Αποκλειστική συνέντευξη του Κώστα Καρακώστα στο «Εμπρός».

Την “αποκέντρωση” των διοικητικών ευθυνών και καθηκόντων υποδεικνύει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, ως τον βασικό παράγοντα που θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

Την διανυόμενη, εξαιρετικά σύντομη, προεκλογική περίοδο διαλέξαμε, που τα “εθνικά πάθη” βρίσκονται σε έξαρση οπότε τα “δημοτικά πάθη”… καταλαγιάζουν, για να ζητήσουμε από τον “ισχυρό άνδρα” της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τον Αντιδήμαρχο Κώστα Καρακώστα, να μας δώσει την αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών της θητείας της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”, στο τιμόνι του Δήμου Ναυπακτίας. Επιλέξαμε αυτό τον …ελιγμό, ελπίζοντας να αποφύγουμε παρελθοντολογίες, αφορισμούς και επικλήσεις αλλοτρίων ευθυνών!

Δεν ήταν αναγκαίο όμως, απ” ό,τι φάνηκε…

Πιο ώριμος από ποτέ, ο Κώστας Καρακώστας έδειξε πως έχει πλήρως αντιληφθεί “τι φορτίο φορτώθηκε”, αυτός και οι σύντροφοί του στη Δημοτική Ομάδα του Τάκη Λουκόπουλου.

Ουδεμία αναφορά στο παρελθόν – παρά μόνο για να υποδείξει περιπτώσεις όπου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται επιλογές προηγούμενων Δημοτικών Αρχών – ενώ οι συνεχείς αναφορές στους συναδέλφους του και στην ανάληψη σημαντικών καθηκόντων και ευθυνών από όλους, έδειξε το πνεύμα που επιχειρείται να επικρατήσει ανάμεσα στους σημερινούς άρχοντες του Δήμου: Συλλογική δράση με ταυτόχρονη αποκέντρωση καθηκόντων.
Ομολογουμένως φιλόδοξο εγχείρημα, αν αναλογιστεί κανείς τις ισχυρές τάσεις που συνυπάρχουν εντός της Δημοτικής του Ομάδας.
Όμως, και σ” αυτό δίνει απάντηση… Υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του Δημάρχου, τον οποίο παρομοιάζει με… διευθυντή ορχήστρας, που από το πόντιουμ διευθύνει ταυτόχρονα τους τόσους σολίστες που εκτελούν ο καθένας το “δικό του κομμάτι”!
Τόσο εμείς, στο “Εμπρός”, όσο και – κυρίως – οι δημότες της Ναυπακτίας, προσβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του …ορατόριου της πενταετίας, με όσο το δυνατόν λιγότερα… φάλτσα!

Από 1η του Σεπτέμβρη η νέα Δημοτική Αρχή έχει στα χέρια της την τύχη του Δήμου Ναυπακτίας. Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανακύκλωσης, Παιδείας, μπορούμε να αξιολογήσουμε ποια είναι τα άμεσα και ποια τα μακροπρόθεσμα θέματα που θα σας απασχολήσουν κατά την πενταετή θητεία σας;
«Στα θέματα που αναφερθήκατε είχαμε την ευκαιρία σαν Δημοτική Αρχή να δείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί, γι’ αυτό και μας ψήφισε ο κόσμος. Για ν’ αλλάξουμε προοπτική στις κατεστημένες λογικές. Πώς τα καταφέραμε ή τι δείγματα έχουμε δείξει μέχρι τώρα, πιστεύω ότι ο κόσμος το βλέπει.
Για παράδειγμα, για πρώτη φορά έχουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο δεν έχει, τα γνωστά δωδεκαχίλιαρα, τα έργα δηλαδή τα οποία γίνονται ουσιαστικά σε κατατμήσεις των 10 και 12 χιλιάδων για να δώσουν το δικαίωμα στον Δήμο να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση.

Ουσιαστικά το 90-95% του Τεχνικού Προγράμματος, είναι έργα πάνω από 12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα γίνουν είτε με πρόχειρο διαγωνισμό είτε με δημοπρασία. Ακόμα και έργα που είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα και δεν είχαν εκτελεστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είναι του ύψους των 12.000 ευρώ, εμείς προτιμούμε να τα κάνουμε, ναι μεν να είναι με απευθείας ανάθεση, αλλά το σε ποιον θα τα αναθέσουμε, να προκύπτει με κλήρωση, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο Μηχανικών και στο μέλλον με τους εργολήπτες που ασχολούνται με τα δημόσια έργα.

Προσπαθούμε δηλαδή να πούμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει να γίνονται σωστά τα έργα, αλλά δεν είναι ανάγκη για να γίνει αυτό, να δίνουμε προβάδισμα σε κάποιους δήθεν δικούς μας ανθρώπους, και εννοώ δήθεν δικοί μας γιατί προφανώς οι άλλοι δεν είναι ξένοι, δεν είναι οχτροί, όσοι δεν μας ψήφισαν και δεν μας στήριξαν στον συνδυασμό.

Ένα δεύτερο ζήτημα που δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας τουλάχιστον στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που εγώ έχω αναλάβει, είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής από πολίτες σχετικούς με το αντικείμενο για τα ζητήματα της χωροταξίας στον Δήμο Ναυπακτίας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι συνεδρίασε μόνο μια φορά μέχρι τώρα, αλλά ελπίζω να συνεχίσει να συνεδριάζει και να βοηθήσουν τον Δήμο οι άνθρωποι με τις ειδικές γνώσεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή, να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα της χωροταξίας και τα ζητήματα υποδομών αυτής της τάξης, έτσι ώστε, δεν λέω ότι θα λύσουμε στη διάρκεια της πενταετίας πολλά από τα άλυτα ζητήματα, αλλά τουλάχιστον θα τα έχουμε διαρκώς σε κίνηση.

Βέβαια δεν μπορεί κανείς μέσα σε πέντε μήνες να δείξει πολλά αποτελέσματα, αλλά είμαστε τουλάχιστον υποχρεωμένοι να δείξουμε ότι μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας.

Αυτό που μας βοηθάει πάρα πολύ σαν Δημοτική Αρχή, είναι το τρόπος που λειτουργεί συνολικά η Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, ο Δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει κυρίως ως Διευθυντής Ορχήστρας κι έχει φροντίσει στην ορχήστρα να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σχεδόν αλλά και πολλοί πολίτες έξω από αυτή.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα μόνο, που αξίζει να το αναφέρουμε.

Υπάρχουν 5-6 δημοτικοί σύμβουλοι που δουλεύουν ως εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Δηλαδή ως άτυποι αντιδήμαρχοι επειδή έτσι ουσιαστικά λύσαμε το πρόβλημα με τους τρεις ορεινούς Δήμους. Ο συνάδελφος ο Θανάσης Κούκουνας, Κάρπος ο Σωτηρόπουλος, ουσιαστικά είναι αντιδήμαρχοι, και έχουν αναλάβει ο καθένας μια δημοτική ενότητα.

Τρέχουν καθημερινά με την ιδιότητα του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου και είναι καθημερινά πάνω από τα προβλήματα. Φαίνεται νομίζω και η διαφορά στη διαχείριση των προβλημάτων των δημοτικών ενοτήτων στην καθημερινότητα. Νομίζω ότι είναι φανερή και το αποδέχονται σχεδόν όλοι οι πολίτες.

Έναν Δήμαρχο λοιπόν Δ/ντή Ορχήστρας, με αντιδημάρχους που μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τον Δήμαρχο, αλλά ελεύθεροι να πάρουν πρωτοβουλία έχουμε ένα σχήμα το οποίο είναι αρκετά αποτελεσματικό. Φάνηκε ίσως λιγότερο στον τομέα των αρμοδιοτήτων των δικών μου αλλά δείτε τι συνέβη στα παζάρια, δείτε τι συνέβη σε κάποιες άλλες επεμβάσεις στην καθημερινότητα με την αντιδημαρχία περιβάλλοντος, δείτε τι συμβαίνει στον ΧΥΤΑ, στους ορεινούς όγκους, στη ΔΕΥΑΝ, νομίζω ότι και εκεί υπάρχουν πολύ σοβαρές αλλαγές. Καταφέραμε κάτι που φαινόταν δύσκολο να πετύχουμε ακόμα και μείωση στο τιμολόγιο. Οριακή μείωση αλλά μείωση. Υπάρχει λοιπόν ένα σχήμα που έχει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν καθημερινά για τον Δήμο, με πρωτοβουλία και πολύ καλή συνεργασία και δέσιμο μεταξύ τους και αυτό είναι η βασική κατάθεση στην αλλαγή της νοοτροπίας που έπρεπε να έρθει στο Δήμο».

Θα μπορούσε να πει κανείς οτι είναι ακόμα νωρίς για πρωτοβουλίες της νεας δημοτικής αρχής που αφορούν: το οικιστικό, την επέκταση του σχεδίου πόλης, την διεκδίκηση κτημάτων και κτιρίων από τον Δήμο, το ΞΕΝΙΑ κ.λ.π. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τα ζητήματα αυτά;

«Σ’ αυτά που αναφέρατε, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το ΞΕΝΙΑ, γιατί έχω και μία ιδιαίτερη ευαισθησία. Νομίζω όχι μόνο εγώ, αλλά η πόλη ολόκληρη. Γιατί το ΞΕΝΙΑ είναι κλειστό από το 1999, αν θυμάμαι καλά.

Από τότε έχουν περάσει 16 χρόνια και έχουν γίνει τρεις διαγωνισμοί άκαρποι. Το 2002, το 2006 και ο τρίτος το 2008. Επίσης έχει γίνει και μια προσπάθεια να ενταχθεί στο «Jessica» το 2012.

Σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να φτιάξει μια προκήρυξη και να τη δώσει στη δημοσιότητα. Αν θέλετε, αυτό ήταν το εύκολο, η αναζήτηση ενός ξενοδόχου που ποτέ δεν ερχότανε. Η δικιά μας η φιλοσοφία είναι διαφορετική.

Όλοι θέλουμε να μην υπάρξει άλλη δόμηση στον χώρο. Δεν είμαστε οι μόνοι και άλλες παρατάξεις έχουν την ίδια λογική. Σεβόμαστε απόλυτα τη βούληση του Δωρητή, που καθαρά στη δωρεά του ζητούσε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του περιβολιού. Επίσης, σεβόμαστε και τη γνώμη των ειδικών, όταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προτείνει τα ΞΕΝΙΑ να διατηρηθούν ως μνημεία της Νεότερης Αρχιτεκτονικής. Επίσης, αυτά τα 16 χρόνια, όλες οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στο ΞΕΝΙΑ ήταν προς το χειρότερο. Ουσιαστικά δεν τις έκανε ο Δήμος. Η φθορά του χρόνου το έχει καταντήσει σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που μας παραδόθηκε, αμέσως μετά το τέλος της λειτουργίας του.

Είναι ένα κτίριο που καταρρέει. Είναι στον προϋπολογισμό του Δήμου, βάλαμε 120.000 ευρώ. Για πρώτη φορά σ’ αυτά τα 16 χρόνια βάζει ο Δήμος χρήματα για το ΞΕΝΙΑ με τη λογική ότι πρέπει να σταματήσουμε τη φθορά ενός κτιρίου που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου. Πώς μπορούσαμε να το αφήσουμε άλλο να περιμένει; Πρέπει, αν μη τι άλλο, να το στεγανοποιήσουμε, να το κλείσουμε και να οργανώσουμε με προσεχτικό τρόπο την όποια χρήση που θ’ αποκτήσει τα επόμενα χρόνια. Η χρήση βέβαια συνδέεται και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αλλά τουλάχιστον ο Δήμος οφείλει να το συντηρήσει και να σταματήσει τη φθορά του.

Το βασικότερο βήμα δηλαδή είναι να το διατηρήσουμε για να μην πέσει.

Το να βρεθεί χρηματοδότηση από πόρους του Δήμου είναι προφανές ότι είναι δύσκολο. Όμως ας μην προτρέχουμε. Αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Σας είπα ότι μια διαπαραταξιακή επιτροπή συζητά για το ποιες μελέτες θα εκπονήσουμε. Θα έρθει και εκεί το ζήτημα πολύ σύντομα, για τη συντήρηση και για το ποια θα είναι η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ.

Θα το δούμε. Ας το συζητήσουμε και με την κοινωνία και με τις παρατάξεις. Το υπάρχον κτίσμα και τα 12 στρέμματα του χώρου του ΞΕΝΙΑ πρέπει κάποια στιγμή να ξαναγίνουν το στολίδι της πόλης.
Όσο για το οικιστικό θα μας ταλαιπωρήσει μάλλον και για αρκετά χρόνια ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι είναι σε εξέλιξη μια συνεργασία (που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή) με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που κι εμείς τη θεωρούμε σημαντική και θα την συνεχίσουμε. Όπως επίσης είναι σε εξέλιξη και αυτές τις μέρες θα υπάρχει και ανάδοχος για την οριοθέτηση των ρεμάτων για να βοηθήσει στην επέκταση του σχεδίου πόλης και ένα σωρό άλλες εκκρεμότητες που έχουμε χωροταξικές. Εμείς θα συνεχίσουμε κι ελπίζουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, τις προσπάθειες που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές το αντιμετώπιζαν ως πρόβλημα πρώτης γραμμής το ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, η ίδια η κοινωνία το βλέπει.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο πιεστικό το ζήτημα, ίσως επειδή δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα λόγω κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε κάποια χρόνια μπροστά μας να το παλέψουμε έτσι ώστε ο στόχος και ημών αλλά υποθέτω και όλων των επόμενων Δημοτικών Αρχών, να έχει σωστό και νομικά διάφανο πλαίσιο λειτουργίας της χωροταξίας στην πόλη.»

Πολλούς συνδημότες ενδιαφέρει και η επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Είναι χρόνια όμως που φαίνεται πως παραμένει σε τέλμα και αυτό το θέμα. Τι προτίθεστε να κάνετε;

«Γινόντουσαν κάποιες κινήσεις… Το τελευταίο ίσως ζήτημα που έχουμε να επιλύσουμε πριν μπούμε στην τελική φάση των επεκτάσεων, είναι η οριοθέτηση των ρεμάτων. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο έτος θα έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα που θα τα οριοθετεί. Άρα, μπαίνουμε στην τελική φάση των επεκτάσεων. Βρήκαμε από τους προηγούμενους δουλειά και την προχωράμε με όσο πιο γρήγορο ρυθμό μπορούμε, έτσι ώστε τουλάχιστον το ζήτημα αυτό να περάσει στην τελική φάση της λήξης του. Μπορεί να έχουμε αποτελέσματα άμεσα».

Πώς στοχεύει να διεκδικήσει ο Δήμος κάποια δημόσια κτίρια- γιατί αυτή τη στιγμή κτιριακά ο Δήμος ασφυκτιά, αλλά και γιατί όχι και δημόσια κτήματα.

«Ήδη, ο Δήμαρχος κ. Λουκόπουλος, έχει κάνει μια πρώτη συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά είμαστε δέκα μέρες πριν τις εκλογές. Το τι πορεία θ’ ακολουθήσει η Ελλάδα, προφανώς επηρεάζει και την πολιτική που θα έχει η κυβέρνηση στα δημόσια κτήματα. Αξίζει να ελπίζουμε προς το καλύτερο.

Νομίζω ότι ομόφωνα όλοι οι Ναυπάκτιοι δεν θα θέλουν να βλέπουν να πωλούνται ούτε τα 320 στρέμματα στον Πούντο ούτε όλα τ’ άλλα που έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ για πώληση. Ελπίζουμε ότι θ’ αλλάξει η πολιτική σ’ αυτό.

Είναι παράλογο, το κτίριο που παλαιότερα στέγαζε την Εφορία να μην έχει κύριο λόγο ο Δήμος για τη χρήση του. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να έχει και την κυριότητά του, άσχετα αν για κάποιο διάστημα θα στεγαστεί σ’ αυτό η Αστυνομία μέχρι να το διεκδικήσει αλλά θα έπρεπε να έχει ο Δήμος στην κυριότητά του αυτό το κτίσμα. Για τα δημόσια κτήματα ήδη είχαμε μια επαφή με την Κτηματική Εταιρεία και είχαμε μια πλήρη καταγραφή όλων των δημόσιων κτημάτων. Ο Δήμαρχος έκανε μια πρώτη κουβέντα στο ΤΑΙΠΕΔ, όμως είμαστε σε αναμονή των πολιτικών εξελίξεων για να κάνουμε το δεύτερο βήμα όπου θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε ίσως κάποιες λύσεις».

Ένα κομμάτι που αφορά όλα αυτά είναι και η καταγραφή της περιουσίας του Δήμου. Έχει ξεκίνησε αυτή η καταγραφή. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σήμερα;

«Δεν είναι δικιά μου η αρμοδιότητα αυτή αλλά του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Αντώνη Φράγκου, και προχωράει. Σε εμάς μας αφορά κυρίως για κάποια σχολικά κτίρια. Είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό πέρα από την καταγραφή να γίνει κατοχύρωση της περιουσίας του Δήμου. Νομίζω ότι είναι κάτι που ξεκίνησε και η προηγούμενη Αρχή από εμάς και συνεχίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα και θα τελειώσει τουλάχιστον στη δικιά μας θητεία».

Λογικά τον Ιούλιο του 2015 θα τελειώσει το κομμάτι της ανάπλασης. Για να πούμε ότι θα είναι ολοκληρωμένο αυτό, πρέπει να υπάρχει και μία προοπτική για τη δυτική πλευρά αλλά και για το κέντρο της Ναυπάκτου.

«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει στη θητεία μας να προσπαθήσουμε να χρηματοδοτήσουμε άλλη μια αστική ανάπλαση.

Αυτού του μεγέθους. Όχι απαραίτητα αυτού του είδους, αλλά αυτού του μεγέθους, είτε στο κεντρικό είτε στο δυτικό τμήμα. Μια πρώτη κουβέντα έγινε γι’ αυτό το ζήτημα στη διαπαραταξιακή επιτροπή που σας ανέφερα. Είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίζουμε και ν’ αποκατασταθούν τα τμήματα του δικτύου που έχουν αμιαντοσωλήνα. Πρέπει να διαχωρισθούν τα όμβρια από τα λύματα. Δικαιούμαστε μια ανάπλαση η οποία θ’ αναδείξει τη φυσιογνωμία της πόλης, αναδεικνύοντας και την ιστορικότητά της και τη διαδρομή της μέσα στο χρόνο».

Ένα θέμα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ειδικά μέσα στην πόλη, είναι το κυκλοφοριακό. Είναι ένα θέμα που υπάρχει και δεν υπάρχει…

«Κι εδώ θα μου επιτρέψετε, μόνο ως πολίτης να σας πω τη γνώμη μου, γιατί παρόλο που τα κυκλοφοριακά ζητήματα είναι κομμάτι της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπάρχει ειδικός εντεταλμένος σύμβουλος, ο Πάνος Κονίδας, που ήδη έχει οργανώσει κάποιες παρεμβάσεις σε μικρά ζητήματα. Είχαμε και μια συνάντηση με κάποια Μελετητικά Γραφεία για το κυκλοφοριακό και το θέμα αυτό δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο για τ’ αυτοκίνητα.

Πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε και ως κυκλοφοριακό για τους πεζούς, για τους ποδηλάτες και για τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα.

Επίσης μπαίνει ένα ζήτημα ελεύθερων χώρων σε μια πόλη. Οι «πνεύμονες» μιας πόλης είναι οι ελεύθεροι χώροι. Αν θέλετε, μ’ αυτή τη λογική καταλήξαμε ότι δεν πρέπει στο ΞΕΝΙΑ να έχουμε άλλη δόμηση. Περισσότερο γι’ αυτά μπορεί να σας πει ο συνάδελφος Πάνος Κονίδας.

Το καλό σ’ αυτή τη Δημοτική Αρχή (το ξαναείπαμε και πριν) είναι ότι δουλεύουμε πολύ και με πρωτοβουλία ο καθένας αλλά και ταυτόχρονα συντονιζόμαστε μεταξύ μας. Καμαρώνω γι’ αυτή τη λειτουργία και θεωρούμε ότι είναι και μια κατάθεση πρότασης για το πώς θα έπρεπε διαχρονικά να λειτουργεί η Δημοτική Αρχή στον Δήμο Ναυπακτίας».

Στις αρμοδιότητές σας σαν αντιδήμαρχος είναι και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση. Είναι γνωστό το έλλειμμα της Ναυπάκτου σε σχολική στέγη. Ιεραρχήστε μας τους στόχους σας.

«Στα ζητήματα της εκπαίδευσης μαζί με τον συνάδελφο Γιάννη Σύψα, που είναι και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσπαθήσαμε καταρχήν να κάνουμε μια πλήρη καταγραφή όλων των προβλημάτων. Μέσα στον Σεπτέμβριο γυρίσαμε σε όλες τις σχολικές μονάδες, έχουμε μια πλήρη καταγραφή και σιγά σιγά ιεραρχούμε τα καθημερινά προβλήματα και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις όπου μπορούμε. Λύσεις σε άμεσα προβλήματα όπως αυτή που δόθηκε αυτές τις μέρες στο ΕΠΑΛ, με το εργαστήριο γεωπονίας. Τώρα γίνεται και μια προσπάθεια ιεράρχησης των στόχων. Ξέρετε στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχουν 300.000 ευρώ για μελέτες. Αφορμή το ότι το ποσό αυτό δεν το έχουμε συγκεκριμενοποιήσει στον προϋπολογισμό, ο συνάδελφος της αντιπολίτευσης Γιώργος Γούλας πρότεινε να συναντηθούμε διαπαραταξιακά και να συζητήσουμε, αν γίνεται, να ομονοήσουμε ποιες μελέτες θα προωθήσουμε. Μια πρώτη τέτοια συνάντηση έγινε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου. Βρεθήκανε όντως όλες οι παρατάξεις και η συζήτηση περιστράφηκε στα γενικά και ειδικά στα θέματα της παιδείας. Όταν λέμε στα θέματα της συζήτησης εννοούμε στο να συμφωνήσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Καταλήξαμε σε κάποια πράγματα, προφανή που πρέπει να γίνουν.

Είναι μια συζήτηση που θα συνεχιστεί και στους άλλους τομείς είναι προφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι χρειάζεται αγορά κάποιων οικοπέδων, χρειάζεται να γίνουν σχολικά κτίρια, να δούμε λίγο τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χρειάζεται οικόπεδο για το 3ο Δημοτικό.
Μελετάμε τη μεταφορά μιας σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός κέντρου. Πολλά ζητήματα συζητήθηκαν σ’ αυτή την Επιτροπή, ιεραρχήθηκαν και θα μπουν σιγά σιγά στο πλάνο του Δήμου.

Αυτές τις μέρες επικαιροποιούμε μάλιστα και τη μελέτη για το Ειδικό Σχολείο, ώστε να μπορούμε να ζητήσουμε τη χρηματοδότησή της. Είναι μια εργολαβία σταματημένη από το 2010, έπρεπε να έχει επικαιροποιηθεί για να ολοκληρωθεί το έργο».

Ένα ακόμα κομάτι που εμπλέκεστε είναι και αυτό της ανακύκλωσης.Το τελευταίο διάστημα είναι έντονες οι δράσεις. Πείτε μας λιγα λόγια για τους σχεδιασμούς σας.

«Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι πάλι, σε συνεργασία με τον συνάδελφο, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σαλαμούρα που είναι πρόεδρος του Συνδέσμου του ΧΥΤΑ, μαζί με τον Αντρέα Κοτσανά και την Αγγελική Σμπούκη σχεδιάστηκε το πλάνο της ανακύκλωσης, για το επόμενο διάστημα,πάρα πολύ βασικό για το Δήμο Ναυπακτίας. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό.
Δίνει έμφαση στον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή και στην ανακύκλωση, οπότε μπλέκομαι κι εγώ ως αντιδήμαρχος, υπεύθυνος της ανακύκλωσης στη Ναύπακτο.
Νομίζω ότι φάνηκαν οι πρωτοβουλίες μας αυτό το διάστημα για την ανακύκλωση και με αφορμή τα Χριστούγεννα η δράση που έκανε ο Σύνδεσμος αλλά και στα Παζάρια, αλλά καινούργια είναι η προσπάθεια να προωθήσουμε την κομποστοποίηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει σε 310 οικογένειες τους ειδικούς κάδους.

Φανταστείτε ότι αυτό έχει επηρεάσει κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ανθρώπους. Το πρόγραμμα που ακολουθείται είναι ουσιαστικά πειραματικό και προφανώς διαπιστώνοντας προβλήματα θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε.

Επίσης, 6 σχολικές μονάδες εφαρμόζουν το πρόγραμμα κομποστοποίησης στα σχολεία τους. Μετά από παρότρυνση του Δήμου Ναυπακτίας τα παιδιά θ’ ασχοληθούν με την κομποστοποίηση. Ξέρετε, τα παιδιά είναι κομβικό σημείο, αν θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία.

Μάλιστα ο Δήμος θα βραβεύσει το σχολείο που θα παρουσιάσει το καλύτερο πρόγραμμα για την κομποστοποίηση με μια διήμερη εκδρομή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, προσπαθώντας να δώσουμε ένα παραπάνω μήνυμα στα παιδιά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι μόνο ότι δώσαμε 310 κάδους στις οικογένειες και μετά να τις αφήσουμε μόνες τους ν’ ακολουθήσουν την κομποστοποίηση. Τους δώσαμε ενημερωτικό υλικό σαν Σύλλογος Διαχείρισης και κυρίως έχουμε στήσει μια ομάδα που υποστηρίζει αυτή τη δράση και επί το πλείστον θα επισκέπτεται τα σπίτια, θα δίνει συμβουλές, θα τους βοηθήσει να παράξουν το καλύτερο δυνατόν κοσμπόστ.

Τα απορρίμματα πρέπει να τα βλέπουμε ως πηγή πλούτου. Και βέβαια, πέρα από την κομποστοποίηση που εμείς την φτιάξαμε, είναι σε εκκρεμότητα πώς θα διαχειριστούμε τα αδρανή υλικά, πώς θα μεγαλώσουμε το πρόγραμμα της κομποστοποίησης, αν δούμε ότι έχει επιτυχία.

Ίσως αν από την οικιακή περάσουμε σε σύστημα κομποστοποίησης που θα γίνεται κεντρικά από τον Δήμο με καφέ κάδους που θα μπορεί ο καθένας να απορρίπτει τα οργανικά υλικά. Πολλά μπορούν να γίνουν. Η ουσία είναι ότι είναι στο κέντρο της προσοχής αυτής της Δημοτικής Αρχής και με τη βοήθεια του συνδέσμου διαχείρισης αποβλήτων, το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ένα κρίσιμο θέμα της πόλης είναι ότι η Ναύπακτος είναι μια από τις λίγες πόλεις με έναν ΧΥΤΑ που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χωρίς προβλήματα σοβαρά. Ο ΧΥΤΑ όμως απαιτεί ένα βήμα παραπέρα, ώστε να προλάβουμε τα τυχόν προβλήματα.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω εγώ γιατί αρμόδιος είναι ο συνάδελφος Χρήστος Σαλαμούρας. Σας λέω μόνο επειδή ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν ανατεθεί μελέτες, έχουν βρεθεί και κάποια χρήματα για αναβάθμιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και για καλύτερη επικάλυψη του 1ου κυττάρου και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και κατασκευή του 3ου κυττάρου και παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο. Όλα αυτά έχουν μπει σε μια σειρά. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να φανεί και η μεγάλη διαφορά. Δεν παρουσιάστηκαν ακόμα σοβαρά προβλήματα στον ΧΥΤΑ αλλά χρήζει αναβάθμισης όπως και ο Δήμος Ναυπακτίας πρέπει να αποπληρώσει το μεγάλο χρέος που έχει προς τον ΧΥΤΑ για να το βοηθήσει να χρηματοδοτήσει κι αυτές τις δράσεις».

Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

«Αυτό που με κάνει και χαίρομαι προσωπικά, είναι ότι ως Δημοτική Αρχή δείχνουμε μια άλλη νοοτροπία και φιλοσοφία. Αυτό, αν θες, είναι που με κέρδισε και θέλησα να συμμετέχω σ’ αυτήν την ομάδα. Θα κάνω μόνο μια ευχή: Ελπίζω να είμαστε αποτελεσματικοί σ’ αυτά που σχεδιάζουμε.
Οφείλουμε να έχουμε σαν σύμμαχο την κοινωνία. Και όταν λέω την κοινωνία, δεν εννοώ το 35% που μας ψήφισε την πρώτη Κυριακή ούτε το 60% που μας ψήφισε τη δεύτερη Κυριακή. Η κοινωνία είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη. Μακάρι στην προσπάθεια αυτών των τεσσεράμισι χρόνων της θητείας που μας απομένουν, να έχουμε συμμάχους την τοπική κοινωνία για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

 
 

1 Σχόλιο

  1. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΣΤΟ ΕΠΑΛ? ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΕΙΣ.ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΣΚ?ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΣ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ?ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΛΥΣΗ.ΜΕ ΤΙ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ.ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕΣ ΑΡΑΓΕ.ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ?

    Reply

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.