Με επιστολή της η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας προς το Δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο, ζητά τη μετονομασία της οδού Αποκαύκου (εκτείνεται μεταξύ των οδών Καλαντζοπούλου και Αρβανίτη) σε «Εργατικής Πρωτομαγιάς». Συγκεκριμένα την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος Αριστομένης Χάρος και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Παπαδογιώργος. Ενώ, σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο δρόμο στεγάζονται τα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

Προς

Δήμαρχο Ναυπακτίας, κ. Λουκόπουλο Παναγιώτη

Κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου &

Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας

Θέμα: «Μετονομασία της οδού Ι. Αποκαύκου»

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Όπως είναι γνωστό ότι ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 – αρχές δεκαετίας ΄70 στη Ναύπακτο και επί της οδού Ι. Αποκαύκου βρίσκεται το κτίριο όπου στεγάζεται το ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ & ΔΩΡΙΔΑ (δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και εκ των σημαντικών φορέων της ευρύτερης περιοχής) και τα πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνία της περιοχής και ειδικά τους εργαζόμενους, ενώ είναι χώρος που έχει καταξιωθεί ως χώρος διαλόγου συνεργασίας και αγώνων των εργαζομένων.

  • Επειδή η εργατική τάξη είναι σημαντικός κοινωνικός εταίρος και συμβάλει με τη δράση και τους αγώνες της στην ανάπτυξη της περιοχής

  • Επειδή η οδός Ι. Αποκαύκου έχει γίνει συνείδηση στην περιοχή ότι είναι η οδός του Εργατικού Κέντρου και όλων των δραστηριοτήτων των συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής

  • Επειδή η Εργατική Τάξη δοκιμάζεται καθημερινά στους αγώνες

  • Αλλά και επειδή η Εργατική Τάξη έχει να επιδείξει σειρά θυμάτων αγωνιστών για τα δίκαια των εργαζομένων, ενώ η Εργατική Πρωτομαγιά έχει καταξιωθεί ως μέρα αγώνα για την εργατική τάξη και ως μέρα τιμής για τα θύματα που θρήνησε η εργατική τάξη στους συνεχείς αγώνες, που έδωσε και δίνει.

  • Επειδή η Εργατική Πρωτομαγιά έχει κατοχυρωθεί και καθιερωθεί ως παγκόσμια γιορτή των εργαζομένων, ημέρα αλληλεγγύης όλου του κόσμου ήδη από τον Ιούλιο 1889 στο συνέδριο της 2ης Διεθνούς στο Παρίσι.

  • Η δε απόφαση αυτή λήφθηκε προς τιμή των εργατών του Σικάγου που την Πρωτομαγιά του 1896 οργάνωσαν ΑΠΕΡΓΙΑ με κύριο αίτημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ψυχαγωγία κλπ και αποτέλεσμα ήταν οι πολυήμερες εργατικές κινητοποιήσεις να έχουν εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και αυτό το βάρβαρο αιματοκύλισμα των δίκαιων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργατών του Σικάγου παρά τα φτωχά μέσα ενημέρωσης εκείνης της εποχής προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη με αποτέλεσμα η υιοθέτηση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς να πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

  • Επειδή η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης και τιμής και για τους νεκρούς Έλληνες αγωνιστές εργάτες, που αγωνίστηκαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης και ήδη υπάρχουν ματωμένες Πρωτομαγιές από το 1924, καθώς είχε καθιερωθεί ως μέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης ήδη από το 1893.

  • Επειδή η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα σταθμός για το συνδικαλιστικό κίνημα διεθνώς και στην Ελλάδα, καθώς θυμίζει τους νεκρούς των γεγονότων του Μαϊου του 36 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την εκτέλεση των διακοσίων αγωνιστών στην Καισαριανή του 1944.

Για τους λόγους αυτούς

Ζητάμε με απόφαση που θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας και αφού ληφθούν υπ’ όψη όλα αυτά:

Να μετονομαστεί η οδός Ι. Αποκαύκου στη Ναύπακτο σε οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς

 

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.