Ανακοίνωση εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ναυπακτίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού.

21 Μάρτη, ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού

(Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί)

Στις 21 Μαρτίου 1960,  70 φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά κατά του νόμου του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου  Αφρικής έχασαν την ζωή τους, από της επιθέσεις της ρατσιστικής αστυνομίας .

 Μετά από 6 χρόνια η γενική συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

 Τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων εμπεδώθηκε με χίλιους τρόπους, νόμους και μέτρα το δόγμα της αποτροπής εισόδου στην χώρα και την Ε.Ε., στην βάση της απάνθρωπης λογικής «να κάνουμε στους μετανάστες το βίο αβίωτο».

 Χτίστηκαν φράκτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης, πνίγηκαν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι στο Αιγαίο, δεκάδες χιλιάδες μεταναστών αποκλείστηκαν από την πρόσβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα όπως της ιθαγένειας  στον τόπο που γεννιέσαι  και σπουδάζεις.

Η 21 Μάρτη 2015 βρίσκει την κοινωνία αντιμέτωπη με παλιές και νέες πληγές  εκφασισμού και συντηρητικοποίησης.

Ο σπόρος του ρατσισμού, ο φόβος στη διαφορετικότητα, καλλιεργήθηκε συστηματικά σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από την προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανέχειας, της φτώχειας και της ανεργίας που έφερε η οικονομική κρίση δημιουργήθηκαν τέτοιες συνθήκες ώστε να υπάρξει έξαρση των ρατσιστικών αντιλήψεων, γεγονός που έφερε την Χ.Α στα σημερινά της ποσοστά και νομιμοποίησε τις πρακτικές βίας εναντίον των μειονοτήτων.

Απέναντι σε αυτή την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την σημερινή κατάσταση να απαντήσουμε ενωμένοι. Η σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνεργασία με τα κινήματα να θεσπίσει μέτρα ενάντια στις πρακτικές του φασισμού και του ρατσισμού. Ήδη ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα για το ξήλωμα του ρατσιστικού πλέγματος. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλα να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη, αλλά ο αγώνας πρέπει να ενταθεί και να διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν στα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας.

Η αντιρατσιστική δράση, βέβαια, δεν περιορίζεται ούτε μόνο στο κυβερνητικό πλαίσιο αλλά ούτε και στο στενό πλαίσιο της 21ης Μαρτίου. Το αντιρατσιστικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις του για την κατάκτηση της πραγματικής ισότητας ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Να κάνουμε  καθημερινή μας συνείδηση πως είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να είμαστε και όλοι ίσοι.

Ο.Μ. Ναυπακτίας του ΣΥΡΙΖΑ

Share on Facebook14Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.