tedxpatrasΟι δραστήριοι και ενεργοί πολίτες έχουν πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία να σου διηγηθούν. Έχουν να σου μεταφέρουν κάτι από τις ιδέες τους, από τη δίψα τους για δράση και προσφορά…και ναι, υπάρχουν και είναι δίπλα μας. Ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι ένας από αυτούς και μιλά στο LepantoMag.gr  και την Έμυ Παπαδούλα με αφορμή το TEDxPatras, στο οποίο συμμετέχει ως ομιλητής. Το εξόχως ενδιαφέρον είναι ότι έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ένα σημαντικό κομμμάτι μιας κοινωνίας όπως αυτή της Αμαλιάδας -η οποία πληθυσμιακά είναι περίπου σαν τη Ναύπακτο- να ενταχθεί σε δίκτυα και ομάδες και να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

 

Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και την Επιστήμη της Πληροφορικής. Δικαιωμένος από την απόφασή σας να επιστρέψετε στην Ελλάδα; Έχετε εκπληρώσει τους λόγους και τους στόχους της επιστροφής σας;

Ήταν ένας Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham ο οποίος με συμβούλεψε να επιστρέψω πριν 14 χρόνια αλλιώς δε θα γύριζα ποτέ. Κανείς δε μπορεί να δει τόσο μακρυά. Θέτουμε στόχους, τους αναπροσαρμόζουμε με βάση τις απαιτήσεις των καιρών και προσπαθούμε η ζωή μας να μας γεμίζει με ευχαρίστηση, αξιοπρέπεια, σεβασμό και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα.

κ.Ζαφειρόπουλε, είστε ένας ιδιαιτέρως δραστήριος άνθρωπος. Εθελοντής, ενεργός πολίτης. Τί είναι αυτό που σας παρακινεί κάθε φορά και σας δίνει το ερέθισμα να συνεχίσετε;

Πέρα από την προσωπική εξέλιξη που είναι πάντα ένα στοίχημα η αίσθηση του να ανήκεις σε μια ομάδα όπου από κοινού θέτεις μεγάλους στόχους με άλλους ανθρώπους είναι ο πιο ισχυρός κινητήριος μοχλός. Όταν οι στόχοι αρχίζουν και πραγματοποιούνται τότε η ικανοποίηση για τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει η δράση σου αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο δυναμικής.

Έχετε δηλώσει ότι ότι ο εθελοντής μπορεί να είναι ενεργός πολίτης. Θα θέλατε να μας αναπτύξετε το σκεπτικό σας επί του συγκεκριμένου;

Έχω αρθογραφήσει αρκετές φορές με κορύφωση ένα κείμενο με τίτλο «Η επόμενη μέρα του εθελοντισμού» που μπορείτε να το αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Ο εθελοντισμός είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση που μπορεί να έχει η παρουσία μας στα κοινά αλλά δεν είναι αρκετή για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Χρειάζεται να προσπαθούμε με διάρκεια και ένταση να επηρεάζουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων με κλασσικό ή πιο πρωτότυπο τρόπο ώστε η φωνή μας να ακούγεται. Πολλές φορές όπως χρησιμοποιείται ο εθελοντισμός φαντάζει σαν μια εφεύρεση που περισσότερο μας χειραγωγεί παρά απελευθερώνει τις δυνάμεις μας. Για παράδειγμα λίγοι γνωρίζουν ότι ο τελευταίος νόμος για τους δήμους (Καλλικράτης) δίνει τη δυνατότητα με 25 υπογραφές να θέσουν ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό πρέπει να συζητηθεί υποχρεωτικά. Μια ευκαιρία τα θέματα να τροφοδοτούνται απευθείας από τους πολίτες στο πιο κοντινό τους κέντρο λήψης αποφάσεων, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου τους.

Η ιδανική κοινωνία για εσάς ποια είναι και τί είδους ατομικότητες περιλαμβάνει;

Φιλοσοφικό το ερώτημα. Ιδανική κοινωνία δε μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχουν άνθρωποι που τη συγκροτούν. Πάντα υπάρχει ιδιοτέλεια στα κίνητρα των ανθρώπων. Απλά ελπίζεις να βελτιωθούν τα πράγματα και να λειτουργήσουν όπως σε κάποιες πολιτισμένες χώρες τα βασικά: αξιοκρατία, σεβασμός, αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση του δημόσιου χώρου…

Τί είναι το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών και ποιες ήταν οι αρχικές εκείνες επιδιώξεις που σας οδήγησαν στη συγκρότησή του;

Το Δίκτυο ήταν η πρώτη πρωτοβουλία στην Αμαλιάδα που προσπάθησε να δράσει αντί να αναλωθεί σε ατέλειωτες συζητήσεις που πολλές φορές δεν οδηγούν πουθενά. Ας κάνουμε και ας κάνουμε και λάθη. Καλύτερα να συζητάμε μετά για λάθη που κάναμε παρά για υποθετικές ενέργειες που δεν πράξαμε ποτέ. Και πέρασαν 4 χρόνια πολύ γρήγορα, πολύ γεμάτα από δράσεις που άλλαξαν την καθημερινότητα μας και μας ταξίδεψαν σε άλλα πρωτόγνωρα μονοπάτια (όλη η δράση του Δικτύου: issuu.com/citizenalertnetwork/docs/can_action_log_ver08)

Πέρα όμως από το Δίκτυο, στην Αμαλιάδα υπάρχει και η Μικρή Ακαδημία. Οι δράσεις της τί αφορούν;

Η Μικρή Ακαδημία αποτελεί για μας την ώριμη μετεξέλιξη του Δικτύου. Το Δίκτυο δε μπορούσε να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και καινοτομία που το διέκρινε από την αρχή. Έτσι διατηρήσαμε ενεργές κάποιες δράσεις και πραγματοποιήσαμε αρκετές καινούργιες κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού (www.mikriakadimia.eu)

Πόσο εύκολο είναι μία μικρή και κλειστή κοινωνία να αποδεχθεί και να κατανοήσει τα κίνητρα και τις επιδιώξεις ενός πολίτη που θέλει να είναι ενεργός μέσα από κοινωνικές δράσεις;

Καθόλου μα καθόλου εύκολο. Υπάρχει μια έντονη καχυποψία στις μικρές κοινωνίες, μια προχειρότητα, μια έλλειψη της αναγνώρισης και αποδοχής των ικανών ανθρώπων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά πράγμα που αποδεικνύουν πολλές φορές οι πράξεις τους. Υπάρχουν κλασσικά στερεότυπα, ένας καθωσπρεπισμός που δύσκολα οδηγεί την κοινωνία σε νέους δρόμους. Προτιμούν οι άνθρωποι να συζητούν και να εξαντλούν την αίσθηση που έχουν για δημοκρατική έκφραση κρίνοντας με μεγάλη ευκολία ότι και αν κάνουν οι γύρω τους. Δύσκολα τολμούν να επιλέξουν το διαφορετικό, να ζήσουν πέρα από την καθημερινότητα που τους εγκλωβίζει.

Διδάξατε για 10 έτη σε ένα περιφερειακό ΤΕΙ, αυτό της Αμαλιάδας. Θα ήθελα να μου πείτε πως αντιλαμβάνεστε τη συνεργασία που ιδανικά θα πρέπει να αναπτύσσουν τα περιφερειακά ΤΕΙ με τις πόλεις στις οποίες έχουν την έδρα τους. Πρακτικά πώς θα μπορούσαν οι Δήμοι να ωφελούνται από την ύπαρξη των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, όπως το δικό σας;

Κάποια στιγμή φύτρωσαν παντού τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάποια άλλη στιγμή αποφασίστηκε ότι κακώς δημιουργήθηκαν οπότε και εξαφανίστηκαν τα πιο πολλά. Πέρα από αυτό όμως κάθε τοπική κοινωνία θα πρέπει να αξιοποιεί την παρουσία μιας πηγής τεχνογνωσίας όπως είναι ένα τμήμα ΤΕΙ και να υπάρχει μια πολλή στενή σχέση μεταξύ τους. Όπου επιχειρήθηκε τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά.

κ.Ζαφειρόπουλε, είστε ένας εκ των ομιλητών του TEDxPatras. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ποιο θα είναι το σημαντικό εκείνο στοιχείο που θα επιδιώξετε να επικοινωνήσετε με το ακροατήριό σας;

Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι για να πραγματοποιήσουμε μια ιδέα χρειάζεται απλά να ξοδέψουμε χρήματα. Στην ομιλία μου «αποκαλύπτω» ποιο είναι το πραγματικό κόστος των ιδεών που γίνονται πράξη και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας. Πιο αναλυτικά το Σάββατο!

 

 

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Ζαφειρόπουλο:

ZAFIROPOULOSΕίναι εκπαιδευτής ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης στο αντικείμενο της Πληροφορικής. Σπούδασε Φυσική… χωρίς να είναι πολύ σίγουρος γιατί… στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνέχισε τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Επιστήμη της Πληροφορικής.

Όταν ανακάλυψε αυτά που είναι σημαντικά για τη ζωή, αποφάσισε να υπηρετήσει την αρχή ότι το ατομικό καλό προκύπτει μόνο μέσα από το κοινό καλό πηγαίνοντας αντίθετα σε ότι γνώριζε μέχρι τότε. Αν ήταν ήρωας σε διήγημα του Σαμαράκη θα είχε ανοίξει ένα Γραφείο Ιδεών γιατί θεωρεί συναρπαστική τη σύλληψη μιας νέας ιδέας, ειδικά όταν αυτή μπορεί να γίνει πράξη και να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Λατρεύει τη δημιουργία νέων λέξεων αφενός γιατί προσπαθεί να τη συνδέσει με μια συλλογική εθελοντική δράση και αφετέρου γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση τη Google.  Έτσι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του είναι η συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες σε αρκετές από τις οποίες έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος και διατηρεί πολύ ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Share on Facebook53Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.