Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στην Αθήνα για την επίλυση του προβλήματος των σπηλαιώσεων εντός του Λιμένα Ναυπάκτου αλλά και της αποκατάστασης του κρηπιδώματος πέριξ αυτού.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Μπίρταχας Παναγιώτης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων κ. Καράνη Ιωάννη, ο Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας Γεώργιος Κέστος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων του Δήμου Ναυπακτίας Μαγδαληνή Καζανά, ο μελετητής Αντώνιος Δασκαλάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Φράγκος,

Αφού παρουσιάσθηκε το υπάρχον φωτογραφικό υλικό αλλά και οι υποθαλάσσιες βιντεοσκοπήσεις που έχουν γίνει, ζητήθηκε  να εκπονηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο άμεσα μελέτη αποτύπωσης του πυθμένα και του κρηπιδώματος με σύγχρονα μέσα με τη συνδρομή εκπροσώπων τόσο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, όσο και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό σώζονται αρχαία τμήματα του λιμανιού για να προταθεί και ο τρόπος και το μέσο αποκατάστασης του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τόνισε ότι το λιμάνι έχει τεράστια προβλήματα που χρήζουν άμεσης επέμβασης, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να επιλυθεί και το ζήτημα της πρόσβασης στις βάρκες, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Δεδομένου ότι το ΔΛΤΝ έχει καταθέσει ήδη τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας το ποσό των 100.000€ πλέον ΦΠΑ για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, αποφασίσθηκε οι απαιτούμενες μελέτες να εκπονηθούν άμεσα προκειμένου να επιδιωχθεί η απορρόφηση του κονδυλίου. Σημειώνεται ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)

 

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.