Οι διαδικασίες που ακολουθούνται στο διαγωνισμό που αφορά σε ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο, αυτό της επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης πυροδοτώντας για ακόμη μία φορά την ατμόσφαιρα.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, και αυτό γιατί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας είναι αντίθετη από εκείνη της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου προκρίνοντας, με αυτό τον τρόπο, τους υποψήφιους κατασκευαστές τους οποίους είχε απορρίψει η Επιτροπή. Σημειώνεται πως η μεν Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από το Δήμαρχο, αντιδημάρχους και δύο εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, η δε Επιτροπή του Διαγωνισμού από συνολικά έξι μηχανικούς και έναν αιρετό.

Διαφωνία για το ποια είναι η προϊστάμενη αρχή του έργου

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των μελών του Σώματος, η αρχική και βασική διαφωνία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ήταν ως προς το ποια είναι η προϊστάμενη αρχή του έργου. Οι της συμπολίτευσης υποστήριζαν πως είναι η Οικονομική Επιτροπή, οι της αντιπολίτευσης ότι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το ανώτατο όργανο του Δήμου, κάτι στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα ο τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης. Ένα δεύτερο σημείο διαφωνίας ήταν το ότι δεν κλήθηκαν να βρίσκονται στη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού, όπως είχε ζητήσει ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές.

«Προϊσταμένη αρχή η Οικονομική Επιτροπή»

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι παρατάξεις των Μπουλέ και Παπαθανάση έχουν νομιμοποιήσει ως προϊστάμενη αρχή την Οικονομική Επιτροπή, καθώς έχουν εκπροσώπους τους σε αυτή. Ενώ, στο ζήτημα της παρουσίας των μελών της Επιτροπής στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Σιαμαντάς δήλωσε ότι δε δύναται κανένα μέλος της να εκφράσει άποψη σε δημόσιο χώρο.

Περί …οσμών

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αρκετά έντονες στιγμές. Ο κ.Παπαθανάσης μίλησε για «οσμές που διαχέονται», καθώς έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό και «δε θέλουμε να συμβαίνει αυτό. Ένα πολιτικό όργανο ανέτρεψε ένα πόνημα 450 σελίδων τεχνικών. Ποιοι ήταν οι σοβαροί λόγοι  που οδήγησαν στην ανατροπή;» Και ο κ.Μπουλές ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν την Οικονομική Επιτροπή να μην αποδεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής. «Υπάρχει ζήτημα! Η Επιτροπή έδωσε πόρισμα. Θα έχετε τεράστια ευθύνη εάν χαθεί το έργο! Είναι δυνατόν θέματα Μηχανικών να τα απορρίπτουν αιρετοί; Υπάρχει ζήτημα περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Κρούουμε τον κώδωνα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κ.Καρακώστας: «Το μόνο μας κριτήριο είναι να υλοποιηθεί το έργο»

«Αυτή η πολιτική αερολογία, τί άλλο στόχο έχει πέρα από το να βάλει τρικλοποδιά;» αναρωτήθηκε ο κ.Καρακώστας για να συμπληρώσει πως «το μόνο μας κριτήριο είναι να υλοποιηθεί το έργο». «Δεν είμαστε γνώστες παντός επιστητού. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να μην απορριφθεί το έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, πέρα από το να υπάρξουν καθυστερήσεις και να χαθεί το έργο».

Θ.Κοτρωνιάς: «Μη δίνουμε αέρα για ενστάσεις»

«Ο Δήμαρχος είπε να ψηφίσετε κατά συνείδηση. Χαίρομαι που είμαι δίπλα σε έναν τέτοιο δήμαρχο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ -που είναι και φορέας υλοποίησης του έργου- Θωμάς Κοτρωνιάς, ο οποίος ήταν και το μοναδικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που δε συντάχθηκε με την ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Ο ίδιος επικεντρώθηκε περισσότερο στις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από τη δημοτική αρχή να επανενταχθεί το έργο που κινδύνευε με απένταξη. «Τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα και το ΕΠΠΕΡΑΑ είχε χαρακτηρίσει το έργο κοιμώμενο. Αυτή η δημοτική αρχή επανένταξε το έργο. Μη δημιουργούμε προβλήματα και μη δίνουμε αέρα για ενστάσεις. Πρωτεύει να προχωρήσει το έργο και σε αυτό να βάλετε πλάτη!».

Αναφορικά με την επανένταξη, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας, Γιάννης Μπουλές κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «για να απενταχθούν τα έργα δεχθήκατε τα σκουπίδια του Πύργου και της Ολυμπίας» κάτι που θέλησε να αντικρούσει ο κ.Κοτρωνιάς λέγοντας πως δεν υπάρχει πουθενά τέτοια σύμβαση.

Μ.Ζιαμπάρα: «Δεν πρέπει να χαθεί ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο έργο»

Στον τρόπο αντιμετώπισης της Επιτροπής Διαγωνισμού από τη δημοτική αρχή επικεντρώθηκε η τοποθέτηση της πρώην αντιδημάρχου Μαρίας Ζιαμπάρα, η οποία όπως είπε «με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις Επιτροπές σε λίγο δε θα μπαίνει κανείς σε αυτές, γιατί θα διακινδυνεύει την αξιοπρέπειά του». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως «δεν πρέπει να χαθεί ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο έργο!»

Παρών και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκκος. Λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις ενδείξεις που οδηγούν κατά τη γνώμη του στην κατεύθυνση ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης: καταρχάς η ίδια η γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού προς την Οικονομική Επιτροπή, αλλά και το γεγονός ότι οι διπλωματούχοι Μηχανικοί -ο ένας είναι και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ- έχουν ακολουθήσει τη γνωμοδότηση που ανετράπη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει λόγο για απαξιωτική αντιμετώπιση του μέλους του ΤΕΕ, του θεσμοθετημένου οργάνου της Πολιτείας.

Οι εκατέρωθεν βολές και χαρακτηρισμοί μπορεί να μην οδήγησαν κάπου τη συζήτηση, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως το θέμα θα μας απασχολήσει και πάλι στο άμεσο μέλλον, καθώς το έργο κινδυνεύει για ακόμη μία φορά και σε κάθε περίπτωση η αρνητική έκβαση της ιστορίας θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για την περιοχή.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

1 Σχόλιο

  1. Γ.βασιλόπουλος

    Μόλις έξι μήνες στην εξουσία και οι Ενωτικοί εμφανίζουν προβλήματα λειτουργίας. Στο συμπαραστάτη είχαν διαρροές και στο βιολογικό τα κάναν σαλάτα. Όσο είναι νωρίς ας προσπαθήσουν να διορθώσουν τη κατάσταση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά γενικά η εικόνα που βγαίνει δεν είναι καλή. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η εικόνα του Μπουλέ στους έξι μήνες της θητείας του, ήταν απείρως καλύτερη.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.