Η Γενική Συνέλευση των Συλλόγων της Ναυπακτίας  (Ο.ΣΥ.Ν) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18-3-2015 εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

   Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις βρήκαν την Ναυπακτία, και ιδιαίτερα το ορεινό και παραποτάμιο τμήμα της (κατά μήκος του Εύηνου ποταμού) απροστάτευτο και εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ελλιπής τεχνική υποδομή, οι κακοτεχνίες και ο ερασιτεχνισμός στην υλοποίηση των δημοσίων έργων έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.

   Τα χωριά Κλεπά, Αράχωβα και Περίστα που βρίσκονται κοντά στο φράγμα του Ευήνου με προεξάρχουσα την Κλεπά υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Χάθηκαν σπίτια, καταστράφηκαν δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και άλλες τεχνικές υποδομές για τις οποίες δούλεψαν γενιές ανθρώπων και ξοδεύθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

   Η Κλεπά υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές που δύσκολα θα επουλωθούν. Οι συνδημότες μας έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους χωρίς να ευθύνονται για τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Πολιτείας.

   Δεν φταίνε όμως οι πολίτες:

  • για την έλλειψη Γεωλογικών μελετών βάσει των οποίων πρέπει να προσδιορίζονται οι

            περιοχές ανάπτυξης των οικισμών

  • για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματα της περιοχής γύρω από το φράγμα του Ευήνου, που είναι από παλιά γνωστά
  • για τον τρόπο υλοποίησης των δημοσίων έργων από τις κακοτεχνίες των οποίων προκαλούνται τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον αλλά και στα δημόσια οικονομικά
  • για τις πάγιες πρακτικές της Δημόσιας Διοίκησης η οποία αντί να προλαμβάνει με μικρό κόστος τα γεγονότα καλείται να τα αντιμετωπίσει εκ των υστέρων με πολλαπλάσια δαπάνη.

   Σήμερα πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μην γνωρίζουν πια θα είναι η τύχη τους.

   Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με οποιοδήποτε τρόπο συνέδραμαν την περιοχή μας και τους ανθρώπους της.

   Καλούμε το Δήμο Ναυπακτίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν τις  πρωτοβουλίες που τους αναλογούν  ώστε να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες από το ΙΓΜΕ που θα προσδιορίσουν σε πρακτικό επίπεδο τι πρέπει να γίνει από τον κάθε φορέα ξεχωριστά.  Οι μελέτες πρέπει να αφορούν ολόκληρο το Δήμο Ναυπακτίας λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών φαινομένων που τον χαρακτηρίζουν.

   Ζητάμε να ενταχθούν οι περιοχές που επλήγησαν σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και να αποζημιωθούν άμεσα οι δημότες για τα σπίτια τους και τις περιουσίες που έχασαν.

   Η ΕΥΔΑΠ σ’ αυτή την κρίσιμη περίσταση πρέπει  να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την περιοχή που υδροδοτεί την Αττική.

   Στην σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση η Πολιτεία πρέπει να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη Ναυπακτία ώστε να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές που άφησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

 Τσώτας Ιωάννης

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.