.