kinitikot«Η καθημερινότητα στη Ναύπακτο του 2016, είναι «καταδικασμένη» να είναι καλύτερη από εκείνη του παρελθόντος. Ταυτόχρονα εμείς που διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου, οφείλουμε να καταβάλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πόλη του μέλλοντος να είναι ακόμα καλύτερη και περισσότερο ανθρώπινη για όλους μας». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Τάκης Λουκόπουλος ανακοινώνει τη συμμετοχή του Δήμου στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2016 (16- 22 Σεπτεμβρίου), δίνοντας παράλληλα και το στίγμα του στόχου που έχει τεθεί από τη δημοτική αρχή, ενός στόχου που έχει αναλυθεί με τον πλέον πειστικό τρόπο στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΑλλάΖΩ την πόλη μου… και μου αρέσει».

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» ξεκίνησε το 2002 και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στόχος των δράσεων που αναπτύσσονται είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, των Φορέων και των πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότηκας. Όπως αναφέρεται άλλωστε στο σκεπτικό των εμπνευστών, μέσω αυτής, θα επιτευχθεί η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων.

Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία #mobilityweek

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, τόσο στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς όλων, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και τον συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να αναπτυχθούν οικονομικά και να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε.

Ο ρόλος του Δήμου

Ο Δήμος Ναυπακτίας, αντιλαμβανόμενος το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές στην προσπάθεια αλλαγής των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο, τα πρώτα δείγματα του οποίου έγιναν εμφανή κατά το καλοκαίρι που πέρασε. Παραδίδοντας προς χρήση συνολικά δέκα χώρους δωρεάν στάθμευσης, χωρητικότητας 450 αυτοκινήτων, αλλά και αναπτύσσοντας δράσεις που τονώνουν τη ζωή στους κοινόχρηστους χώρους, έφτιαξε ένα πρώτο πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας συνεχώς νέες παρεμβάσεις που θα κάνουν το στόχο της «πόλης του αύριο» περισσότερο εφικτό.

«Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον». Με την αναπαραγωγή των συγκεκριμένων σκέψεων, που αποτελούν κεντρικό άξονα της φετινής καμπάνιας της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Τάκης Λουκόπουλος καλεί τους κατοίκους της Ναυπάκτου να συμβάλλουν άμεσα, μέσω της δικής τους συμπεριφοράς, στη βελτίωση της εικόνας της. «Όλοι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας οφείλουμε να καταβάλουμε την προσπάθειά μας ώστε η Ναύπακτος να αλλάξει πραγματικά. Τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Λουκόπουλος.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.