Ένα μικρό, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό βήμα ετοιμάζεται να κάνει η Ναύπακτος εξασφαλίζοντας ισότιμη συμμετοχή σε αυτονόητες για όλους μας καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και αυτονομία σε άτομα με κινητική αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μετά από πρόταση του προέδρου Αντώνη Φράγκου, ενέκρινε την αγορά και εγκατάσταση βοηθητικού εξοπλισμού, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα άτομα αυτά προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στη θάλασσα.  Ο μηχανισμός που φέρει την ονομασία «Seatrac» προβλέπεται να εγκατασταθεί στην πλάζ της Ψανής, σε ένα δηλαδή από τα κεντρικότερα και πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Πέραν της εγκατάστασής του, όπως διευκρινίστηκε, υπάρχει πρόβλεψη και για την πρόσβαση των ατόμων που επιθυμούν τη χρήση του στο σημείο, όπου θα βρίσκεται ο μηχανισμός.

Σημειώνεται πως το «Seatrac» έχει σχεδιαστεί από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μία ελληνική πατέντα που έχει κατοχυρωθεί σε Εseatrac 2υρώπη και Αμερική, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί αρκετοί μηχανισμοί σε Ελλάδα και Κύπρο. Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται, μέσα και έξω από το νερό.

Το «Seatrac» εξασφαλίζει την πλήρη αυτονομία σε ΑμεΑ για την πρόσβασή τους στη θάλασσα, είναι ασφαλές για τους υπόλοιπους λουόμενους, δεν προκαλεί αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και είναι φιλικό προς αυτό, καθώς είναι ενεργειακά αυτόνομο μιας και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Επιπροσθέτως, δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μπορεί να εγκατασταθεί για παράδειγμα στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος αυτής.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ωστόσο, εκφράστηκαν ανησυχίες για το κατά πόσον θα είναι εφικτό να αποτραπεί η πρόκληση φθορών στο μηχανισμό από ασυνείδητους. Εκείνο όμως που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει αντιληπτό είναι το ότι μένει σε εμάς τους ίδιους τους πολίτες η ευθύνη για την προστασία του, καθώς πρόκειται για κάτι που αφενώς εξασφαλίζει αυτονόητα δικαιώματα σε συνανθρώπους μας που είτε μένουν είτε επιθυμούν να επισκεφθούν τη Ναύπακτο, αφετέρου καθιστά την πόλη φιλόξενη και φιλικότερη προς όλους.

SEATRAC | Nikos Logothetis from Focus Forward Films on Vimeo.

Share on Facebook689Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.