Κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, του ΣΥ.Δ.Ε.Ε.Μ. και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας μετέβη το Σάββατο στην ορεινή Ναυπακτία για την αποτίμηση του μεγέθους καταστροφής σε κτίρια και υποδομές από τις πρόσφατες κατολισθήσεις. Το κλιμάκιο των μηχανικών με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκο επισκέφθηκε την Κλεπά, την Περίστα και τον Άγιο Δημήτριο στην πειοχή πέριξ της Ευηνολίμνης. Ωστόσο λόγω του ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής δεν έχουν ξεπεραστεί σε όλο τους το εύρος, το κλιμάκιο δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την Αράχωβα Ναυπακτίας, πράγμα που συμβεί τις επόμενες μέρες.

Η εικόνα που αποκόμισε το κλιμάκιο των μηχανικών δεν είναι άλλη από αυτή που αποπνέουν οι πρώτες εικόνες των κατολισθήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι ζημιές είναι τεράστιες, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και επιτέλους είναι ώρα να αναληφθεί δράση από τους αρμοδίους και να χαρακτηρίσουν κατολισθητέες τις περιοχές, που με βάση παλιότερες μελέτες που έχουν γίνει για την περιοχή θα έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί. «Είναι μεγάλη η καταστροφή, οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι και απογοητεύμενοι, έχουν χαθεί σπίτια, περιουσίες» δηλώνει στο ΑγρίνιοCulture.gr o Ιωάννης Κοργιαλάς πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας συμπληρώντας πως οι κάτοικοι της περιοχής που συνάντησε με τον παραμικρό θόρυβο τρομοκρατούνταν. Ακόμη ο κ. Κοργιαλάς τονίζει την ανάγκη να γίνει κάτι επιτέλους στην περιοχή : «υπάρχει ενδιαφέρον από το δήμο και ελπίζω πως αυτή τη φορά θα γίνει κάτι». Διαβεβαιώνει δε πως «οι μηχανικοί του ΤΕΕ τάξαμε τους εαυτούς μας και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

mixklepa2

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκος δηλώνει στο ΑγρίνιοCulture.gr πως «το γεωλογικό φαινόμενο που υπάρχει στην περιοχή είναι σε εξέλιξη και είναι θέμα των γεωλόγων να γίνει η αποτίμηση. Το ΤΕΕ πήρε την πρωτοβουλία ως σύμβουλος της Πολιτείας να κάνει μια αποτίμηση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Το φαινόμενο έχει επηρεάσει και απειλεί ακόμη και κτίρια που δεν φαίνονται να έχουν μεγάλες ρωγμές κτλ.» Αναφορικά με το γεγονός ότι στη περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας έχουν γίνει προ πολλών ετών μελέτες επισφαλείς σε κατολισθήσεις και δεν έχουν αξιοποιηθεί ο Κ. Ρόκος αναφέρει ότι «πράγματι υπήρξαν μελέτες για περιοχές με επισφάλειες, και όχι μόνο στην ορεινή Ναυπακτία, που κατέγραφαν που υπήρχαν κατολισθητέες νησίδες, όμως η εφαρμογή τους προσέκρουσε σε κάποιες περιπτώσεις σε αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, επειδή το να χαρακτηριστούν κατολισθητέες κάποιες περιοχές θα απογόρευε τη δόμηση σε αυτές τις περιοχές και θα απομείωνε έτσι την ιδιοκτησία. Το φαινόμενο βέβαια κάποτε παρουσιάζεται…»

πηγή: agrinioculture.gr, φώτο: Ιωάννης Κοργιαλάς

Share on Facebook6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

  1. Στέλιος Αγγελής

    Με τις επισκέψεις, με την γραφειοκρατία, με τις διαπιστώσεις, ακόμη και με τις μελέτες, αν δεν γίνουν κατασκευαστικά σχέδια, κι αν δεν μπουν εργολάβοι, το κακό αφήνεται στη θέληση του θεού, και η καταστροφή στην θέληση των ανθρώπων!! Τελικά, μόνο η φύση φταίει; Κανείς δεν το είδε πριν γίνει το κακό; Κι αν ναι, ποιος, και τι έκανε; Τουλάχιστο, έστω και τώρα, είναι εφικτό κάτι άμεσο να γίνει, προτού μεγαλώσει η καταστροφή;

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.