«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης κάνει ένα προσωρινό χειρισμό, μια εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης ρευστότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας, το οποίο ανέγνωσε ο Δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος και τελικώς υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, βάζοντας ουσιαστικά «πλάτη» στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Η Αυτοδιοίκηση έχει ζήσει δύσκολες στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν. Οι πολύ μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότησή της, η καταστρατήγηση κάθε αυτοτέλειάς της με το Παρατηρητήριο έχουν υποβιβάσει την τοπική Αυτοδιοίκηση σε παρία. Η συγκεκριμένη απόφαση (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) της Κυβέρνησης κάνει ένα προσωρινό χειρισμό, μια εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης ρευστότητας. Η διαδικασία αυτή είναι διαδεδομένη σε χώρες της Ευρώπης και είναι εύλογη, αφού το κράτος αντλεί ρευστότητα από φορείς που το ίδιο επιχορήγησε και θα συνεχίσει να επιχορηγεί. Κατανοούμε, την απόφαση της Κυβέρνησης με μια απλή και ουσιαστική σκέψη. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Ή μαζί θα περάσουμε ή μαζί θα βουλιάξουμε.

Μακάρι με αυτή την κίνηση να στηριχθεί η χώρα μας και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα, χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αν αυτή η ολιγοήμερη διευκόλυνση βοηθήσει να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας έναντι των πιστωτών μας, θεωρούμε ότι κανείς Έλληνας πολίτης δεν θα είχε αντίρρηση.

Επιθυμία μας είναι όμως τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, για την κανονική πληρωμή μισθών και συντάξεων για παράδειγμα και όχι για την αποπληρωμή του χρέους.

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πολύ περισσότερο εμείς που επιθυμούμε τη συνεργασία με κάθε κυβέρνηση και με τη σημερινή που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που έχει μπροστά της η χώρα. Θα προτιμούσαμε να είχε προηγηθεί συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Η νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και από την νέα κυβέρνηση, σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας της Βουλής πρέπει να αποφεύγεται. Γινόταν και στο παρελθόν αλλά αυτό δεν πρέπει να συνεχίζεται στο διηνεκές.

Επιπλέον εκτιμούμε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ελάχιστα επηρεάζει την εικόνα του αποθεματικού του δήμου Ναυπακτίας. Επομένως κανείς από τους εργολήπτες και τους προμηθευτές του δήμου δεν κινδυνεύει, να έχει προβλήματα στην ροή της χρηματοδότησής του, εάν δεν επιδεινωθούν περαιτέρω τα οικονομικά της πατρίδας μας. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κίνδυνος για την πληρωμή των εργαζόμενων σε όλες τις δομές του δήμου Ναυπακτίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις, οι οποίες και προήλθαν όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τον αντιδήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Σύψα που χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως «αυθαίρετη απαράδεκτη πράξη, στερούμενη κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης«.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του πρώην Δημάρχου Ναυπάκτου και επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Μαζί τη Ναυπακτία» Θανάση Παπαθανάση και των δημοτικών συμβούλων Μαρίας Ζιαμπάρα και Ντίνου Τσουκαλά. Όπως ανέφεραν η συζήτηση είναι εξόχως πολιτική και υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης τεράστια ανακολουθία. Ο κ.Παπαθανάσης σχολίασε συγκεκριμένα ότι «πρώτο κόμμα για εμάς είναι το κόμμα της αυτοδιοίκησης. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ευθέως αντισυνταγματική. Θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι συμπαρατασσόμαστε με την ΚΕΔΕ! Ο αιφνιδιασμός είναι απαράδεκτος«. Ενώ, ο κ.Τσουκαλάς αναφέρθηκε σε δήλωση της σημερινής προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι δε θα γίνονται δεκτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανεγνώσθησαν τα ψηφίσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, ενώ το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, Μένιος Χάρος. Και στις τρεις περιπτώσεις εκφράστηκε η αντίθεση προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας σημείωσε πως «έχουμε μια κυβέρνηση σύμμαχο της αυτοδιοίκησης, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε«. Ενώ, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Φράγκος είπε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες πολιτικές, αλλά εδώ έχουμε μονόδρομο«. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Κοτρωνιάς, αφού παρέθεσε από την έναρξη της συζήτησης αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, ζήτησε στο ψήφισμα να τονιστεί ότι ο Δήμος Ναυπακτίας επιθυμεί να λάβει γνώση για τη σαφή διαδικασία και το σαφές χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.