Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ναυπακτίας για το 2015 γνωστοποίησε στο Σώμα και το ακροατήριο ο εισηγητής και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Καρακώστας κατά την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα τη Δευτέρα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο Προϋπολογισμός συντάχθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και όχι από την παρούσα που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές σχολιάζοντας πως «συντάχθηκαν με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». «1.200.000 ευρώ είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του κ.Μπουλέ και 650.000 ευρώ είναι το καινούργιο Τεχνικό Πρόγραμμα, από το οποίο αναλογεί στον κάθε κάτοικο ένα ποσό της τάξεως των 22-23 ευρώ», εξήγησε για να προσθέσει πως «κάναμε προσπάθεια ώστε να έχουμε κάποιο περίσσευμα. Ομαδοποιήσαμε τα έργα για να πετύχουμε εκπτώσεις», κάτι που ενημέρωσε πως μπορεί να εξασφαλίσει στο Δήμο επιπλέον χρήματα. «Δε θα συνεχιστούν οι κατατμήσεις έργων και τα 12χίλιαρα που δίνονταν σε γνωστούς» σχολίασε, ενώ σημείωσε πως «σημαντικό είναι ότι μειώσαμε στο μισό το κόστος των αιρετών. Η μείωση του κόστους της διοικητικής πυραμίδας θα μας οδηγήσει σε μία ακόμη ΣΑΤΑ».

Θ.Κοτρωνιάς: «Σφιχτός, ρεαλιστικός και δίκαιος ο Προϋπολογισμός»

Κατά τη δική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών Θωμάς Κοτρωνιάς χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015 σφιχτό, ρεαλιστικό και δίκαιο. Αναφέρθηκε στις οφειλές, περιγράφοντας το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου βρίσκεται στην παρούσα φάση ο Δήμος Ναυπακτίας. Μεταξύ αυτών ανέφερε τα 661.000 ευρώ του δανείου του Δήμου, το 1.100.000 ευρώ του δανείου της ΔΕΥΑΝ και το 1.400.000 ευρώ των δικαστικών οφειλών.

Γ.Μπουλές: «Γνωρίζατε από το Μάιο ότι είσαστε δημοτική αρχή»

Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μπουλές, απευθυνόμενος στην παρούσα δημοτική αρχή σχολίασε πως «οι εκλογές τελείωσαν το Μάιο και γνωρίζατε ότι είστε δημοτική αρχή!» «Αν επικαλείστε εσείς δυσκολίες, εμείς τί έπρεπε να πούμε; Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ΔΕΥΑΝ, ΑΝ.ΝΑ, χρέος! Κληθήκαμε να ενώσουμε 6 καποδιστριακούς Δήμους. Ποιο από τα μεγάλα προβλήματα ταλανίζουν εσάς σήμερα; Όλα τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε, τα δρομολογήσαμε και πολλά από αυτά τα λύσαμε! Ήρθατε πλημμελώς προετοιμασμένοι. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει το βαρίδι του χρέους, καθώς παραδώσαμε ένα Δήμο καθαρό. Πάνω από το 1 εκ. ευρώ των έργων αφορούν σε εκείνα που δεν προλάβαμε εμείς να ολοκληρώσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουλές σημειώνοντας πως επί θητείας του πραγματοιούνταν συνελεύσεις με τις τοπικές κοινότητες, από τις οποίες ζητούνταν να βάλουν τα έργα σε προτεραιότητα ώστε με την πρώτη ευκαιρία αυτά να προχωρήσουν.

Θ.Παπαθανάσης: «Θα ήθελα να δω τη στόχευση και τη στρατηγική σας»

Για πλημμελή ενημέρωση των προέδρων έκανε λόγο ο τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου και επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Μαζί τη Ναυπακτία», Θανάσης Παπαθανάσης. «Δεν άκουσα κάτι για ανάπτυξη. Έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε πράγματα και υπάρχει απουσία στόχευσης. Θα ήθελα να δω τη στόχευση και τη στρατηγική σας. Το νέο ΣΕΣ είναι προ των πυλών. Θέλουμε μελέτες, καθώς όλα τα σημαντικά έργα έχουν γίνει μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων» ανέφερε, ενώ σχολιάσε το μέγεθος των χρημάτων που λαμβάνουν οι Δημοτικές Ενότητες εκφράζοντας την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες από αντιδημάρχους και μέλη της συμπολίτευσης επί του θέματος αναφέροντας ως παράδειγμα το Αντίρριο.

Δεσμεύσεις από τη δημοτική αρχή ζήτησε ο Γ.Γούλας

Δεσμεύσεις από τη δημοτική αρχή ζήτησε να λάβει ο επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία», Γιώργος Γούλας. Συγκεκριμένα ζήτησε να εξειδικευθούν οι 300.000 ευρώ που προορίζονται για μελέτες. Να δοθούν ανταποδοτικά στη Βλαχομάνδρα λόγω της ιδιαίτερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που υπάρχει στην περιοχή «το θέμα είναι ηθικό» είπε χαρακτηριστικά. Τα έσοδα των ανεμογεννητριών να πάνε 100% στα χωριά όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες (μεταξύ άλλων: Αφροξυλιά, Μαμουλάδα, Βομβοκού, Περίστα, Πλάτανος, Καστανιά, Καλαβρούζα) και το μοίρασμα των χρημάτων να μη γίνεται μόνο ανά κάτοικο, αλλά και ανά έκταση. Κρούωντας δε το καμπανάκι στη δημοτική αρχή σχολίασε πως «έπρεπε ήδη να έχει γίνει και να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το τί θέλουμε να εντάξουμε στο νέο ΣΕΣ. Να είμαστε έτοιμοι, να κουβεντιάσουμε ποιες μελέτες θα προχωρήσουμε».

Ευθ.Ζέλιος: «Πολύ σύντομα ο Δήμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα παιδείας και υγείας»

Στο ότι δεν έγιναν συνελεύσεις για τη σύνταξη Τεχνικού Προγραμμάτος και Προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μη φέρουν οι πρόεδροι τις προτάσεις τους, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ευθύμιος Ζέλιος. «Ο κ.Καρακώστας είπε ότι αυτός είναι ο νόμος και αυτό θα πρέπει να γίνει. Εμείς αυτούς τους νόμους θα ακολουθήσουμε; Πρέπει να συγκρουστούμε. Να δούμε τις πραγματικές ανάγκες. Αυτή είναι και η σημασία των γενικών-λαϊκών συνελεύσεων.Θα ήθελα να ενταχθούν έργα για την παιδεία και την υγεία. Πολύ σύντομα ο Δήμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα δύο αυτά σοβαρά ζητήματα» είπε.

Όταν το λόγο έλαβαν οι πρόεδροι

Το λόγο έλαβαν και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, αρκετοί εξ αυτών δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους κυρίως για το ότι δεν προηγήθηκαν συνελεύσεις, δεν ενημερώθηκαν για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για το ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα που λαμβάνουν τα χωριά τους.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις

Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ.Κοτρωνιάς σχολίασε πως τα χρήματα από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» πήγαν στο χωριό του πρώην Δημάρχου, Γιάννη Μπουλέ, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να κατηγορήσει τον αντιδήμαρχο ότι ψεύδεται και στο σημείο εκείνο να ξεκινήσει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο συνέβη όταν η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα της πρόσφατης απόφασης που ελήφθη για την αντικατάσταση συγκεκριμένων έργων από άλλα στη Χάλκεια.

Share on Facebook7Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.