Η μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αγρότες οι οποίοι ακόμη αναμένουν την καταβολή ενισχύσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Με σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου που κατατέθηκε στη Βουλή, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το χρόνο καταβολής των ενισχύσεων και τον επηρεασμό του χρονοδιαγράμματος αυτού από τη μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και για τις προθέσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να εφαρμόσει τη διαδικασία αυτή και σε άλλες περιπτώσεις.
Το κείμενο της ερώτησης έχει αναλυτικά ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
1) Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη,
2) Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Θέμα: Μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων ΟΠΕΚΕΠΕ και πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων

Κύριε Υπουργέ,
Δυνάμει της ΚΥΑ 370/22240/25-2-2015 (ΦΕΚ 293Β/27-2-2015), αποφασίσθηκε η μεταφορά διαθέσιμων ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια που σκοπό έχουν την καταβολή ενισχύσεων στους αγρότες, χρησιμοποιούνται με τον τρόπο αυτό για την ενίσχυση της ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.
Σήμερα, οι αγρότες αναμένουν την εξόφληση της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2014 και μέρους του 2013. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν πληρωμές των παραγωγών βιολογικών προϊόντων, της ειδικής ενίσχυσης του βάμβακος και της ενίσχυσης που αφορά στα ποιοτικά παρακρατημένα για τα ελαιόλαδα, τους κτηνοτρόφους και τα σιτηρά.
Εξαιτίας των ανωτέρω, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας, μη μπορώντας να προχωρήσουν απρόσκοπτα στις εργασίες τους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Θα επηρεάσει η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δικαιούχων αγροτών;
2) Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι αγροτικές ενισχύσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
3) Αν τα ταμειακά αποθέματα της χώρας δε βελτιωθούν, θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των δικαιούχων και αν ναι με ποιο τρόπο;
4) Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να προβεί σε αντίστοιχες μεταφορές ταμειακών διαθεσίμων και άλλων Οργανισμών αρμοδιότητάς του;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.