Κάθε χειμώνα το τρίγωνο μεταξύ ορεινής Ναυπακτίας, Θέρμου και Ευρυτανίας μετατρέπεται σε «εμπόλεμη ζώνη» από το πλήθος των κυνηγών που επιδίδονται με πάθος στη θήρα του αγριογούρουνου.  Στα ίδια μέρη όμως, πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, φαίνεται πως κυνηγούσε με πολύ πιο πρωτόγονα όπλα, ένα αρχαιότερο  είδος ανθρωπίδη, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ,  όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις έρευνες που διεξήγαγε το τελευταίο διάστημα στον άνω ρου του Εύηνου ποταμού η  συμπολίτισσά μας, κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Η κα Στάικου ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο για το Αρχαιολογικό  Έργο στη ΒΔ Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 10-13 Δεκεμβρίου 2014) τον εντοπισμό μιας νέας θέσης της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής στις όχθες του Εύηνου ποταμού,  κοντά στο ενετικό γεφύρι της Αρτοτίβας. Επιφανειακά στον χώρο εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν πολλά τέχνεργα λαξευμένου λίθου από καλής ποιότητας καστανέρυθρο πυριτόλιθο, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν πυρήνες κατασκευασμένοι με την τεχνική λεβαλλουά, αιχμές δοράτων,  ράσπες  κ.α.

Το γεφύρι της Αρτοτίβας

Το γεφύρι της Αρτοτίβας

Η παλαιολιθική θέση βρίσκεται στην είσοδο μιας στενής κοιλάδας του Ευήνου και η αρχαιολόγος υποθέτει πως οι Νεάντερταλ κυνηγοί εκμεταλλεύονταν το στενό πέρασμα, για να παραμονεύουν και να σκοτώνουν με δόρατα τα θηράματά τους από κοντινή απόσταση.

Άποψη προς τα Διπόταμα και τη στενή κοιλάδα με την παλαιολιθική θέση

Άποψη προς τα Διπόταμα και τη στενή κοιλάδα με την παλαιολιθική θέση

Όπως πληροφορηθήκαμε, οι μέχρι σήμερα γνωστές παλαιολιθικές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία είναι ελάχιστες (στην περιοχή της Χερσονήσου της Πλαγιάς, στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας και σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Αγρίνιο). Ο εντοπισμός επομένως της παλαιολιθικής θέσης στον Εύηνο ποταμό φαίνεται πως είναι σημαντικός και ίσως αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για περαιτέρω ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η αρχαιολόγος αναφέρθηκε στην εκπόνηση  ενός εκπαιδευτικού προγράμματος  με τίτλο «Ο δρόμος του νερού – Ο δρόμος των Νεάντερταλ»,  όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας.

Χάρτης με σημειωμένη τη θέση της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής

Χάρτης με σημειωμένη τη θέση της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής

*Κείμενα – Φωτογραφίες: Κων/νος Γκέκας

Share on Facebook95Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.