Ενημερωτικό άρθρο της γεωπόνου Δέσποινας Αβραμίδου φιλοξενεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Δήμος Ναυπακτίας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Τί μπορώ να κάνω μόνος μου για να προφυλαχτώ από τα κουνούπια;». Σημειώνεται πως κυρίως η περιοχή του Γαλατά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς κατακλύζεται κάθε χρόνο από σμήνη κουνουπιών. Το θέμα επανέρχεται κάθε φορά στο προσκήνιο, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται πως καθυστερούν οι ψεκασμοί, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκινούν από το Μάρτιο ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα το φαινόμενο.

Αναλυτικά το άρθρο:

Εξίσου σημαντικό και για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης, όπως και για την θωράκισή μας από τα κουνούπια, είναι η προστασία του ιδιωτικού μας χώρου.

Πόσοι από εμάς έχουμε σκεφτεί ότι πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν μπορεί να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη δική μας αυλή; Όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και πολύ πιθανό.

Τί μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μην τους δώσουμε την ευχαρίστηση να μας πίνουν το αίμα; Να ακολουθήσουμε τον κανόνα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

«Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».

Τί πρέπει να κάνουμε:

Περιορίζουμε στον χώρο μας όλες τις επιφάνειες ή μεγάλα αντικείμενα όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (βαρέλια, ποτιστήρια, τενεκέδες, κλπ γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στα δοχεία νερού των κατοικίδιων ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).

Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

Απομακρύνουμε το νερό που συγκεντρώνεται γύρω από εξαρτήματα αυτόματου συστήματος άρδευσης (μπεκ, σταλάκτες, κλπ).

Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, ώστε να μη δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά.

Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία κάθε μέρα το (φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι:

Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη < 2μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού. θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.