Ξεκινά και επίσημα , η αντιπυρική περίοδος για το 2015. Έτσι από την 1η Μαϊου έως και τις 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται η εκδήλωση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο. Λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου έως και την λήξη της, οι ιδιοκτήτες νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών χώρων και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωση –καθαρισμό, καθώς και την απομάκρυνση της βλάστησης και τυχόν άλλων καύσιμων υλικών, σκουπιδιών κ.λ.π., προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επίσης, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, όπως και η χρήση ηλεκτρικών συσκευών για εργασίες, που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

Όσον αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φέτος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα όποια συμβάντα υπάρξουν, με δύο πυροσβεστικά οχήματα λιγότερα, καθώς το ένα αποσύρθηκε λόγω παλαιότητας και το άλλο όχημα ενίσχυσε τον στόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμφιλοχίας. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει προμήθεια νέων οχημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, με την Υπηρεσία της Ναυπάκτου όμως να μένει εκτός σχεδιασμού. Ίσως, αναφέρουν οι πηγές, κάποιο όχημα να μεταφερθεί από άλλη υπηρεσία του νομού στην περιοχή της Ναυπακτίας, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και με τα ελαστικά των οχημάτων. Μέχρι και σήμερα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της τηλεόρασης του Lepanto, τα πυροσβεστικά οχήματα της Ναυπάκτου, δεν έχουν εφοδιαστεί με νέα ελαστικά. Η Διοίκηση της Υπηρεσίας σε συνεργασία με την διοίκηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, προσπαθούν να βρουν λύση έτσι ώστε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου να γίνει και η προμήθεια των ελαστικών.

Όσο για το προσωπικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Lepanto TV, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι ωστόσο μειωμένο κατά 2 άτομα, λόγω συνταξιοδότησης. Ίσως με κάποιες αποσπάσεις να ενισχυθεί το προσωπικό κατά τους θερινούς μήνες.

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό έχει ήδη εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Το πρόβλημα ωστόσο εστιάζεται στο οδικό δίκτυο και ειδικότερα της ορεινής Ναυπακτίας μετά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς πολλοί αγροτικοί και δασικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις βροχοπτώσεις και τις καθιζήσεις. Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει αποκατάσταση και η Πυροσβεστική δεν έχει πρόσβαση σε πολλά σημεία με πυκνή βλάστηση.

Παράλληλα γίνονται ενέργειες από το Δασαρχείο Ναυπάκτου για τον καθαρισμό του πευκόδασους στο Κάστρο της πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν σύντομα έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό με πυρκαγιά στο πανέμορφο αυτό κομμάτι της πόλης. Από την πλευρά της Πυροσβεστικής και φέτος θα υπάρχει πυροσβεστικό όχημα στο Κάστρο που θα επιτηρεί το δάσος.

Όσο για τα πυροσβεστικά που θα περιπολούν την περιοχή, ο σχεδιασμός δεν αναμένεται να αλλάξει και οι τομείς θα παραμείνουν οι ίδιοι με τα οχήματα να περιπολούν σε Ευπάλιο, Κάστρο, Πιτσιναίϊκα και Χάλκεια. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Αντιρρίου, που στο παρελθόν έχει προλάβει πυρκαγιές στην δημοτική ενότητα του Αντιρρίου, πριν αυτές δημιουργήσουν προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές και σε καλλιέργειες.

Εν τω μεταξύ μεγάλη ευθύνη για την πρόληψη των πυρκαγιών έχουν και οι απλοί πολίτες. Για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να μην καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Να μην ανάβουμε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Να αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Να μην πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είμαστε σε κίνηση. Να μην αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Ήδη οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και οικοπέδων θα πρέπει να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών. Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.

 

πηγή: lepantortv.gr – Σωτήρης Καρέλης

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.