Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με τις αποζημιώσεις για κατολισθήσεις και καθιζήσεις που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 στην Ορεινή Ναυπακτία.

     Ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις χορηγούμενες αποζημιώσεις αφενός για την Ορεινή Ναυπακτία και αφετέρου για άλλες περιοχές που επίσης επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Επισημαίνει το μέγεθος των ζημιών στους οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας, το δυσπρόσιτο και τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής που καθιστούν ανεπαρκείς τις αποζημιώσεις που έχουν αποφασισθεί και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την αύξησή τους ώστε να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της περιοχής και της αγοράς, καθώς και ενημέρωση για τα συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία καθορίσθηκε το ύψος τους.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους  Υπουργούς:

  • Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
  • Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
  • Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη

 

Θέμα: Διαφοροποιήσεις στη χορήγηση αποζημιώσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

 

Οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις της 1ης Φεβρουαρίου 2015 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και το οδικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων Κλεπάς και Αραχόβης της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Λίγους μήνες αργότερα ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015 έπληξε πολλές περιοχές α) των Π.Ε. Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και β) της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκαλώντας επίσης εκτεταμένες ζημιές σε πολλά κτίρια.

 

Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση εκδόθηκαν ΚΥΑ για την οριοθέτηση του πλαισίου στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών. Πιο συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. ΔΑΕΦΚ/οικ.2263/Α235 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Οικονομικών (ΦΕΚ 1143Β/16-6-2015) για την «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015 σε περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου», ορίσθηκε το πλαίσιο για τη χορήγηση από την αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες. Με την υπ’αριθμ. ΔΑΕΦΚ/οικ.418/Α325 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ 417Β/22-2-2016) για την «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015, σε περιοχές α) των Π.Ε. Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και β) της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», ορίσθηκε το πλαίσιο για τη χορήγηση από την αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015.

 

Τα ποσά που προβλέπονται στις ανωτέρω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την ανακατασκευή ή την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, Ιερούς Ναούς, κτίρια επαγγελματικής χρήσης καθώς και κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα ή σε Σωματεία, αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες και άλλα κτίρια παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο συμβάντων, παρά το γεγονός ότι και τα δύο έχουν χαρακτηριστεί ως «φυσική καταστροφή». Για παράδειγμα, ιδίως στην περίπτωση των κατοικιών, το ποσό που προβλέπεται για την αποκατάσταση των ζημιών από τις κατολισθήσεις- καθιζήσεις του Φεβρουαρίου 2015 στις περιοχές της Ορεινής Ναυπακτίας είναι 600 ευρώ/τ.μ. και για κτίρια επαγγελματικής χρήσης 400 ευρώ, με 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α. Δ.) για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Στην αντίστοιχη περίπτωση, για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 σε περιοχές α) των Π.Ε. Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και β) της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το χορηγούμενο ποσό για κατοικίες ανέρχεται στα 1.000 ευρώ/τ.μ. ενώ για κτίρια επαγγελματικής χρήσης στα 500 ευρώ/ τ.μ. , με 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α. Δ.) για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

 

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι καταστροφές που σημειώθηκαν στις περιοχές της Ορεινής Ναυπακτίας μετά τις κατολισθήσεις και καθιζήσεις της 1ης Φεβρουαρίου του 2015 ήταν εκτεταμένες και μάλιστα σοβαρότερες από αυτές που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων μετά το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 και λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το δυσπρόσιτο της περιοχής που καθιστά πολύ δύσκολη τη μεταφορά την των οικοδομικών υλικών λόγω της μη βατότητας των δρόμων, αλλά και το επιπρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των εξόδων διαμονής των τεχνιτών, κρίνεται αναγκαία η αύξηση των ποσών της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) όλων των κατηγοριών.

Σημειώνεται δε ότι με σημερινή απόφαση του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλου, μετά από πρόταση των αρμόδιων Υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ναυπακτίας και κατόπιν του υπ’αριθμ. πρωτ. 1016/24-3-2016 εγγράφου του ΙΓΜΕ, αποφασίσθηκε η εκκένωση της Κλεπάς Ναυπακτίας, η μη παραμονή στις οικίες και το κατάστημα περιμετρικά της πλατείας, η διακοπή της κυκλοφορίας στην 25η Επαρχιακή οδό στο τμήμα εντός της Τ.Κ. Κλεπάς του Δήμου Ναυπακτίας και η αυξημένη επαγρύπνηση και παρακολούθηση των φαινομένων κατολίσθησης.

Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι η αύξηση των αποζημιώσεων για τις κατολισθήσεις και καθιζήσεις στις πληγείσες περιοχές της Ορεινής Ναυπακτίας είναι αναγκαία και απολύτως επιβεβλημένη από τα πραγματικά περιστατικά, τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή και τις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης.

Ερωτώνται , κατόπιν αυτών, οι κ. Υπουργοί

  1. Για ποιους λόγους παρουσιάζεται αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση στη χορήγηση αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές; Υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και αν ναι, ποια είναι αυτά;
  2. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν σε επανεκτίμηση των ανωτέρω ορίων που αποτυπώνονται στην υπ’αριθμ. ΔΑΕΦΚ/οικ.2263/Α235 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1143Β/16-6-2015), ώστε να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της περιοχής και της αγοράς, με δεδομένα μάλιστα τα όσα είχαν αποφασισθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις πληγεισών περιοχών και την ανάγκη ίσης μεταχείρισης;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.