«Η κυβέρνηση οφείλει και την ύστατη αυτή στιγμή να συζητήσει με ειλικρίνεια και να δώσει τις αναγκαίες δεσμεύσεις και εγγυήσεις στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες να περάσει σε διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πρόκειται να ψηφίσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης«, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επίσημη τοποθετησή της η δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» του πρώην Δημάρχου Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ, εκφράζοντας τη διαφωνία της «για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους που για άλλη μια φορά καταπάτησε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης. Αυτή η πολιτική αποδομεί αντί να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών«.

Αναλυτικότερα:

Η αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με την μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παραχώρηση των ταμειακών υπολοίπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μας βρίσκει αντίθετους. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους που για άλλη μια φορά καταπάτησε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης. Αυτή η πολιτική αποδομεί αντί να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Αν προσεγγίσει κάποιος εντελώς τεχνοκρατικά και ορθολογικά την πρόταση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΤΕ με επιτόκιο 2,5% θα μπορούσε να την αποδεχθεί, με τη βασική προϋπόθεση και τον όρο ότι τα χρήματα θα είναι στη διάθεση του Δήμου για να εξασφαλίσει την ομαλή ροή των εργασιών του και να μην σταματήσει κανένα έργο, υπηρεσία ή προμήθεια.

Πολιτικά η έλλειψη ενημέρωσης και ο αιφνιδιασμός με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι απολύτως κατακριτέες. Δικαιολογημένες λοιπόν οι αντιδράσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όχι γιατί δεν θέλουν ή δεν στηρίζουν την χώρα σε μια τραγικά δύσκολη συγκυρία, αλλά γιατί για άλλη μια φορά επιλέγεται ο λάθος δρόμος.

Η ΤΑ ως θεσμός ήταν πάντα και παραμένει η πρώτη λαϊκή εξουσία και ταυτίζεται με τα συμφέροντα του απλών ανθρώπων τα οποία αντικειμενικά υπηρετεί και στηρίζει. Ως θεσμός στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για τη διαχείριση της κρίσης. Άλλωστε πλήρωσε ανάλογες κυβερνητικές επιλογές στο παρελθόν όσο κανένας άλλος φορέας, με 70% περικοπές στα έσοδά της.

Η Κυβέρνηση όφειλε εκ των προτέρων να ζητήσει την συνδρομή της μέσα από διαβούλευση και τις αναγκαίες δεσμεύσεις, χωρίς την ΠΝΠ και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις. Οι ενέργειες αυτές δεν χαρακτηρίζουν μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία και αποτελούν πλήγμα στην ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία υπονομεύθηκε συνειδητά τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση οφείλει και την ύστατη αυτή στιγμή να συζητήσει με ειλικρίνεια και να δώσει τις αναγκαίες δεσμεύσεις και εγγυήσεις στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες να περάσει σε διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πρόκειται να ψηφίσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο:

Η αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάθεςη των ταμειακών υπολοίπων της Αυτοδιοίκησης στην ΤΕ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) εγείρει για άλλη μια φορά σκέψεις και εντονότατο προβληματισμό για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και την εφαρμογή πολιτικών που αποδομούν αντί να οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Η Κοινωνία μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση. Μαζί με την οικονομική κρίση που πλήττει τους άνεργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχος και όσους εργάζονται ακόμα, ζούμε και την πλήρη απαξίωση των θεσμών και της πολιτικής που καθιστούν την έξοδο από την κρίση ακόμα πιο δύσκολη.

Ο λαϊκισμός που κυριάρχησε στην Κεντρική πολιτική σκηνή, έχει διαχυθεί σε κάθε συλλογικότητα και αγκάλιασε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής. Η αποφυγή του   πολιτικού κόστους έγινε ο σκοπός των κομμάτων εξουσίας και η χώρα βυθίσθηκε σε ένα ατέλειωτο αδιέξοδο.

Αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές καλύτερους όρους στη διαχείριση του χρέους. Δείχνει να θέλει να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις στα ζητήματα των μισθών και συντάξεων και να προστατέψει τη δημόσια περιουσία από το χρηματιστικό κεφάλαιο που, με πρόφαση το χρέος, επιδιώκει να πάρει το δημόσιο πλούτο και να φέρει τον Ελληνικό λαό σήμερα και ολόκληρη την Ευρώπη αύριο σε τριτοκοσμικό επίπεδο διαβίωσης. Αυτές είναι οι ανάγκες του χρηματιστικού Κεφαλαίου ή των αγορών όπως θέλουν κάποιοι να τις αποκαλούν. Δεν είναι όμως αυτές οι ανάγκες του Ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης που 70 χρόνια μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αντιμετωπίζουν την πιο μεγάλη και ολομέτωπη επίθεση στις καταχτήσεις τους και τα δικαιώματά τους.

Κατά την άποψης μας η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έπρεπε να γίνεται με πλήρη ενημέρωση του Ελληνικού λαού γιατί αυτόν αφορά. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να στηριχθεί η Κυβέρνηση στις δυνάμεις του λαού μας που δείχνει έμπρακτα τη διάθεσή του να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Η μυστική διαβούλευση δεν θα ωφελήσει ούτε το λαό αλλά ούτε και την Κυβέρνηση.

Οι χειρισμοί που γίνονται δείχνουν ότι υπάρχουν αυταπάτες. Η Κυβέρνηση από τη μια έχει ανάγκη χρημάτων και απευθύνεται στους δανειστές και από την άλλη θέλει να αλλάξει τους όρους δανεισμού χωρίς να έχει κανένα σύμμαχο σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Με αυτές τις αυταπάτες είναι δεδομένο ότι σε λίγο οι πιέσεις από το έλλειμμα ρευστότητας θα είναι αφόρητες. Αποτελεί παιδική αφέλεια να πιστεύει η Κυβέρνηση ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα κερδίσει αυτά που θέλει προς όφελος του λαού μας. Σε λίγες εβδομάδες, που θα έχουν χρησιμοποιηθεί και τα υπάρχοντα σήμερα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης ενδεχομένως και των Ταμείων, το πρόβλημα της ρευστότητας θα παραμένει άλυτο. Και τότε τι θα κάνει η Κυβέρνηση; ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Ο μοναδικός σύμμαχός της Κυβέρνησης σε μια τέτοια πολιτική εξ αντικειμένου είναι ο Ελληνικός λαός. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και η κυβέρνηση σήμερα πέρασαν το μήνυμα ότι μπορούν να πετύχουν εύκολα τους στόχους τους. Φρόντισαν να κάνουν σαφές ότι για τη χώρα μας κεντρικός πολιτικός προσανατολισμός παραμένει χωρίς καμιά αμφισβήτηση το Ευρώ και η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό από τη μια δημιούργησαν εφησυχασμό και αυταπάτες και από την άλλη εμπέδωσαν το μονόδρομο του Ευρώ. Έτσι κέρδισαν τις εκλογές. Τώρα όμως έχουν να διαχειριστούν το λογαριασμό. Θα τον στείλουν στο λαό όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ή θα αποποιηθούν τις ευθύνες τους με την προσφυγή σε νέες εκλογές;

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια αποτυχία θα βλάψει ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία και θα ενισχύσει ακραίες δεξιές πολιτικές θέσεις στην κοινωνία. Η αξιοπιστία των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων θα καταρρακωθεί και για πολλά χρόνια θα κυριαρχήσει ο συντηρητισμός και η υποτέλεια ως μοναδικός τρόπος άσκησης εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα μας.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά γίνεται ξεκάθαρο πόσο μεγάλη σημασία έχει για την κοινωνία να μην στοιχίζεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές πίσω από κομματικές παρατάξεις. Τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας πρέπει να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που μπορούν να συγκρουστούν με το κομματικό κατεστημένο που διαιωνίζει το πελατειακό σύστημα διοίκησης και να εκφράσουν την τοπική κοινωνία. Τα κομματικά χρίσματα δίνονται για να στηρίξουν υποψήφιους που από μόνοι τους δεν πείθουν για την επάρκειά τους.

Το δημοτικό Συμβούλιο καλείται να τοποθετηθεί για την εκχώρηση με ΠΝΠ των Ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου μας στην Κυβέρνηση. Πρέπει να θυμίσω ότι την προηγούμενη δημοτική περίοδο πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής με συστηματικά ΨΕΜΑΤΑ κορόιδευαν την κοινωνία. Έλεγαν δηλαδή ότι ο τέως δήμαρχος δεν χρησιμοποιούσε τα ταμιακά διαθέσιμα και τα στερούσε από την κοινωνία σε μια περίοδο που τα είχε απόλυτη ανάγκη. Με τα ΨΕΜΑΤΑ αυτά και πολλά ακόμη, αλλά και τον άκρατο λαϊκισμό η σημερινή δημοτική αρχή κέρδισε τις εκλογές. Ο νυν Αντιδήμαρχος κ. Κοτσανάς, όταν ήταν στην αντιπολίτευση σε κάθε δημοτικό συμβούλιο αναφερόταν στα ταμειακά υπόλοιπα εγκαλώντας αδίκως και παραπλανητικά την τότε δημοτική αρχή. Γιατί κ. Δήμαρχε τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα των 4.7 εκατ € δεν τα μοιράζεται σε έργα, όπως λέγατε όταν ήσαστε στην αντιπολίτευση; Η ευκολία με την οποία δίνατε υποσχέσεις σε τίποτα πιθανόν δεν διαφέρει από τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Γι’ αυτό άλλωστε πήρατε προεκλογικά και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε όλα αυτά αλλά δεν στεκόμαστε σε σας. Μας ενδιαφέρει η χώρα μας και η κοινωνία μας. Στην κρίση που περνάει ο τόπος εμείς θέλουμε τη συμφερότερη για το λαό διέξοδο. Γι’ αυτό λέμε να ξανασκεφθεί η κυβέρνηση και να διαβουλευθεί με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Δεν χρειάζεται ΠΝΠ για να πετύχει την υποστήριξη της κοινωνίας. Φτάνει να την εμπιστευθεί και να αξιοποιήσει τη δύναμή της. Αυτό της προτείνουμε.

Αν προσεγγίσει κάποιος εντελώς τεχνοκρατικά και ορθολογικά την πρόταση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΤΕ με επιτόκιο 2,5% θα μπορούσε να την αποδεχθεί, με τη βασική προϋπόθεση και τον όρο ότι τα χρήματα θα είναι στη διάθεση του Δήμου για να εξασφαλίσει την ομαλή ροή των εργασιών του και να μην σταματήσει κανένα έργο, υπηρεσία ή προμήθεια.

Πολιτικά η έλλειψη ενημέρωσης και ο αιφνιδιασμός με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι απολύτως κατακριτέες. Δικαιολογημένες λοιπόν οι αντιδράσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όχι γιατί δεν θέλουν ή δεν στηρίζουν την χώρα σε μια τραγικά δύσκολη συγκυρία, αλλά γιατί για άλλη μια φορά επιλέγεται ο λάθος δρόμος.

Η ΤΑ ως θεσμός ήταν πάντα και παραμένει η πρώτη λαϊκή εξουσία και ταυτίζεται με τα συμφέροντα του απλών ανθρώπων τα οποία αντικειμενικά υπηρετεί και στηρίζει. Ως θεσμός στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για τη διαχείριση της κρίσης. Άλλωστε πλήρωσε ανάλογες κυβερνητικές επιλογές στο παρελθόν όσο κανένας άλλος φορέας, με 70% περικοπές στα έσοδά της.

Η Κυβέρνηση όφειλε εκ των προτέρων να ζητήσει την συνδρομή της μέσα από διαβούλευση και τις αναγκαίες δεσμεύσεις, χωρίς την ΠΝΠ και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις. Οι ενέργειες αυτές δεν χαρακτηρίζουν μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία και αποτελούν πλήγμα στην ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία υπονομεύθηκε συνειδητά τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση οφείλει και την ύστατη αυτή στιγμή να συζητήσει με ειλικρίνεια και να δώσει τις αναγκαίες δεσμεύσεις και εγγυήσεις στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες να περάσει σε διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πρόκειται να ψηφίσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Share on Facebook3Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Το βεληνεκές της πολιτικής σκέψης της ΑΔΚΝ φτάνει μέχρι τις οικονομικές ανάγκες του δήμου και δεν αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνει ο δήμος, αν φαλιρίσει το κράτος;
    Από την άλλη η υψηλή πολιτική σκέψη τους, λέτε να ακουστεί στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο οικονομικό της επιτελείο ή εκφράζεται απλά για να εντυπωσιάσει τους βελανιδοφάγους; Αιδώς χωριάτες!!

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.