Το θέμα της λαϊκής αγοράς της Ναυπάκτου έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουλές ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά από τη δημοτική αρχή. Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες η λαϊκή αγορά παρουσίασε μία τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που μας έχει συνηθίσει, μιας και ήταν σχεδόν άδεια από πάγκους εξαιτίας των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για το κατά πόσον όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτή διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των συγκεκριμένων ελέγχων επιβλήθηκαν στους παραβάτες ιδιαιτέρως υψηλά πρόστιμα.

Ο πρώην Δήμαρχος εξέφρασε αρχικά την απορία του για ποιο λόγο δεν προχωρά η δημοτική αρχή σε σχετικές ενημέρωσεις επί του θέματος και στη συνέχεια σχολίασε την ψήφιση του κανονισμού της λαϊκής αγοράς (Ιούλιος 2013), αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σύμβουλοι από τα έδρανα της τότε αντιπολίτευσης «μας εγκάλεσαν ότι δεν κάναμε αυτά τα οποία πρέπει για να προστατέψουμε τους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είχαν άδεια. Και εμείς τί ζητούσαμε βάσει του κανονισμού; Να βγάλουν την άδεια όπως λέει ο νόμος. Τότε κάποιοι μικροπωλητές ελάμβαναν υποσχέσεις ότι ωσονούπω θα αλλάξουν τα πράγματα και θα λυθούν όλα με απλό τρόπο και απλές διαδικασίες. Αυτοί οι άνθρωποι έπεσαν θύματα τέτοιων υποσχέσεων και πληρώνουν το χριστουγεννιάτικο μποναμά».

Στο θέμα επέμεινε και η πρώην αντιδήμαρχος Μαρία Ζιαμπάρα, η οποία επίσης αναφέρθηκε στην ψήφιση του κανονισμού από τη δημοτική αρχή Μπουλέ τον Ιούλιο του 2013.

Επί του συγκεκριμένου τοποθετήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας. Ο κ. Λουκόπουλος σχολίασε πως έχουν γίνει τουλάχιστον 5 συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «προσπαθούμε να βρούμε μία λύση. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο ώστε να έχουν και πάλι οι άνθρωποι τη θέση τους στη λαϊκή».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει προ ημερών και στο LepantoMag.gr ότι δηλαδή «ο νόμος είναι απαρέγκλητος και συγκεκριμένος. Ορίζει ότι πρέπει να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος, να πάρουν παραγωγική άδεια, να κάνουν έναρξη στην Εφορία, να έχουν Ε1, Ε3, Ε9 ή σε περίπτωση που ενοικιάζουν κτήματα να έχουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχει ένα παραθυράκι το οποίο αναφέρει ότι όταν έχεις 15.000 τζίρο από αγροτικά ή 5.000 επιδοτήσεις μπορείς να απαλλαχθείς από τον κώδικα, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις πρώτα ένα οικονομικό έτος χρήση, δηλαδή να έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μετά να ζητήσεις απαλλακτικό από την αρμόδια ΔΟΥ. Είμαι όμως κάθετος στο ότι όλοι θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για να μπορέσουν να πάρουν άδεια».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει προχωρήσει σε πολλές συζητήσεις και εξετάζεται η δημιουργία μιας αγοράς τοπικών παραγωγών. Όπως είπε υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το “farmers market” που έχει υιοθετηθεί από πολλούς δήμους της χώρας. Πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα, όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί ορίζουν τον κανονισμό λειτουργίας και ζητούν άδεια παραχώρησης χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.