Ημερίδα.JPG

Ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υψηλής διανόησης συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου. Με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Κοντογιώργη, τον Δρ Ιστορικό-Ισλαμολόγο Ευάγγελο Βενέτη, τον ιστορικό και Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ – Πρόεδρο Κέντρου Μελετών Ιονίου Νίκο Μοσχονά και τη φιλόλογο Σοφία Μάνιου. Συντονιστής ήταν ο συγγραφέας και στοχαστής Λαοκράτης Βάσσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τοποθετήσεις τους οι προσκεκλημένοι ομιλητές διείδαν μέσα από ένα ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό πρίσμα το γεγονός της Ναυμαχίας και τις προεκτάσεις του με αποτέλεσμα να προσδώσουν στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες ένα διανοητικό βάθος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο μέρος της Ημερίδας η κ.Μάνιου παρουσίασε την απήχηση της Ναυμαχίας στις τέχνες, ενώ ο κ.Μοσχονάς στη συνέχεια χαρακτήρισε τη Ναυμαχία ως «μέγιστο επίτευγμα της συνεργασίας του χριστιανικού κόσμου […]» για να σχολιάσει πως «Η ανάμνηση της νίκης παρέμενε ισχυρή στους λαούς της Δύσης«. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε σημαντικά χειρόγραφα της εποχής που διασώθηκαν και βρίσκονται σε ευρωπαϊκές Βιβλιοθήκες, αλλά και στα έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν πολλά δημόσια κτήρια.

Στο δεύτερο μέρος ο κ.Βενέτης ανέλυσε τις προεκτάσεις της Ναυμαχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επικεντρωθεί στις προοπτικές της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου. Ο κ.Κοντογιώργης (video) θίγοντας ιδιαιτέρως σημαντικά ιστορικά, αλλά και σύγχρονα ζητήματα και επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε σε μία εξόχως ενδιαφέρουσα προσέγγιση των γεγονότων τροφοδοτώντας στη συνέχεια τη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό και την οποία συντόνισε ο κ.Βάσσης.

Θα πρέπει να τονιστεί τέλος, η ουσιαστική συμβολή του Συνδέσμου Φιλολόγων στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή της σημαντικής αυτής Ημερίδας.

IMGP1963.JPG IMGP1968.JPG IMGP1970.JPG IMGP1957.JPG IMGP1959.JPG IMGP1960.JPG IMGP1958.JPG IMGP1964.JPG IMGP1951.JPG IMGP1952.JPG IMGP1953.JPG IMGP1954.JPG IMGP1955.JPG IMGP1932.JPG IMGP1933.JPG IMGP1942.JPG IMGP1931.JPG IMGP1940.JPG IMGP1941.JPG IMGP1938.JPG IMGP1939.JPG IMGP1926.JPG IMGP1927.JPG Ημερίδα.JPG

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.