Τρεις οι παρατάξεις που συγκροτούν το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, τρεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την αξιοποίηση του “Ξενία”. Σύγκλιση στις απόψεις δεν υπήρξε, και όπως ήταν αναμενόμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της συμπολίτευσης. Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Ράπτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μαρία Ζιαμπάρα και Σπύρος Τσέλιος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος Νίκος Πλούμης αναφέρθηκε στην πρόταση της παράταξης της συμπολίτευσης του Δήμου Ναυπακτίας και στις χρήσεις που προτείνονται σε αυτή, σημειώνοντας πως “επιδίωξή μας είναι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και με σεβασμό στη βούληση του δωρητή, να καταλήξουμε στην ιδανικότερη λύση που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στο κέντρο της πόλης μας”.

Τί αναφέρει η πρόταση που εγκρίθηκε

Στη συνέχεια, από την πλευρά της πλειοψηφίας, το μέλος της Δ.Κ. Γιώργος Τούμπανος κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων, το οποίο και τελικώς ήταν αυτό που εγκρίθηκε, σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου. “Πρώτον, σύμφωνα και με τη θέληση του δωρητή, προτείνουμε οι εγκαταστάσεις να χρησιμοποιηθούν για τουριστικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα, συνεδριακό κέντρο, πινακοθήκη, μουσείο, αίθουσα προβολών, εικονικό μουσείο για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και υποστηρικτικές χρήσεις, όπως εστιατόριο, καφετέρια. Οι δραστηριότητες αυτές απουσιάζουν από την πόλη και θα συνδράμουν αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Δεύτερον, απαραίτητη είναι η ύπαρξη νομικής γνωμάτευσης για τη συμβατότητα αυτών των δραστηριοτήτων με τους όρους της δωρεάς. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για τη χωροθέτηση και τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων αυτών. Τρίτον, πρόθεσή μας είναι να διατηρηθεί η εξωτερική όψη του κτηρίου. Ωστόσο, εάν μετά από μελέτες και αρχιτεκτονικό έλεγχο επιβάλλονται συμπληρωματικές δομές για τη στήριξη των προαναφερθέντων σκοπών, να είναι ανεπιφύλακτα δεκτές. Τέταρτον, ο παραλιακός δρόμος, από το κέντρο “Ζωγράφου” έως το κέντρο “Όστρια”, να καταργηθεί και ο περίβολος χώρος του “Ξενία” μαζί με το χώρο που δημιουργείται από την παραπάνω κατάργηση, να ενοποιηθεί και να αποτελέσει ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά της πόλης. Πέμπτον, επειδή η δωρεά απαγορεύει ρητώς την οποιαδήποτε κατάτμηση των χώρων, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι χώροι που χρησιμοποιούνται για ΚΕΠ, αποθήκες της ΔΕΥΑΝ και για Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει εκκενωθούν και να χρησιμοποιηθούν για τις προαναφερθείσες δραστηριότητες”.

“Τον πρώτο λόγο έπρεπε να τον έχει η Κοινότητα”

Τον πρώτο λόγο έπρεπε να τον έχει η Κοινότητα” σχολίασε η σύμβουλος της αντιπολίτευσης και μέλος της ΑΔΚΝ Βάσω Ταραμπίκου, σημειώνοντας ότι η παράταξή της διαμαρτύρεται έντονα για την διαδικασία που ακολουθείται από τη δημοτική αρχή κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ειλημμένες αποφάσεις. Η κ.Ταραμπίκου αναφέρθηκε και στο ποσό των 189.000 ευρώ που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο να δαπανηθεί προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτηρίου. “Δεν πείθει η δικαιολογία ότι θα πέσει το “Ξενία””, ενώ συμπλήρωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και όχι βάσει ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Ζήτησε μάλιστα από το Σώμα να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να υιοθετηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί από τους Συλλόγους των Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων, μια θέση την οποία και έχει καταθέσει η “Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας”.

Αναπαντώντας ο κ.Πλούμης δήλωσε ότι “κανείς δεν είπε πως θα πέσει το Ξενία. Είναι όμως εστία μόλυνσης! Η δημοτική αρχή το έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα”.

“Δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει το “Ξενία” από το Δήμο”

Να δοθεί σε ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος θα μπορέσει να λειτουργήσει το “Ξενία”, ήταν η πρόταση του συμβούλου της αντιπολίτευσης Βασίλη Σακέτου, ο οποίος σημείωσε ότι “δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει το “Ξενία” από το Δήμο”.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.