Μία ιδιαιτέρως σημαντική ευκαιρία φαίνεται πως έχει ο Δήμος Ναυπακτίας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που υπήρξε προ ημερών από το Δήμο Ναυπακτίας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για τη δημιουργία μιας αξιόλογης Δημοτικής Πινακοθήκης, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Όπως γνωστοποιήθηκε, ο συλλέκτης, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και επικοινωνιολόγος Χρήστος Αναγνωστός, που έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας, έχει εκφράσει την επιθυμία του να προσφέρει τα 600 περίπου έργα, που περιλαμβάνει η συλλογή του, προκειμένου η Ναύπακτος να αποκτήσει τη δική της Πινακοθήκη. Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο και τον κ.Ράπτη, ο κ.Αναγνωστός ενημερώνει πως “η ίδρυση πινακοθήκης στη Ναύπακτο ήταν ένα όνειρό μου από το 1950, που μαθήτευα στο γυμνάσιο Ναυπάκτου” και προσθέτει ότι “εφόσον πραγματοποιηθεί η δημιουργία της προκειμένης πινακοθήκης θα αποκτήσει η Ναύπακτος μία πινακοθήκη με έργα εφάμιλλα της Εθνικής Πινακοθήκης των Αθηνών”.

Το έργο και η πορεία του κ.Αναγνωστού:

Anagnostos 2

Με τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο

Ο Χρήστος Αναγνωστός του Φιλίππου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας, στις 15 Φεβρουαρίου 1931. Είναι Δημόσιος Λειτουργός, Δημοσιογράφος, Επικοινωνιολόγος, Λογοτέχνης, Τεχνοκρίτης, Συγγραφέας και Συνδικαλιστής, με ειδίκευση σε οργανωτικά, διοικητικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, ψυχολογίας οργανωμένων ομάδων και τάξεων, ιστορικά, θρησκειολογικά, εκκκλησιαστικά, λαογραφικά, εικαστικά και συνδικαλιστικά θέματα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έχει μετεκπαιδευτεί σε: Βιβλιοθηκονομία, Τμηματαρχών Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, Εφαρμοσμένων Δημοσίων Σχέσεων, Διευθυντών Γραφείων Τύπου Εξωτερικού Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, Συμβούλων Δημοσίων Σχέσεων και Μανατζμεντ. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα..

Anagnostos 1

Με τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη

Είναι τακτικό μέλος των: Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ιδρυτικό), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ιδρυτικό), Βαλκανικής Συνομοσπονδίας, Δημοσιογράφων, International Federation of Journalists, Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων, Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, Αθηναϊκής Λέσχης, Λέσχης Φιλελευθέρων – Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Αντίστοιχης Εθνικής Περιόδου, Ελλήνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, Ένωσης Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, Συλλόγου “Οι Φίλοι Του Παναγίου Τάφου”, Σωματείου “Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας”, Διεθνούς Αμερικανικού Ινστιτούτου Vinsit Veritas, Union of Maintien Βρυξελλών, Encouragement Public Παρισίων. Είναι επίτιμο μέλος των Commune Libre de Courbevoe (Seine) Γαλλίας, Legion de Volontairs de Sang Παρισίων, Επιτελείου του Αρχηγείου της Αστυνομίας της Πολιτείας Kentucky USA. Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Υπεύθυνος Οργάνωσης των Πανελληνίων Εκθέσεων Εικαστικών Τεχνών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Υπεύθυνος Ανασυγκρότησης και Λειτουργίας της Πινακοθήκης του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Μέλος των: Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός/Ταμίας, Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Πρώην: Διευθυντής του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσε (Επόπτης Εργασίας και Εργατών Οδοποιΐας και Ανασυγκρότησης Υπαίθρου Χώρας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 1948-1952. Προϊστάμενος Συνεργείων Μορφωτικών και Εκπολιτιστικών Κέντρων Υπαίθρου Χώρας του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, 1957-1960. Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, 1965. Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου και Προϊστάμενος των Γραφείων Τύπου, Σχέσεως ματά των δημοσίων Υπηρεσιών και Γενικών Υπηρεσιακών Θεμάτων του υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεων, 1965-1966. Μέλος του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυβερνήσεως, 1965-1967. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εποπτείας Τύπου του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, 1967-1969. Προϊστάμενος του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων υπουργείων Προεδρίας Κυβερνήσεως και Εξωτερικών, 1969-1974. Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, 1974. Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, 1974-1975. Τμηματάρχης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, 1974-1982). Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, 1994-1997. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών/Ταμίας, 1994-1997. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ασφαλίσεως Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου/Αντιπρόεδρος, 1988-1992. Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Πνευματικού Κέντρου Πειραιά “Ο Φίλων”, 1980-1985. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, 1987-1993. Γενικός Γραμματέας των Επιτροπών Οργανώσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Ρόδου 1959, της Α” Πανορθοδόξου Διασκέψεως Ρόδου 1961, της Ευρωπαϊκής Διασκέψεως Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Αθηνών και Ρόδου 1962, της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους Κωνσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Άθω 1962-1963, της Περιοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου Α΄ανά την Ελλάδα και Προσκηνύματός του στο γενέθλιο χωριό του 1963, της Β” Πανορθοδόξου Διασκέψεως Ρόδου 1963, της Συναντήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου Α” και Πάπα Ρώμης Παύλου Ιεροσολύμων 1964 και της Ι” Πανορθοδόξου Διασκέψεως Ρόδου, 1964, Κοσμήτωρ των Σχολών του Συμβουλίου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός 1982-1985, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός/Έφορος Καταστήματος 1985-1997, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αθηναϊκής Λέσχης Ξιφασκίας/Γενικός Γραμματέας 2000-2005.

Τιμητικές διακρίσεις: Διπλώματα Ευγνωμοσύνης, Εύφημης Μνείας, Ευαρέσκειας, Επαίνων και Αργυροεπίχρυσων Πλακετών Στρατιωτικά, Υπουργικά, Πολιτειακά, Ιδρυμάτων, Οργανισμών, Δημοσιογραφικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών και Εκκλησιαστικά, ημεδαπά και αλλοδαπά. Το Χρυσό Κλειδί της Πόλεως Miami Beach USA. Μετάλλια και παράσημα, ημεδαπά και αλλοδαπά, Στρατιωτικά, Κρατικά, Πολιτειακά, Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Εκκλησιαστικά: Το Μετάλλιο Εκαστρατείας Κορεατικού Πολέμου. Το Μετάλλιο Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τις Υπηρεσίες σστη Νότιο Κορέα. Το Μετάλλιο των Βετεράνων του Κορεατικού Πολέμου. Το Μετάλλιο Ηνωμένων Εθνών. Το Μετάλλιο Αξίας της Βραζιλιανής Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας. Το Μετάλλιο Εξαιρέτων Επαίνων της Εθνικής Εταιρείας των Τέκνων της Αμερικανικής Επαναστάσεως. Το Μετάλλιο Τιμής της Πόλεως Ροδίων. Το Αργυρό Μετάλλιο του Ανθρωπιστικού Ινστιτούτου Παρισίων. Το Χρυσό Μετάλλιο της Λεγεώνος των Εθελοντών Αίματος Παρισίων. Το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Το Χρυσό Μετάλλιο των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου. Ο Σταυρός Εξαιρέτων Πράξεων της Εθνκής Λεγεώνος των Ελληνοαμερικανών Βετεράνων Πολέμου. Ο Αργυρός Σταυρός του Φοίνικος. Ο Αργυρός Σταυρός του Γεωργίου. Ο Χρυστός Σταυρός της Α” Πανορθοδόξου Διασκέψεως Ρόδου. Ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ο Χρυσός Σταυρός των Ορθοδόξων Στυαροφόρων του Παναγίου Τάφου. Αι Δάφναι της Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών, Επιστημών και Ανωτέρας Μορφώσεως Ρώμης. Η Ευαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας. Η Ευαρέσκεια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Σταυρός των Ταξιαρχών του Διεθνούς Κωνσταντινικού Τάγματος. Ο Σταυρός των Ταξιαρχών του Αγίου Κασιμίρ. Ο Σταυρός των Ανωτέρων Ταξιαρχών της Δημοσίας Ενθαρρύνσεως Παρισίων. Ο Μεγαλόσταυρος του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Ο Μεγαλόσταυρος της Λεγεώνος της Ασπίλου Παναγίας. Ο Σταυρός Α” Τάξεως του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Σταυρός Α” Τάξεως της Αγιορειτικής Χιλιετηρίδδος. Ο Σταυρός Α” Τάξεως του Αγίου Ανδρέου του Οικονομικού Πατρειαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

 

[To φωτογραφικό υλικό έχει δημοσιευθεί στο έργο του κ.Χρήστου Αναγνωστού «Εβδομήντα Προσωπογραφίες» – Αθήνα, 1998]

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.