Στη Ναύπακτο βρέθηκε  ο Καθηγητής Ερευνητής του Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Παναγιώτης Τσόπελας μετά και από πρόσκληση του λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου και του προέδρου του, Φράγκου Αντώνη. Η πρόσκληση έγινε με ενδιάμεσο το Δασαρχείο Ναυπάκτου και συγκεκριμένα τον κ. Αθανάσιο Σταμάτη.

Η επίσκεψη αυτή έγινε προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα παρουσίας σε μερικά πλατάνια της παραλίας Ναυπάκτου της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του Πλατάνου (Ceratocystis platani). Παράλληλα αναζητήθηκε και η συμβουλή του σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των δέντρων των πλατάνων, προβλήματα στη δομή τους (κύρια) και προτεινόμενες λύσεις.

Ο κ.Τσόπελας προέβη σε επίδειξη στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται δείγμα από ύποπτα για προσβολή πλατάνια, έδωσε βάρος στον τρόπο απολύμανσης των εργαλείων λήψης, αλλά και των εργαλείων κλάδευσης αυτών. Παράλληλα συνέλλεξε και δείγματα αν και η παρουσία του μύκητα με βάση τα μακροσκοπικά συμπτώματα, δεν ανιχνεύθηκε.

Σε κάθε περίπτωση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασθένεια η οποία έχει εξαφανίσει εκατοντάδες πλατάνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, λόγω του μη σωστού τρόπου μέτρων πρόληψης και απολύμανσης, εργαλείων & μηχανημάτων που εμπλέκονται σε παρεμβάσεις σε δάση πλατάνου.

Από την σειρά του ο  Λάμπρος Αδάμης, έθεσε το θέμα της μη χρησιμοποίησης Γεωτεχνικών σε έργα που απαιτούν παρεμβάσεις σε φυτικό υλικό, όπου οι εργολάβοι έργων (γενικώς) αναλαμβάνουν την εφαρμογή κανόνων κλάδευσης, σύντμησης, αποκοπής δασικών και μη ειδών.

«Εκφράστηκαν απορίες, δόθηκαν απαντήσεις και σύντομα τον περιμένουμε πάλι κοντά μας προκειμένου να μοιραστούμε τις γνώσεις του», σημειώνει ο κ. Αδάμης.

Στην πορεία  του κ. Τσόπελα σε όλα τα πλατάνια των παραλιών του Γριμπόβου και της Ψανής, παρόντα ήταν όλα σχεδόν τα μέλη του Δασαρχείου Ναυπάκτου όπως επίσης και ο  Δασάρχης Γιώργος Ράπτης.

 

πηγή: lepantortv.gr

Share on Facebook5Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.