Για την κινητοποίηση, αλλά και για το ιστορικό των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν τα γνωστά κατολισθητικά φαινόμενα, ενημέρωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του σημείωσε πως λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο υπήρξε ενημέρωση ότι και η Τοπική Κοινότητας Κυδωνιάς είναι χωρίς νερό και γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος. Στη συνέχεια, και αφού αναφέρθηκε στα κλιμάκια που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές και τα κατολισθητικά φαινόμενα, σχολίασε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν από τους χειριστές των μηχανημάτων για τη διάνοιξη των δρόμων ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στον ορεινή όγκο του Δήμου. Χαρακτηριστικά είπε ότι «κινηθήκαμε με λίγα μηχανήματα, λίγα χρήματα και λίγο προσωπικό, αλλά κατεβλήθησαν υπερπροσπάθειες«.

Επίσης, σχολίασε πως οι προσβάσεις σε Περδικόβρυση, Κλεπά και Αράχωβα ήταν τελείως χαλασμένες, ενώ στο Μέγα Ρέμα η καταστροφή ήταν βιβλική και το φαινόμενο στην Κλεπά τραγικό. Μετά την επίσκεψη του Περιφέρειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα στην περιοχή, ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός «που θεμελιώνει διεκδίκηση χρηματοδότησης«, δήλωσε ο κ.Λουκόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση, αυτό που αναμένεται είναι να ολοκληρωθεί και η αυριανή επίσκεψη του συνεργείου που θα μεταβεί στην περιοχή της Οφιονείας για καταγραφη των εκεί προβλημάτων.

Εν συνεχεία, το λόγο έλαβαν οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Θανάσης Κούκουνας και Νίκος Κωστογιάννης, οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικότερα την κατάσταση που επικρατεί σε οδικό δίκτυο, αλλά και δίκτυο ύδρευσης στην ορεινή Ναυπακτία.

Τριών ειδών ήταν οι επεμβάσεις που έγιναν από το Δήμο Ναυπακτίας στο χειρισμό των εκτάκτων καταστάσεων που προέκυψαν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Καρακώστα. Πιο συγκεκριμένα, ήταν οι άμεσες, οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες, οι οποίες σχετίζονται με ζητήματα σχεδιασμού που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής (τεχνικογεωλογικές μελέτες και μελέτες του δικτύου ύδρευσης).

Ενημέρωση και για την κατάσταση στον Εύηνο

Πέραν όμως των όσων συνέβησαν στην ορεινή Ναυπακτία έγινε αναφορά και στην κατάσταση των γεωτρήσεων του Ευήνου, καθώς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εκεί προκάλεσαν προβλήματα στην υδροδότηση περιοχών του Αντιρρίου. Χαρακτηριστικά ο κ.Καρακώστας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η ΕΥΔΑΠ άφησε από το φράγμα του Ευήνου να φεύγει 1 εκ. κυβικά νερού/ώρα…φανταστείτε τί θα συνέβαινε εάν δεν είχαν καθαριστεί οι χείμαρροι«. Θυμίζουμε πως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης του φράγματος του ποταμού Ευήνου δημιουργήθηκε ζήτημα θολότητας του νερού, ενώ λόγω του όγκου των υδάτων τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι γεωτρήσεις με τις οποίες υδροδοτούνται Αντίρριο, Μακύνεια, Ρίζα και Πλατανίτη. Σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων η ποιότητα του νερού ήταν για αρκετές ημέρες κάκιστη, κάτι που φαίνεται να αποκαθίσταται μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΝ.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.