Την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ορεινή Ναυπακτία, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα, κατά το οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε και παρουσίασε «μαργαρίτες» από την ομιλία στην γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του αγίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Μοδέστου.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε ο όρθρος και η Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος, αρτοκλασία και θείο κήρυγμα, κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για το ύψος του ορθοδόξου ανθρωπισμού στο οποίο έφθασε η Παναγία, όπου ο άνθρωπος φθάνει μέχρι την θέωση και υπερβαίνονται όλα τα προβλήματα, ακόμη και ο θάνατος και ο φόβος του θανάτου, πράγμα που αποτυγχάνουν να κάνουν όλοι οι θύραθεν ανθρωπισμοί.

Πολλοί ήταν οι προσκυνητές που ανέβηκαν στο ορεινό Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας για να εορτάσουν την Κοίμησή της, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο πολιτευτής κ. Χρήστος Παΐσιος, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Αγγελική Σμπούκη και πολλοί πιστοί από την Επαρχία μας αλλά και παραθεριστές στα όμορφα χωριά της.

*

Την Δευτέρα 17 Αυγούστου πανηγύρισε ο Άγιος Βλάσιος Παρακαμπυλίων την ανάμνηση της θαυματουργικής διάσωσης του χωριού από τους Τούρκους με θαυματουργική επέμβαση του προστάτη του αγίου Βλασίου.

Την παραμονή τελέσθηκε εσπερινός και Λιτανεία, κατά την οποία προεξήρχε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, με μεγάλη συμμετοχή πιστών.

Την ημέρα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο με την συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των Ιερέων της επαρχίας του Αγίου Βλασίου, του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου Αρχ. Καλλινίκου Γεωργάτου και του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας Αρχιμ. Λαυρεντίου Καρανάσιου, υπευθύνου των Κατασκηνώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου στον Άγιο Βλάσιο.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τον λόγο του ιερού Νικολάου Καβάσιλα ότι με την Παναγία η ανθρωπότητα «ενεργόν έλαβεν οφθαλμόν». Μετά την πτώση σκοτίσθηκε ο νοερός οφθαλμός και οι άνθρωποι έπεσαν στο σκοτάδι. Η Παναγία απέκτησε νοερό οφθαλμό, είδε τον Θεό και δι” αυτής όλη η οικουμένη απέκτησε πνευματικό οφθαλμό. Έτσι η Παναγία είναι ο ακοίμητος οφθαλμός της οικουμένης, βλέπει τα προβλήματα των ανθρώπων και επεμβαίνει καταλλήλως. Αναλογικά αυτό γίνεται και με τους αγίους, όπως τον άγιο Βλάσιο.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας μίλησε πατρικά και ποιμαντικά στους εκκλησιασθέντες για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα της Επαρχίας μας, από την έλλειψη Ιερέων μέχρι την αλόγιστη χρήση των κινητών κατά την διάρκεια των ιερών Ακολουθιών.

*

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις Κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Ένωσης που βρίσκονται στην Επαρχία του Αγίου Βλασίου, στις οποίες ο ίδιος είχε διατελέσει κατασκηνωτής και υπαρχηγός και είχε χειροθετηθεί αναγνώστης. Μίλησε με τα στελέχη για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα, ευλόγησε το κατασκηνωτικό γεύμα, άκουσε τα κατασκηνωτικά τραγούδια που πολύ ωραία τραγούδησαν με παλμό όλοι οι κατασκηνωτές (100 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου), δέχθηκε τις ευχές για την επέτειο της εικοσαετίας αρχιερατείας του και ανέφερε στους νέους πολλά περιστατικά και προσωπικές εμπειρίες του από τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, στον οποίο η Κατασκήνωση είχε κάνει αφιέρωμα, τονίζοντας και τις βασικές αρχές και διδασκαλίες του που πολύ ωφελούν ιδιαίτερα τους νέους.

 ampelakiotissa 1ampelakiotissa 2

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.