Για τους κοινόχρηστους χώρους της Ναυπάκτου παίρνει θέση ο επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία» και δημοτικός σύμβουλος Ναυπακτίας Γιώργος Γούλας, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας σχολιάζοντας τη λήψη δανείου για την αγορά των σημαντικότερων περιπτώσεων.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «αφού ο Δήμος δεν έχει τα χρήματα να πάρει όλους τους χώρους, να ιεραρχήσει τους σημαντικότερους από αυτούς π.χ. 2-3 πλατείες, 2-3 οικόπεδα σχολείων, εξασφάλιση ύπαρξης κάποιων συλλεκτήριων δρόμων σημαντικούς για την ομαλή κυκλοφοριακή κίνηση. Κατόπιν να πάρει ένα δάνειο για την αγορά και μόνο τέτοιων περιπτώσεων«.

Αναλυτικά η θέση του κ.Γούλα:

«Με αφορμή την συζήτηση και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 1-2-2016 οφείλω να κάνω τις εξής διαπιστώσεις:
Εξαιτίας της παλαιάς σχετικής νομοθεσίας (στις νέες επεκτάσεις, με την τωρινή νομοθεσία, οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται εισφέρουν σε γη ή/και σε χρήμα), σε πολλά σημεία της Πόλης της Ναυπάκτου υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα εδώ και δεκαετίες από το σχέδιο πόλης για σχολεία, πλατείες, δρόμους κτλ. Ο Δήμος για να μπορέσει να εφαρμόσει τις παραπάνω χρήσεις όφειλε πρώτα να απαλλοτριώσει τους ιδιοκτήτες. Τα ακίνητα που ήταν δεσμευμένα σε όλο το μήκος και πλάτος της πόλης είναι πάρα πολλά. Αποτέλεσμα τα χρήματα που απαιτούντο ήταν πάρα πολλά για να απαλλοτριωθούν όλα και εκτός των δυνατοτήτων του Δήμου.

Δυστυχώς όμως η αδυναμία αυτή οδήγησε στο άλλο άκρο, δηλαδή εδώ και δεκαετίες να έχουν απαλλοτριωθεί ελάχιστα. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ούτε τις ιδιοκτησίες τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ούτε τα χρήματα πήραν. Αυτό τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει οδηγήσει δεκάδες ιδιοκτήτες στα δικαστήρια όπου φυσικά δικαιώνονται, ελευθερώνεται η ιδιοκτησία τους και ο Δήμος αναγκάζεται σε τροποποίηση του σχεδίου και απώλεια του κοινόχρηστου χώρου. Αυτό σημαίνει περιοχές χωρίς χώρο για πλατεία, έλλειψη οικοπέδων για σχολεία, στένεμα δρόμων και καταστροφή της ρυμοτομίας.

Όταν μετά την δικαστική απόφαση έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος πρέπει ή να ελευθερώσει το ακίνητο και να χάσει για πάντα το χώρο ή να βρει και να δώσει άμεσα τα χρήματα στους ιδιοκτήτες.

Η θέση μου σαν Δημοτικός Σύμβουλος ήταν εδώ και χρόνια και εξακολουθεί να είναι η εξής: Αφού ο Δήμος δεν έχει τα χρήματα να πάρει όλους τους χώρους, να ιεραρχήσει τους σημαντικότερους από αυτούς π.χ. 2-3 πλατείες, 2-3 οικόπεδα σχολείων, εξασφάλιση ύπαρξης κάποιων συλλεκτήριων δρόμων σημαντικούς για την ομαλή κυκλοφοριακή κίνηση. Κατόπιν να πάρει ένα δάνειο για την αγορά και μόνο τέτοιων περιπτώσεων. Για τα υπόλοιπα εκτός ιεράρχησης ακίνητα, να ξέρουμε όταν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων και της παραπάνω ιεράρχησης και να προχωρούμε στην τροποποίηση του σχεδίου και την παράδοσή τους στους ιδιοκτήτες τους.

Την παραπάνω άποψη έχω διατυπώσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Όμως τροχοπέδη αποτελούσε το ότι το δάνειο απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο που ίσως και λόγω μικροπολιτικών επιδιώξεων δεν προχωρούσε.

Με αφορμή 2 ακόμα περιπτώσεις ιδιοκτησιών που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, για ιδιοκτησίες που έφραζαν ή στένευαν σε σημαντικό βαθμό δρόμους σημαντικούς (ο ένας στην είσοδο της παρακαμπτήριας δίπλα στο χείμαρρο Σκά και ο άλλος ακριβώς στην είσοδο του δρόμου που από την οδό Θέρμου διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιοπαναγιάς), πρότεινα και πάλι να τελειώσει η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών αλλά χωρίς να δημιουργούμε «ανάθεμα», δηλαδή αποζημιώνοντάς τους το συντομότερο δυνατό, αυτό είναι εφικτό με την λήψη δανείου όπως περιέγραψα παραπάνω.

Με χαρά διαπίστωσα ότι πλέον η πρόταση αυτή ωρίμασε στην σκέψη των συναδέλφων (πολλοί εξ αυτών την υποστήριζαν και στο παρελθόν) και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Άρα απομένει το συντομότερο να προχωρήσουμε στην εξασφάλιση του Δανείου, στην ιεράρχηση των σημαντικότερων χώρων που θα απαλλοτριωθούν (εκταμίευση του δανείου τμηματικά) και τέλος στην τελική αποζημίωση των ιδιοκτητών και αξιοποίηση των χώρων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την μικροπολιτική και την κόντρα του ποιός θα πάρει τη δόξα για το σωστό, να μας οδηγούν διαρκώς στην καθυστέρηση και το λάθος. Ας θυσιάσουμε μερικά μικροέργα και προμήθειες το χρόνο για να πληρώνουμε την δόση ενός δανείου που αξίζει πραγματικά».

Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.