Προσφέροντας ένα πίνακά του με σκοπό να κοσμήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη της Ναυπάκτου που προγραμματίζει να δημιουργήσει ο Δήμος, ο εξαίρετος καλλιτέχνης Άλκης Πιερράκος παρά το προχωρημένο της ηλικίας του τίμησε με την παρουσία του την τελετή των εγκαινίων της έκθεσής του «Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» στο Φετιχέ Τζαμί το βράδυ της Παρασκευής.

Παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Ράπτης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Θωμάς Κοτρωνιάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Φράγκος, ο πρόεδρος της 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Σαλαμούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάνος Κονίδας και Βασίλης Πατσαούρας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Ολυμπία Βικάτου, η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Κοσκινά, αλλά και πλήθος κόσμου. Τη βραδιά επένδυσε μουσικά η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην τελετή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική έκθεση, με την οποία ουσιαστικά ξεκινούν και οι φετινές εκδηλώσεις της Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Η Ναύπακτος αποτελεί τον τέταρτο και τελευταίο σταθμό της έκθεσης, με τά τη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Μπενάκη και συγκεκριμένα την Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Αθήνα και το Λατινικό Παρεκκλήσι στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Όπως αναφέρεται μάλιστα, έρχεται ως προσκύνημα στο φυσικό της χώρο, το Lepanto. Το σημαντικότατο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1571, παρουσιάζεται από τον Άλκη Πιερράκο, με γρήγορες όσο και στιβαρές πινελιές σινικής μελάνης σε χαρτί, με το Ιόνιο Πέλαγος ως αφαιρετικό σκηνικό και τη ζωγραφική του ως αφηγηματική και εικονοπλαστική δύναμη. Τα σχέδια «εικονογραφούν» την κρίσιμη για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία καθόρισε εν πολλοίς την Ευρωπαϊκή τύχη και ιστορία μετά από τη σύγκρουση των δυνάμεων του χριστιανικού δυτικού κόσμου και του Ισλάμ.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ναυπακτίας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας και την υποστήριξη της Association pour la Promotion de l’ Oeuvre d’ A. Pierrakos. Το σημαντικό εικαστικό γεγονός είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και το προσωπικό ενδιαφέρον του αν. υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

 

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.