«Στόχος μας είναι η αναζήτηση χορηγών που θα επιθυμούσαν να συμβάλλουν στη διάσωση των σημαντικότατων μνημείων της περιοχής μας«, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ράπτης, ο οποίος με ανακοίνωσή του  γνωστοποίησε τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και ανάδειξης της δυτικής πλευράς του λιμανιού, για το οποίο σχολίασε πως «συνυπολογίζοντας και τις δυσκολίες συνέχισης του έργου στην ανατολική πλευρά, πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης συνέχισης των εργασιών«. Επεσήμανε ωστόσο ότι «υπάρχουν ζητήματα από την αναχρονιστική νομοθεσία, αλλά στις πρόσφατες συζητήσεις που είχε η δημοτική αρχή με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη, στις οποίες συζητήσαμε αυτές τις δυσκολίες, μας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται σύντομα να αλλάξει«.

Πιο αναλυτικά, ο κ.Ράπτης αναφέθηκε στο έργο που επιτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα της στερέωσης και της αναστήλωσης μνημείων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα μνημεία του ελλαδικού χώρου είναι πολυάριθμα και τα κονδύλια δεν επαρκούν για όλα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μνημείων που για πολλά χρόνια μένουν χωρίς καμιά στερεωτική εργασία με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Η δυσκολία αυτή που αντιμετωπίζει το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την συμμετοχή ιδιωτών στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, ΜΚΟ και ιδιώτες πρέπει να βοηθήσουν, ειδικά για τα μνημεία του τόπου τους. Το ΥΠΠΟ υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες. Στη Ναύπακτο η αρχαιολογική υπηρεσία μέχρι σήμερα έχει δείξει μια ξεχωριστή διάθεση για την συντήρηση των μνημείων της περιοχής μας. Βλέπουμε βέβαια και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε ζητήματα χρηματοδότησης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και ανάδειξης της δυτικής πλευράς του λιμανιού, συνυπολογίζοντας και τις δυσκολίες συνέχισης του έργου στην ανατολική πλευρά, πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης συνέχισης των εργασιών.  Από τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής αρχής ήρθαμε σε επαφή με το Ινστιτούτο Μοχάμετ Αλί που εδρεύει στην Καβάλα και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αναστήλωσαν και ανακαίνισαν ένα συγκρότημα κτηρίων της εποχής του Μοχάμετ Αλί της Αιγύπτου, το Ιμαρέτ στην Καβάλα, που σήμερα έχει μετατραπεί σε πολυτελές τουριστικό κατάλυμα και κέντρο πολιτισμού. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την συντήρηση και ανάδειξη των Οθωμανικών Λουτρών και της Βρύσης στο Βεζύρ Τζαμί στο κάστρο της Ναυπάκτου. Το τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Ναυπακτίας στις 3 Απριλίου 2015 με αίτημά του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λευκάδας & Αιτ/νίας, ζήτησε τις όποιες αποτυπώσεις υπάρχουν στο αρχείο τους (κατόψεις, όψεις, κλπ) προκειμένου να προβεί σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα, στις απαραίτητες ενέργειες για την σύνταξη μελετών συντήρησης και ανακαίνισης του συγκροτήματος στα πλαίσια προγράμματος».

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    τι ωραία που τα λέει ο αντιδήμαρχος να μην ξεχάσουν να ζητήσουν λεφτά και από τους ελληνοαμερικάνικους ευεργέτες και προσοχή η ενδοτειχια μαρμάρινη επιγραφή να είναι μεγάλη για να φενοντε τα ονόματα στα μπαράκια στο λιμάνι

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.