Ομιλία πραγματοποίησε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Αναλυτικά, ανέφερε τα ακόλουθα:

Κυρία Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η απαίτηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα που αγγίζει την καρδιά των Ελλήνων και διαπερνά τη συλλογική μας μνήμη.
Χαιρετίζουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό λαό και την ιστορία μας την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της αρμόδιας για το ζήτημα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απαίτηση των πολεμικών αποζημιώσεων και ιδίως του αναγκαστικού δανείου δεν είχε διατυπωθεί μέχρι σήμερα.
Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους μπορούν με ανιστόρητο τρόπο να διεκδικούν τη συμβολή τους στην έναρξη ενός διαλόγου που έχει αρχίσει εδώ και καιρό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς μπορούν να διαχέουν ανυπόστατες ειδήσεις και αισχρά ψέματα, ότι δήθεν διενεργήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφοφορία για τις ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.
Ότι δήθεν σ’ αυτή την ψηφοφορία ορισμένοι Ευρωβουλευτές της χώρας μας ψήφισαν αρνητικά.
Δεν είναι δυνατόν Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι να μετατραπεί αυτό το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα σε ευκαιρία κομματικού ανταγωνισμού, παράγοντας μιζέρια.
Αντιθέτως, οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε ως μια σημαντική ευκαιρία.
Να συνασπιστούμε γύρω από τα εθνικά ζητήματα πέρα από τους πολιτικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς διαχωρισμούς. Γιατί η εθνική αξιοπρέπεια και ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο μερικών, αλλά κοινός τόπος όλων των Ελλήνων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτό που προέχει σήμερα είναι ο Ελληνικός λαός να μάθει όλη την αλήθεια γύρω από τη στάση διαφόρων κυβερνήσεων απέναντι στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Αισθάνομαι το χρέος να θυμίσω σε όλους ότι μετά το 1990, χρονιά ορόσημο, καθώς τότε ενοποιήθηκε η Γερμανία, με εντολή του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Κάρολου Παπούλια, στον Γερμανό ομόλογό του στο οποίο τεκμηριωνόταν νομικά η διεθνής ευθύνη της Γερμανίας και συγκεκριμένα αναφορικά με το κατοχικό δάνειο.
Αμέσως μετά δηλαδή την ενοποίηση της Γερμανίας, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση άνοιξε ξανά τον διάλογο γύρω από αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Και όχι μόνο τότε. Ξεχνάμε ότι το 1997 το έθεσε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης στον τότε Υπουργό Εξωτερικών και Αντικαγκελάριο κ. Κίνκελ. Άλλωστε τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί και τίθενται επισήμως διά της διπλωματικής οδού. Δε λύνονται με μονομερείς δηλώσεις και δημοσιογραφικές πληροφορίες διότι τέτοιου βάρους ζητήματα χρήζουν αντιμετώπισης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Να θυμίσω επίσης ότι το 2000, το έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με την έγκριση και την προσυπογραφή της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, στον Γερμανό ομόλογό κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η κορυφαία όμως πολιτική και ταυτόχρονα νομική ενέργεια έχει γίνει από την τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το έχει περιγράψει ενώπιον σας με τον πιο γλαφυρό και τεκμηριωμένο τρόπο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.
Πρόκειται για την απόφαση να παρέμβει η Ελληνική Δημοκρατία στη δίκη που ανοίχθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να υψώσει φραγμό, επικαλούμενη τη διεθνή ασυλία του κράτους.
Η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλαδή αποφάσισε να παρέμβει η Ελλάδα ως μη διάδικος στη δίκη αυτή, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει κρατική ασυλία.
Σκοπός ήταν σκοπό να διαμορφωθεί με απόφαση πλέον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το δικονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τέτοιου είδους ζητήματα.
Ας επιδεικνύουν λοιπόν ορισμένοι μεγαλύτερη μετριοπάθεια.
Να μη βγαίνουν δημόσια και διαχέουν ανακρίβειες και ανιστόρητα σχόλια. Ας είμαστε όλοι λίγο πιο προσεκτικοί στην εκφορά του δημόσιου λόγου. Ας προτάξουμε το πατριωτικό καθήκον έναντι του όποιου κομματικού οφέλους.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να γίνει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου.
Να αντιμετωπίσουμε με αλήθεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια αυτό το εθνικό αίτημα.
Το ζήτημα έχει τεθεί και πρέπει να ξανατεθεί, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, πολιτικά και διπλωματικά, σε διμερή βάση και με τεκμηριωμένο τρόπο.
Αυτό όμως που προέχει σήμερα είναι όταν μιλάμε για εθνική ενότητα, να την εννοούμε. Να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας πως ό,τι λέμε το εννοούμε και ό,τι εννοούμε να το κάνουμε πράξη. Το χρωστάμε στην πατρίδα μας, σε όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε περιεχόμενο και νόημα στη λέξη συνεργασία και να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο διεθνές περιβάλλον.
Να καταλάβουν όλοι, ότι οι Έλληνες ενωμένοι και με μία συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη άποψη ζητούν λύση. Με σεβασμό όμως στις διμερείς διακρατικές σχέσεις και το Διεθνές Δίκαιο. Να γίνει σε όλους μας πεποίθηση ότι μόνο μέσα από μια εθνική ολοκληρωμένη στρατηγική μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ.»

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.