Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο τ. Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές σχετικά με τις καθιζήσεις στη Δ.Ε. Πλατάνου, καθώς και τις επιστολές για τις ενέργειες που είχε κάνει η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας για την παραλίμνια περιοχή της Δ.Ε. Πλατάνου.

 Με αφορμή τις καθιζήσεις στη ΔΕ Πλατάνου και τις δημόσιες τοποθετήσεις ορισμένων συνδημοτών μας, αλλά δυστυχώς και της σημερινής δημοτικής αρχής, για δήθεν αδιαφορία μου ως Δημάρχου Ναυπακτίας την περίοδο 2011-2014 για την περιοχή αυτή, σας στέλνω δύο επιστολές που αφορούν την περιοχή γύρω από την Ευηνολίμνη.

 •  Η πρώτη με ημερομηνία 26-6-2012 έχει αποδέκτες την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την ΕΥΔΑΠ  Παγίων και το ΙΓΜΕ.
 • Η δεύτερη με ημερομηνία 14-2-2011 αφορά αίτημα προς τον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μωραϊτη για χρηματοδότηση ειδικής μελέτης για την ίδια περιοχή.

Σημειώνω ότι η μελέτη προϋπολογισμού 150.000 € με τίτλο: «Μελέτη ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – περιοχή φράγματος Ευήνου», εκπονείται από το ΕΜΠ, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και την Αιτωλική Αναπτυξιακή.

Από την ανάγνωση και μόνο της πρώτης επιστολής φαίνεται η βαθειά γνώση που έχουμε για τα προβλήματα της περιοχής της Ευηνολίμνης τα οποία περιγράψαμε με προφητικό τρόπο και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

 

Υπενθυμίζω επίσης ότι ως δήμαρχος Ναυπακτίας ήμουνα από τα ιδρυτικά μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Δίκτυο πόλεων με λίμνες» που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005 και διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μέχρι τη 14 Δεκεμβρίου του 2014 που την παραδώσαμε στις νέες δημοτικές αρχές.

Στην εταιρεία αυτή συμμετέχουν  15 Δήμοι που έχουν λίμνες (11 από την Ελλάδα και 4 από την Κύπρο).

Σκοπός του Δικτύου αυτού είναι η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση των λιμνών και του περιβάλλοντα αυτές χώρου, σε σχέση με το φυσικό δομημένο και ανθρώπινο περιβάλλον. Επίσης η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας άλλων Ευρωπαϊκών και όχι μόνο φορέων, ώστε μέσω προγραμμάτων και με καλές πρακτικές που έχουν αποδώσει σε άλλες χώρες,  να αξιοποιήσουμε τις ίδιες τις λίμνες και να αναπτύξουμε τις παραλίμνιες περιοχές.

Μέσω του φορέα αυτού θα αντιμετωπισθεί και το θέμα των αντισταθμιστικών που μπορεί πλέον να διατυπωθεί από το συλλογικό αυτό φορέα και να αποτελέσει κοινό στόχο των Δήμων που έχουν λίμνες.

Από κοινού με τον πρόεδρο του Δικτύου, δήμαρχο Δωρίδος κ. Γιώργο Καπετζώνη είχαμε παρέμβει για την νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις περιοχές με λίμνες και πετύχαμε την έκδοση της εγκυκλίου που ρυθμίζει ορισμένα  από αυτά.

 

Στα πρώτη περίοδο του Καλλικρατικού Δήμου Ναυπακτίας, παρά τα χρέη που κληρονομήσαμε και εξοφλήσαμε, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην οργάνωση του Νέου Δήμου έγινε σημαντικό έργο και στον τομέα αυτό.

Κάποιοι που εκμεταλλεύονται σήμερα τη δυστυχία των συμπολιτών μας πρέπει να καταλάβουν ότι με τέτοιες πολιτικές (ψευδείς καταγγελίες, λαϊκισμό και λάσπη σε πολιτικούς αντιπάλους) οδηγούν σε αδιέξοδα τα οποία πληρώνει σήμερα η κοινωνία στο σύνολό της.

Ας καταλάβουν λοιπόν οι δημότες τι κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις εναντίον μας.

 

Γιάννης Μπουλές

 

τ. Δήμαρχος Ναυπακτίας

 

 1. Επιστολή για την πρόληψη κατολισθήσεων

 

                                                                      Ναύπακτος    26/ 06 /2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           Αρ. Πρωτ.      23336

ΔΗΜΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Ιλ. Τζαβέλλα 37

Τ.Κ. 303 00 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

FAX: 26340 25555                  

                            

Τηλ:2634360102                                      

                                                                

                                                               

                                                            ΠΡΟΣ:

 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Δ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ,  Μεσολόγγι

 1. Ε.Υ.Δ.Α.Π Παγίων, Αθήνα
 2. Ι.Γ.Μ.Ε, Αθήνα

            

     ΘΕΜΑ: Έντονα φαινόμενα καθιζήσεων στην περιοχή γύρω από τη λίμνη

                      Ευήνου.

     

Στον ποταμό Εύηνο, στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου  του Δήμου Ναυπακτίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας (Ορεινή Ναυπακτία), κατασκευάστηκε το έργο του Εύηνου που περιλάμβανε κατασκευή Φράγματος, δημιουργία Ταμιευτήρα και κατασκευή της Σήραγγας Ευήνου – Μόρνου. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου προέβλεπε την ενίσχυση του βασικού Ταμιευτήρα του Μόρνου από τη γειτονική λεκάνη του ποταμού Ευήνου για την ύδρευση της Αθήνας.

Η έναρξη των εργασιών στον Εύηνο έγινε το 1992 με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος το οποίο περατώθηκε τον Ιούνιο του 2001 οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία της πρώτης πλήρωσης του ταμιευτήρα του Φράγματος, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2002.

Ύστερα από μια δεκαετία από το σχηματισμό της Ευηνολίμνης έχουν δημιουργηθεί έντονα κατολισθητικά φαινόμενα σε όλη τη περιοχή γύρω από την λίμνη στις κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Νεοχωρίου, Αράχοβας, Κλεπάς  και Περδικόβρυσης.

Σημειώνουμε ότι στις κοινότητες Αγίου Δημητρίου και Νεοχωρίου είχαν γίνει έργα στραγγιστικά κατά την κατασκευή του φράγματος που όμως αφέθηκαν στη τύχη τους.

Η σημερινή κατάσταση στις κοινότητες  γύρω από την Ευηνολίμνη  έχει ως εξής :

Στην Κοινότητα Νεοχωρίου υπάρχουν καθιζήσεις εντός του οικισμού, με ζημιές σε δρόμους, τοιχία, δίκτυα  και σπίτια. Η μη συντήρηση του μεγάλου στραγγιστικού στο νότιο μέρους του χωριού είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή υποχώρηση του οδοστρώματος στην νότια είσοδο του χωριού.

 – Στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου έχουμε:

α) Μεγάλη καθίζηση  από τα όρια της λίμνης έως το Χάνι του Λιόλιου με πολλές ζημιές σε μεγάλο μήκος της 24ης Ε.Ο.

β) Καθίζηση σε μέρους του δρόμου Αγίου Δημητρίου – Περδικόβρυσης που κυριολεκτικά ο δρόμος κρέμεται στο κενό.

γ) Μηδαμινή συντήρηση μεγάλου στραγγιστικού στο ανατολικό μέρους του  χωριού προς την Περδικόβρυση.

Στην Κοινότητα Κλεπάς (Άνω και κάτω Κλεπά). Υπάρχουν εκτεταμένες  καθιζήσεις  εντός των οικισμών με αποτέλεσμα τη μετακίνηση εδαφών και την πρόκληση ζημιών σε σπίτια δρόμους και στο δίκτυο ύδρευσης.

Στην κοινότητα Περδικόβρυσης όλο το χωριό φαίνεται να υποχωρεί προς το εσωτερικό μέρος του βουνού. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. (περίοδο κατασκευής του φράγματος) προβλεπόταν εκκένωση του συγκεκριμένου οικισμού η οποία ποτέ δεν έγινε ούτε κατασκευάσθηκε οποιαδήποτε άλλο έργο εξυγίανσης και  στήριξης εδαφών.

Στην κοινότητα Αράχοβας και ιδιαίτερα στο παραλίμνιο τμήμα της έχουμε έντονες κατολισθήσεις σε δρόμους, παλαιές κατοικίες και αγροκτήματα. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην 24η Ε.Ο στο τμήμα Νεοχωρίου-Αράχοβας.

 

Τα παραπάνω κατολισθητικά φαινόμενα  είναι σε  έξαρση και απειλούνται πλέον μεγάλης κλίμακας ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των   δημοτών μας αλλά και διερχόμενων  επισκεπτών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα με εξειδικευμένο προσωπικό (που δεν διαθέτει ο Δήμος μας) την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή και να έχουμε τη συνδρομή σας προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων φαινομένων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

 Ο  Δήμαρχος Ναυπακτίας

Γιάννης Μπουλές

 

 

 

 1. Επιστολή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για εκπόνηση μελέτης για την παραλίμνια περιοχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΗΜΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                                    Ναύπακτος,  14/02/2011

                              

Τηλ. 26343 60105

Fax. 2634025555

                                                                                    Προς

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Υπόψη Υφυπουργού κ. Θ. Μωραΐτη

Θέμα: Εκπόνηση μελέτης «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου»

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Η δημιουργία του φράγματος Ευήνου, στον Άγ. Δημήτριο Δήμου Ναυπακτίας, για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου Αττικής διαμόρφωσε ένα νέο οικοσύστημα και επηρέασε τις παραγωγικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Ένας σημαντικός φυσικός και πλουτοπαραγωγικός πόρος της Ναυπακτίας δεσμεύτηκε για την κάλυψη των αναγκών άλλων περιοχών της χώρας, χωρίς την πρόβλεψη συγκεκριμένων και χωρικά προσδιορισμένων αντισταθμιστικών οφελών ή πολιτικών ανάπτυξης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να καλύψει το έλλειμμα αυτό, παρότι διαθέτει περιορισμένους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας επιθυμεί να εφαρμόσει μελετημένες και σαφώς προσδιορισμένες πολιτικές ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περιοχή, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ομαλή ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας την εκπόνηση μελέτης με τίτλο  «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου». Η μελέτη αυτή θα αναδείξει τις παρεμβάσεις που πρέπει να προωθηθούν σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και διαχειριστικό επίπεδο για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Δεδομένης της αδυναμίας των τοπικών φορέων για τη χρηματοδότηση της εν λόγω μελέτης και της αναγκαιότητας για την εκπόνησή της, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο χρηματοδότησής της από πόρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ή άλλου – κατά την κρίση σας κατάλληλου – φορέα.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με τιμή

Γιάννης Μπουλές

Δήμαρχος Ναυπακτίας

Επισυνάπτεται:

 1. Συνοπτική περιγραφή προτεινόμενης μελέτης

 

Share on Facebook16Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

 1. Ανώνυμος

  Το δίκτυο πόλεων με λίμνες είναι ένα φιάσκο που το σκαρφίστηκαν επαγγελματίες δήμαρχοι για να δικαιολογούν ταξίδια και λεφτά. Ας μας πει τόσα χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο τι ακριβώς έχει κάνει το δίκτυο αυτό, εκτός από τα ταξιδάκια με τη Μαρία και διαμονές σε 4άστερα ξενοδοχεία;

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.