Είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου Ναυπακτίας. Στέκει στη δυτική πλευρά της παραλίας του Γριμπόβου, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου, καθώς οι υποσχέσεις που δόθηκαν αποδείχθηκαν στην πράξη μόνο λόγια. Ο λόγος φυσικά για το ΞΕΝΙΑ, το πολύπαθο ΞΕΝΙΑ, το οποίο από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 έως και σήμερα είδε να περνούν από το «πτώμα» του επενδυτές και προγράμματα, αλλά τίποτε από όλα αυτά δε στάθηκε ικανό να το σώσει. Ένα διαμάντι για την πόλη της Ναυπάκτου έχει μετατραπεί σε πληγή, και η σημερινή δημοτική αρχή καλείται να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά το θέμα, μη έχοντας μάλιστα δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που συμβεί το αντίθετο.

Μονόδρομος η σωτηρία του
Ο λόγος που λείπει το δίχτυ; Το ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία έχει επί της ουσίας, ως ένα βασικό πυλώνας της ως παράταξη την Κίνηση Πολιτών, μια πρωτοβουλία ανθρώπων η οποία περπάτησε στα κοινά της πόλης έχοντας ως πρώτο και βασικό θέμα παρέμβασης το ΞΕΝΙΑ. Η Κίνηση Πολιτών είναι άλλωστε η πρώτη ομάδα που κατέθεσε πρόταση για την εναλλακτική αξιοποίηση του χώρου, αφήνοντας στην άκρη τα σχέδια του ξενοδοχείου. Κι αν στην αρχή ο σκεπτικισμός σκέπασε αυτή την πρόταση η πορεία του χρόνου ήρθε απλά να τη δικαιώσει, ως προς το ένα σκέλος της υπόθεσης, αυτό δηλαδή της αδύνατης επένδυσης ιδιωτών για την ανάσταση του ΞΕΝΙΑ. Εδώ όμως είναι και η ώρα που ξεκινούν τα δύσκολα, κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη δικαίωση, για να είναι ολοκληρωμένη, θα πρέπει να δείξει πλέον και στην πράξη το πώς η πρόταση εκμετάλλευσης του χώρου με άλλες χρήσεις είναι εφικτή. Η ανάθεση του θέματος κατά τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στον Κώστα Καρακώστα, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της δημοτικής αρχής ότι το καυτό τούτο θέμα θα επιχειρήσει να το πιάσει. Δύσκολα βέβαια θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, μετά και τις τόσες ώρες συζητήσεων και δράσεων του σημερινού αντιδημάρχου για το θέμα.

189.000 ευρώ για αρχή
Και να λοιπόν, που η ώρα του ΞΕΝΙΑ (ξανά)έφτασε. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα άνοιξε, έστω και με έμμεσο τρόπο. Κατά τη συζήτησης του θέματος της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με πρόταση της δημοτικής αρχής ο κωδικός που περιλάμβανε 120.000 ευρώ για τη συντήρηση του χώρου δέχθηκε μία επιπλέον ενίσχυση της τάξεως των 69.000 ευρώ. Και κάπου εκεί, με αφορμή και την πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής το θέμα έγινε… θέμα. Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα, με τον Κ. Καρακώστα να απαντά ότι στόχος του δήμου είναι να κάνει κάποιες πρώτες εργασίες συντήρησης μέρους των εγκαταστάσεων, σταματώντας τουλάχιστον σε αυτό το σημείο τη φθορά τους. Η γενική αυτή απάντηση δεν κάλυψε τους ερωτώντες, οι οποίοι επανήλθαν ζητώντας αναλυτικότερα στοιχεία, χωρίς όμως αυτά να δοθούν σε έκταση. Η πλειοψηφία του δήμου αρκέστηκε στο να πει ότι το πλήρες πλάνο θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση, επιμένοντας μόνο για την ώρα στο ότι το ποσό αυτό θα δοθεί για να γίνουν κάποιες πρώτες παρεμβάσεις στις υποδομές, ασφαλίζοντας αλλά και θωρακίζοντάς τες. Όπως ειπώθηκε μάλιστα από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νίκο Πλούμη ήδη οι σύμβουλοι της Κοινότητας είναι ενήμεροι για τη συζήτηση του θέματος κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι στη συνέχεια σειρά θα πάρει το κορυφαίο όργανο του δήμου.
Και κάπου εδώ ξεκινά η έρευνα. Τι είναι αυτό που έχει στα σχέδιά της η δημοτική αρχή για το ΞΕΝΙΑ; Η αναφορά περί πίστης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημαίνει προφανώς ότι οι χρήσεις του χώρου θα κινηθούν στην κατεύθυνση του πολυχώρου, μέσα στον οποίο θα στεγαστούν σειρά δράσεων οι οποίες θα έχουν σχέση τόσο με τον πολιτισμό, όσο και με τον τουρισμό. Αυτό σε ένα γενικότερο πλαίσιο βέβαια, τηρώντας όπως λένε και το πνεύμα του δωρητή, αλλά πάμε να δούμε λίγο τα βήματα πάνω στα οποία, βάσει πληροφοριών, θα κινηθεί η Ενωτική Πρωτοβουλία.

Οι πρώτες εργασίες
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κ.Καρακώστα, τα μόνα που μας είπε ήταν λίγο πολύ τα όσα ανέφερε και στο δημοτικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι τα 189.000 ευρώ που είναι πλέον εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό θα πάνε όπως λέει και ο τίτλος του κωδικού για τη συντήρηση του χώρου, προκειμένου για αρχή να σταματήσει η φθορά του. Η πρόβλεψη μιλά για εργασίες υγρομόνωσης και θερμομόνωσης, για αντικατάσταση κουφωμάτων, στον πνεύμα όμως αυτών που είχε το ΞΕΝΙΑ διατηρώντας τη φυσιογνωμία του, καθώς και για καθαρισμό. Όπως σχολιάζουν κύκλοι κοντά στον αντιδήμαρχο, όλα αυτά αναμένεται να γίνουν στους κοινόχρηστους χώρους του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου, καθώς και σε ένα τμήμα των δωματίων που σήμερα είναι εκτεθειμένα. Ο στόχος σαφής… να κλείσει το ΞΕΝΙΑ και να μην είναι προσβάσιμο σε κανένα, όπως είναι σήμερα με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. Το μόνο που πρόσθεσε ο Κ. Καρακώστας ερωτώμενος για τις διαδικασίες είναι ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα έρθει προς έγκριση η μελέτη αυτής της εργολαβίας, σχεδόν παράλληλα μάλιστα και με το γενικότερο πλάνο του τι σκοπεύει να κάνει αλλά και πως θα το κάνει η δημοτική αρχή. Ερωτώμενος για το εάν τίθεται θέμα στατικότητας του κτηρίου, αυτό που μας είπε είναι ότι άμεσα θα γίνει και η δρομολόγηση αυτής της εργασίας, μιας και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη βάση για τις αντοχές του κτηρίου. «Αυτά για την ώρα», μας είπε ο συνήθως, αλλά όχι και τώρα, λαλίστατος αντιδήμαρχος, παραπέμποντάς μας στο άμεσο μέλλον για περισσότερα.

Οι παρεμβάσεις με τα μέσα του δήμου
Σύμφωνα όμως με την πληροφόρηση που έχει η «Ν», τα στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν ήδη καταλήξει σε ένα βασικό πλάνο παρεμβάσεων, το οποίο όμως για την ώρα και μέχρι να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο με όλους τους φορείς δε θέλουν να αποκαλύψουν. Τα στοιχεία διαρρέονται με το σταγονόμετρο, αποτελώντας όμως για εμάς ένα παζλ το οποίο σήμερα σας παρουσιάζουμε. Παράλληλα λοιπόν με την ολοκλήρωση της παραπάνω εργολαβίας ο δήμος σκοπεύει μέσα από δικά του μέσα και εργαζόμενους να προχωρήσει σε μια σειρά εργασιών στο κτήριο, επιμένοντας για αρχή σε όλη την ισόγεια πτέρυγα, αλλά και σε ένα τμήμα των δωματίων. Οι εργασίες αυτές, μέρος των οποίων θα γίνουν από εργαζόμενους στο δήμο αλλά και από τα πεντάμηνα του κοινωφελούς προγράμματος, που αναμένονται να πιάσουν δουλειά το καλοκαίρι, περιλαμβάνουν τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα βαψίματα, και ότι άλλο έχει σχέση με τη διαμόρφωση του κτηρίου και του κήπου ώστε να καταστούν αυτοί, σε βασικά τους σημεία, λειτουργικοί, όπως είναι σήμερα η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τι θα στεγάσει
«Αυτό που θα επιχειρηθεί, όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος αυτός κύκλος της παρέμβασης, είναι πρώτον το κτήριο να είναι πλέον ασφαλές, και δεύτερον να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους του», είναι τα όσα μας είπε άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει καλά τα κατατόπια των σκέψεων του Κ. Καρακώστα και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το θέμα, αναφέροντας μάλιστα ως πρώτες δράσεις που μπορούν να στεγαστούν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο τις δράσεις φορέων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και το δήμο, με την υποστήριξη μάλιστα και μιας αίθουσας εκδηλώσεων. Η φράση κλειδί στα παραπάνω βέβαια είναι η φράση «μεταβατικό στάδιο», καθώς ενώ θα συμβαίνουν όλα τα προαναφερόμενα η δημοτική αρχή θα τρέχει και ένα συνολικό πλάνο για το χώρο το οποίο θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν κάτι τέτοιο βέβαια προκύψει.

Στον προβληματισμό «αν συμβεί αυτό τότε μήπως ξοδεύουμε σήμερα άσκοπά χρήματα», που ετέθη και στο συμβούλιο της Δευτέρας, ο συνομιλητής μας σημειώνει ότι η δημοτική αρχή έχει καταλήξει στο ότι το ΞΕΝΙΑ δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στην τύχη του, περιμένοντας είτε επενδυτές, είτε προγράμματα. Μάλιστα όπως μας μετέφερε, κάθε χρόνος που θα περνά, στη περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη για μια συνολική λύση, η δημοτική αρχή έχει ως πλάνο να βάζει χρήματα ώστε το ΞΕΝΙΑ να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικό σε χώρους του, καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο τη φθορά του χρόνου. «Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συντηρείται επειδή είναι λειτουργική», μας είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της φιλοσοφίας που υπάρχει.

Τα μεγάλα σχέδια…
Αυτό είναι το άμεσο πλάνο που έχει για την ώρα στα σκαριά της η δημοτική αρχή, ελπίζοντας βέβαια ότι κάποια στιγμή αυτό θα δώσει τη θέση του σε κάτι μόνιμο και συνολικό. Όπου μόνιμο, η χρηματοδότηση για η διαμόρφωση όλων των κτηρίων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού- τουριστικού πολυχώρου. Στην περίπτωση που αυτό γίνει πράξη, όχι και το πιο εύκολο πράγμα είναι αλήθεια, τότε το σχέδιο περιλαμβάνει τη στέγαση δράσεων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τη δημιουργία πινακοθήκης, αίθουσας προβολών και εκδηλώσεων, αίθουσας συνεδρίων, καθώς και καφε-εστιατορίου. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, που μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερα αρκεί να βρεθούν τα χρήματα, η δημοτική αρχή θα συζητούσε και το ενδεχόμενο στέγασης ενός μουσείου, κάτι για το οποίο μάλιστα έγινε και μία επιτόπια πρώτη συζήτηση το πρωί της Τετάρτης. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Καρακώστας και Γιάννης Ράπτης συνόδευσαν σε χώρους του ΞΕΝΙΑ την προϊσταμένη της Αρχαιολογίας καθώς και υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καταθέτοντας την ιδέα τους σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές της «Ν», με την απαραίτητη υποσημείωση βέβαια ότι… για τα πολλά και μεγάλα θα πρέπει να βρεθούν και πολλά χρήματα, χρήματα που προφανώς ο δήμος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διαθέσει.

πηγή: Εφημερίδα Ναυπακτία press 01/05/2015, lepantortv.gr

Share on Facebook21Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.