Το LepantoMag.gr βρέθηκε στους τέσσερις σταθμούς (Ψανή, Πλαζ, Αγία Παρασκευή και Γρίμποβο-χώρος ΚΕΠ) και κατέγραψε τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου.

Όπως θα διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, τα ποδήλατα έχουν ξεφούσκωτα λάστιχα και αρκετές φθορές.  Στο σταθμό του Γριμπόβου (χώρος ΚΕΠ) κάποια από αυτά δεν είναι κλειδωμένα και βρίσκονται στο έλεος. Δε λειτουργεί επίσης, το αυτόματο σύστημα ενοικίασης για τους επισκέπτες, ενώ στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής η οθόνη του συστήματος είναι καλυμμένη με ένα…αυτοκόλλητο! Και ναι μεν το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ένδειξη έλλειψης στοιχειώδους παιδείας από εμάς τους πολίτες, αλλά ο Δήμος επιβάλλεται από την πλευρά του να επιδεικνύει τα ανάλογα αντανακλαστικά. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που υπάρχει βούληση και θέληση για την επιτυχία ενός μέτρου.

 

Πέντε βασικά προβλήματα που εντοπίσαμε:

*Κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο το σύστημα όσο και τα ίδια τα ποδήλατα.

*Μη σωστή κατανομή ποδηλάτων στους σταθμούς. Διαπιστώνονται διαρκώς ελλείψεις σε ορισμένους σταθμούς.

*Οι κλειδαριές σε αρκετές περιπτώσεις δε λειτουργούν και έχουν σπάσει οι οθόνες.

*Το σύστημα δε λειτουργεί για τους επισκέπτες.

*Οι υπεύθυνοι δεν έχουν επικοινωνήσει-προωθήσει το μέτρο στους πολίτες. Πολλοί θεωρούν ότι απαιτείται πιστωτική κάρτα για την ενοικίαση ποδηλάτου, κάτι που δεν ισχύει.

Συμπέρασμα; Μηδενική συντήρηση και έλλειψη ενδιαφέροντος για ένα μέτρο που θα μπορούσε να δώσει άλλη πνοή στις καθημερινές μετακινήσεις μας.

 

Αλήθεια, έχουμε αντιληφθεί το κέρδος που θα μπορούσαμε να έχουμε αποκομίσει ως κοινωνία από τη λειτουργία τέτοιου είδους μέτρων;

Προφανώς όχι.

Σκοπός της εφαρμογής τέτοιων μέτρων είναι η διατήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα ποδήλατα δεν αποσύρονται, δεν απομακρύνονται από τους σταθμούς ούτε λόγω βροχής ούτε λόγω ήλιου. Παραμένουν στις θέσεις τους, καθώς απευθύνονται στους πολίτες που επιλέγουν το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς και οι οποίοι έχουν καταβάλει συγκεκριμένο αντίτιμο.

Κάτι που δε θα πρέπει επίσης να αγνοούμε είναι πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ως Δήμος το έχουμε πληρώσει και εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επιτυχία του.

 

Τί ειπώθηκε σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το ερώτημα «τί γίνεται με τα κοινόχρηστα ποδήλατα» ετέθη στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο από το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γούλα, ο οποίος αρχικά παρατήρησε πως «δεν υπήρξε η ανταπόκριση που περιμέναμε» από τον κόσμο στο νέο αυτό μέτρο για την πόλη.

Πρόσθεσε δε πως ίσως θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος επικοινωνίας του μέτρου των κοινοχρήστων ποδηλάτων, ώστε πολίτες και επισκέπτες να τα επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους. Παράλληλα, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, θέλησε να ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να προστατευτούν τα ποδήλατα από τις καιρικές συνθήκες, μιας και ήδη πολλά από αυτά έχουν ήδη υποστεί ζημιές.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Γιάννης Μπουλές, παραδέχτηκε πως πράγματι δεν υπήρξε η αναμενόμενη ζήτηση και σημείωσε πως για «10 ημέρες δε δούλευε και το σύστημα».Ωστόσο απέδωσε το γεγονός στο ότι «ήταν η αρχή» της εφαρμογής του μέτρου. Όσον αφορά τώρα στα μέτρα προστασίας σχολίασε πως θα πρέπει τα ποδήλατα να προστατευτούν, αλλά καλό θα ήταν να εξετάσει το θέμα η αρμόδια Επιτροπή και να ενημερώσει στη συνέχεια σχετικά το Σώμα προκειμένου να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις.

(Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων εδώ).

 

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.