Συνεδριακό κέντρο, μουσείο, αίθουσα προβολών, εικονικό μουσείο για την προβολή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, αλλά και υποστηρικτικές χρήσεις, που θα περιλαμβάνουν εστιατόριο και καφετέρια, αποτελούν τον πρώτο και βασικό άξονα της πρότασης της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του “Ξενία”, η οποία πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας. Η εν λόγω προβλέπει ως επόμενα και απαραίτητα βήματα τη νομική γνωμάτευση για τη συμβατότητα των δραστηριοτήτων αυτών με τη δωρεά και στη συνέχεια την έναρξη διαδικασιών για τις μελέτες που θα αφορούν στη χωροθέτηση και βιωσιμότητά τους. Ακολούθως, προβλέπει τη διατήρηση της εξωτερικής όψης. Στην περίπτωση που απαιτούνται συμπληρωματικές δομές, αυτές θα γίνουν ανεπιφύλακτα αποδεκτές. Τέλος, ο κήπος και παραλιακός δρόμος (καθόδου Δωριέων έως το κέντρο Ξανάλατου) θα ενταχθούν σε αρχιτεκτονική μελέτη. Ενώ, στην περίπτωση που θα πρέπει να ξεπεραστούν νομικά ζητήματα, θα χωροθετηθούν και ξενώνες.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης: Ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για τα 189.000 ευρώ

Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι επικεφαλής των παρατάξεων “ΑΔΚΝ” και “Αλλάζουμε Μαζί τη Ναυπακτία”, Γιάννης Μπουλές και Θανάσης Παπαθανάσης αντιστοίχως, ζήτησαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν να έχουν ως εξής: νομικός έλεγχος του θέματος, ανάκληση της απόφασης για τα 189.000 ευρώ, κλείσιμο-στεγανοποίηση του κτηρίου με το ελάχιστον κόστος, σύμφωνα με τα όσα πρότειναν οι Σύλλογοι Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, και το υπόλοιπο ποσό να μπει σε κωδικό για το “Ξενία” ή να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς. Ακολούθως, ανάθεση στην ΕΕΤΑΑ που θα εξετάσει τις υφιστάμενες προτάσεις, αλλά και εκείνες που θα θέσει η ίδια, σε επίπεδο κόστους, οφέλους και χρονοδιαγράμματος για κάθε μία. “Και αφού καταλήξουμε πολιτικά τί θέλουμε, τότε θα πάμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Θα πάμε σε προκήρυξη μελετών για το σύνολο του κτηρίου, θα προκύψουν στη συνέχεια τα έργα τα οποία θα γίνουν, θα γίνει η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υφίστανται”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Κώστας Καρακώστας: “Πού θέλουμε να πάμε”

Όσον αφορά στη συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή χαρακτηρίστηκε από αρκετές εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Ο εισηγητής του θέματος και ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, ανέφερε αρχικά ότι θα πρέπει να έχουμε “ένα πολιτικό σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε το “Ξενία”, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τη βούληση του δωρητή”. Δικαιολόγησε τους λόγους για τους οποίους δε δίνεται από την παρούσα δημοτική αρχή έμφαση στη λύση του ξενοδοχείου και σχολίασε πως καθημερινά διέρχονται από την περιφερειακή οδό της Ναυπάκτου κατά μέσο όρο 65 λεωφορεία, εκ των οποίων τα μισά θα μπορούσαν να επισκέπτονται τον πολιτιστικό πολυχώρο του “Ξενία”. Υποστήριξε μάλιστα, ότι το ίδιο δε θα συνέβαινε στην περίπτωση που το ακίνητο ήταν ξενοδοχείο. Κάλεσε τέλος, τα μέλη του Σώματος να δώσουν το «το πολιτικό ο.κ. για να το παλέψουμε όσο μπορούμε«.

Τάκης Λουκόπουλος: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτό το χάλι»

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτήριο του «Ξενία» επανέλαβε για ακόμη μία φορά με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Τάκης Λουκόπουλος, σχολιάζοντας πως θα πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση. «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτό το χάλι που επικρατεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Μπουλές: “Τα Σωματεία έχουν άποψη που δε συμφωνεί με τη δική σας!”

Περίμενα να πείτε ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη συγκυρία και ας το αφήσουμε” είπε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές σημειώνοντας πως ο επισκέπτης μπορεί να δει το Μουσείο Ναυπηγικής Τέχνης εάν το επιθυμεί, το οποίο έχει ήδη χωροθετηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και κάλεσε τον κ.Καρακώστα να κλείσει τις εισόδους του κτηρίου με χαμηλό κόστος, προκειμένου να προστατευτεί από τις φθορές, και όχι με 189.000 ευρώ που προβλέπει η απόφαση που πάρθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Θανάσης Παπαθανασης: «Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση»

Προς τη σωστή κατεύθυνση αναγνώρισε πως βρίσκεται η εισήγηση της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, ο τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανασης αναφερόμενος ταυτόχρονα στο ότι τα Σωματεία, οι Σύλλογοι Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της πόλης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χτυπούν το καμπανάκι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα η δημοτική αρχή. “Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση” σημείωσε καλώντας τον κ.Καρακώστα να προχωρήσει σε διαβούλευση και τοπικό δημοψήφισμα ή γκάλοπ για το θέμα. «Η στάση σας εξυπηρετεί σκοπούς πασαλείμματος! Διαβουλευτείτε!» τόνισε και μεταξύ άλλων ζήτησε τα χρήματα να πάνε σε κοινωνικούς σκοπούς.

Γιώργος Γούλας: “Να δημιουργήσουμε έναν κωδικό-κουμπαρά για το “Ξενία””

Τα επτά βήματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να οδηγηθεί η υπόθεση του “Ξενία” σε μία σωστή κατεύθυνση, περιέγραψε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανανέωση και Δημιουργία” Γιώργος Γούλας, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι σε πολλά σημεία η πρότασή του συμπίπτει με εκείνη της δημοτικής αρχής. “Θέλουμε να έχουμε έναν πολυχώρο, ο οποίος θα συνδυάζει το συνεδριακό με συνοδούς χώρους: καφέ εστιατόριο, αίθουσα που θα προβάλλεται σε εικονικό επίπεδο η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, Πινακοθήκη, θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό και αναβάθμιση του κήπου, αλλά και χώρο πάρκινγκ. Αυτές είναι οι χρήσεις που αποτελούν και το πρώτο βήμα. Το δεύτερο αφορά στη νομική γνωμάτευση για το εάν οι χρήσεις αυτές είναι συμβατές με τη βούληση του διαθέτη. Το τρίτο, είναι η δημιουργία ενός κωδικού-κουμπαρά στον προϋπολογισμό του Δήμου, στον οποίο σε κάθε αναμόρφωση θα πρέπει να προστίθεται ένα ποσό. Το τέταρτο βήμα είναι η χρηματοδότηση του τελικού project. Σαν πρώτο στόχο θα πρέπει να θέσουμε το ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι εποχές που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες για τους πολίτες, αλλά εκτιμώ ότι στους δήμους θα δοθούν χρυσές ευκαιρίες. Επειδή όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, καλό είναι να έχουμε αυτόν τον κωδικό-κουμπαρά. Το επόμενο βήμα είναι η μελέτη χωροθέτησης, που σημαίνει πως οι μηχανικοί θα εξετάσουν εάν οι χρήσεις που προτείνονται μπορούν να χωροθετηθούν. Έκτο βήμα, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Τελευταίο βήμα: να προχωρήσει η δημοπράτηση της μελέτης”. Αξία έχει να τονιστεί πως ο κ.Γούλας πρότεινε το θέμα να έρχεται κάθε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση προκειμένου να τίθονται επί τάπητος οι εξελίξεις επί αυτού.

Βασίλης Τσαγγουρνός: “Να παραμείνει το κέλυφος”

Να παραμείνει το κέλυφος” ζήτησε εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο Βασίλης Τσαγγουρνός σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο καταλληλότερος χώρος για την εγκατάσταση Μουσείου το κτήριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ενοίκια που καλείται να καταβάλλει σε μηνιαία βάση ο Δήμος για τα κτήρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του.

Μαρία Ζιαμπάρα: “Ο κ.Καρακώστας έχει εμμονές!”

Για εμμονές από την πλευρά του κ.Καρακώστα έκανε λόγο η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζιαμπάρα, τονίζοντας πως στόχος του κ.Καρακώστα είναι “να κλείσει το “Ξενία” για να ξεμπερδέψει από αυτό και μετά από τέσσερα χρόνια να πει ότι κάτι έκανε!”. Σχολίασε δε την απουσία των δύο Συλλόγων, των Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων, από τη συνεδρίαση, σημειώνοντας πως έχουν παραγκωνιστεί από τους χειρισμούς στο θέμα. Επανέλαβε επίσης, πως ο κ.Καρακώστας κατά το παρελθόν μιλούσε για διαβούλευση, αλλά σήμερα έχει κλείσει τα αυτιά του. Αναρωθήκε στη συνέχεια, απευθυνόμενη στο Δήμαρχο Ναυπακτίας, πώς είναι δυνατόν να μπαίνει ως θέμα η αξιοποίηση του “Ξενία” στην παρούσα φάση. Ζήτησε μάλιστα να “βάλει πλάτη ο δήμος με τα 189.000 ευρώ” δίνοντάς τα για κοινωνικούς σκοπούς. Επί του συγκεκριμένου ωστόσο θέλησε να απαντήσει ο κ.Λουκόπουλος λέγοντας πως τα χρήματα προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και δεν μπορούν να δοθούν για τέτοιους σκοπούς.

Θέμης Δαβανέλλος: “Δυστυχώς απογοητεύτηκα”

Δυστυχώς απογοητεύτηκα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή και σημειώνοντας πως υπάρχει η πρόταση των Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Κατά την τοποθέτηση του κ.Δαβανέλλου, προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Κοτσανά, ένταση που είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα. «Σκοπιμότητα» στις εντάσεις διείδε ο κ.Μπουλές σχολιάζοντας πως «λοιδορούνται άνθρωποι που έχουν άλλη άποψη«.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.