Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και απομένουν ελάχιστες μόνο ώρες έως τη στιγμή που η «ομάδα ΔΡΩ» θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του παραμυθένιου χώρου που έχει δημιουργήσει στο Στενοπάζαρο ειδικά για τα παιδιά. Στο LepantoMag.gr και την Έμυ Παπαδούλα μίλησε ο Παναγιώτης Πελέκης και μοιράστηκε μαζί μας  τις πρώτες σκέψεις που οδήγησαν μια παρέα ανήσυχων ναυπάκτιων στη δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας με βασικό στόχο τη δράση. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς παρουσίας, η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταφέρει να γίνει η αγαπημένη των λιλιπούτειων ναυπάκτιων, ενώ αριθμεί σημαντικές δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο και περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση.

 

Παναγιώτη, πώς ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η «ομάδα ΔΡΩ»;

Η ομάδα ξεκίνησε πραγματικά από μια ιδεά της στιγμής. Βλέποντας στο διαδίκτυο παρόμοιες δράσεις σε άλλες πόλεις της χώρας, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο και στη Ναύπακτο. Αυτό μας βγήκε αρχικά με την ανταλλαγή των παιχνιδιών. Ανήρτησα στο διαδίκτυο την ιδέα, το πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να το οργανώσουμε και με αφορμή αυτό υπήρξε ανταπόκριση από 10-15 άτομα. Να σημειώσω εδώ ότι το διαδίκτυο μας έχει δώσει τη δύναμη να επικοινωνήσουμε με πολλούς ανθρώπους και να γίνουμε μια παρέα. Έτσι και έγινε λοιπόν και αφού τελείωσε η πρώτη γιορτή είπαμε γιατί να μην το συνεχίσουμε να δούμε που μπορεί να μας οδηγήσει όλο αυτό. Σήμερα που μιλάμε είναι η 4η χρονιά που συνεχίζουμε τις δράσεις μας.

Φαντάζομαι ότι το όνομα της ομάδας υποδηλώνει και το βασικό σας στόχο. Είστε μια ομάδα ανθρώπων που δε θέλει να αντιμετωπίζει παθητικά τα πράγματα…

Σωστά, το όνομα δεν έχει βγει τυχαία. Το όνομα έχει προκύψει από τις ανάγκες της εποχής. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι άνεργοι και που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ζωή τους, κυρίως ψυχολογικά αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι, που βρίσκονται στο περιθώριο. Η ομάδα αυτή, είναι θα λέγαμε κατά κάποιο τρόπο, γέννημα της ανεργίας. Εγώ, όταν σκέφτηκα να φτιάξουμε την ομάδα, ήμουν άνεργος. Αποφάσισα όμως πως από το να κάθομαι καλό θα είναι να κάνουμε κάτι. Το όνομά μας λοιπόν, δηλώνει αυτό ακριβώς. Ότι πρέπει να δράσουμε. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Τίποτα δεν υποκαθιστά τους φορείς, όπως το Δήμο για παράδειγμα, μπορούμε όμως μέσα από δράσεις να βελτιώνουμε κάποια πράγματα και να προσφέρουμε λίγη χαρά στην καθημερινότητα τόσο τη δική μας, όσο και των συνανθρώπων μας.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να γίνει μέλος της «ομάδας ΔΡΩ», πώς μπορεί να σας προσεγγίσει και πού μπορεί να σας βρει;

Η ομάδα μας είναι ανοικτή. Είναι ομάδα άλλωστε, δεν είναι ούτε Σύλλογος ούτε ΜΚΟ. Πρόκειται δηλαδή για μια απλή ομάδα εθελοντών της Ναυπάκτου. Μπορεί όποιος θέλει να μας βρει όταν κάνουμε τις δράσεις μας ή μέσω της σελίδας μας στο facebook. Το μόνο που θέλουμε είναι να έχει όρεξη για εθελοντισμό και προσφορά. Για να δώσω και μια εικόνα, σε κάθε δράση μας, κάθε φορά προστίθονται 2 με 3 άτομα. Ευελπιστούμε επομένως ότι και τις ημέρες αυτές θα προστεθούν εθελοντές.

Όσον αφορά στις δράσεις σας, μπορεί να ξεκινήσατε έχοντας ως σημείο αναφοράς τα παιδιά, προχωρήσατε όμως και σε διαφορετικά πράγματα. Θέλεις να μας αναφέρεις τα σημαντικότερα εξ αυτών;

droΗ πρώτη μας δράση ήταν το 2011 με το 1ο Χαριστικό Παζάρι Παιχνιδιών. Από τότε έως σήμερα οι δράσεις μας είναι συνολικά 14. Σε αυτές είχαμε ως επίκεντρο το παιδί, αλλά προχωρήσαμε και παραπέρα. Η δεύτερη δράση μας για παράδειγμα, ήταν σχετιζόταν με το φαινόμενο της αφισορρύπανσης. Έχουμε συγκεντρώσει σχολικά είδη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, οργανώσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε γιορτές όπως τα «Playthonakia» που είχαν ως θέμα τη μυθολογία, έχουμε κάνει ενημερώσεις πάνω στον καρκίνο του δέρματος, αλλά και πάνω σε θέμα ψυχολογίας. Σαν ομάδα μαζευόμαστε στην αρχή κάθε χρονιάς και ετοιμάζουμε μία λίστα με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και στη συνέχεια αποφασίσουμε σχετικά. Έτσι θα γίνει και μετά τα Χριστούγεννα. Έχουμε αρκετές ιδέες, τις οποίες θα τις προτείνουμε στο Δήμο για να δούμε ποιες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν. Να σημειώσω ότι εμείς σαν ομάδα μπορεί να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Χρειάζεται πάντα η βοήθεια του Δήμου και η έγκρισή του, γιατί δραστηριοποιούμαστε σε δημόσιο χώρο και δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί με τη δημοτική αρχή.

Επειδή αναφέρεσαι στη συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο. Ποια είναι η σχέση της «ομάδα ΔΡΩ» τόσο με την παρούσα όσο και με την προηγούμε δημοτική αρχή; Πώς είναι η συνεργασία σας, σε τί επίπεδο και πώς ευελπιστείς ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

dro 1Μία ομάδα εθελοντική, όχι μόνο η δική μας, αλλά οποιαδήποτε και σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, χρειάζεται συνεργασίες γενικά, αλλά και ειδικά με το Δήμο. Σε κάθε πόλη, ο κάθε Δήμος, κατά την προσωπική μου άποψη, αλλά και κατά την άποψη της ομάδας, πρέπει να βοηθά και να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες. Εμείς όταν ξεκινήσαμε ψάχναμε συνεργάτες, κάποιες φορές βρίσκαμε κάποιες άλλες όχι. Πηγαίναμε όμως και στο Δήμο και τους ζητούσαμε τη βοήθειά τους και πάντα μας βοηθούσαν. Η σχέση μας δηλαδή σαν «ομάδα ΔΡΩ» με το Δήμο είναι σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι καθόλου κακό η συνεργασία μιας εθελοντικής ομάδας με τη δημοτική της αρχή. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι τις προηγούμενες χρονιές συνεργαζόμασταν με την προηγούμενη δημοτική αρχή άψογα σε όλα τα θέματα. Κάτι που θα γίνει και ήδη γίνεται και με την παρούσα. Θα ήθελα να πω ότι δεν είναι καλό σε άτομα που έχουν δουλέψει και έχουν σπαταλήσει εθελοντικά πολλές ώρες να βάζουμε ταμπέλες. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη δημοτική αρχή, μας έχουν εξυπηρετήσει σε πάρα πολλά και σίγουρα θα υπάρχει συνέχεια. Δε σου κρύβω ότι το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει την ομάδα. Δε θέλουμε να αιωρούνται διάφορα.

Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε ουσιαστικά στο παρά πέντε των προετοιμασιών για τις δύο δράσεις των Χριστουγέννων. Είστε αισιόδοξοι για το φετινό αποτέλεσμα;

Είμαστε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Έχουμε πάρα πολλές ημέρες που δουλεύουμε στο στήσιμο της Χριστουγεννιάτικης Γιορτής. Να πούμε ότι η συγκεκριμένη γιορτή είχε ξεκινήσει μονοήμερη, αφιερώναμε δηλαδή ένα Σάββατο, αλλά μετά την ανταπόκριση που είδαμε από τον κόσμο αποφασίσαμε να γίνει διήμερο. Έτσι λοιπόν, εμείς αυτή τη στιγμή θα διοργανώσουμε μία εκδήλωση το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου και άλλη μία στις 27 του μηνός. Υπάρχει πολύ όρεξη από όλους μας. Να πω ότι όλοι χαλάμε πολλές προσωπικές ώρες. Υπάρχουν άνθρωποι με οικογένειες, με δουλειές, όλοι μαζί όμως προσπαθούμε να στήσουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Εύχομαι να το χαρούν όλοι, γιατί αυτός είναι και ο σκοπός μας. Να βλέπουμε παιδικά χαμόγελα!

Τί είναι αυτό που σας μεταφέρουν τα ίδια τα παιδιά στις γιορτές που διοργανώνετε;

dro 2Τα παιδιά πραγματικά είναι η δύναμη αυτών των γιορτών. Το λέω και το εννοώ. Η «ομάδα ΔΡΩ» αποτελείται από εμάς που προσφέρουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε την κάθε γιορτή, τα παιδιά όμως που μας επισκέπτονται είναι η δύναμή μας για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Δεν μπορεί να το καταλάβει ίσως κάποιος, αν δεν το ζήσει από μέσα. Όταν μπαίνει μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή το πρώτο παιδί και χαμογελάει, μας δίνει απίστευτη δύναμη! Είναι πραγματικά η αμοιβή στον κόπο που έχουμε κάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί τελειώνει όλη η κούραση και το ευχαριστιόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Κάθε χρόνο τα ίδια τα παιδιά μας βρίσκουν και μας ρωτούν για τη Γιορτή. Βλέπουμε τη χαρά στο πρόσωπό τους και αυτό μας γεμίζει!

Τί επόμενο να περιμένουμε από την «ομάδα ΔΡΩ»;

Σαν ομάδα πάμε πάντα βήμα-βήμα. Σκεφτόμαστε πολλά. Είναι καλές γιορτές γιατί βοηθούν και ψυχολογικά τον κόσμο, θέλουμε όμως να επικεντρωθούμε και σε κοινωνικά ζητήματα. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, και αναφέρομαι σε ζητήματα επιβίωσης. Θέλουμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Προχωρήσαμε φέτος για δεύτερη χρονιά στη συγκέντρωση σχολικών προϊόντων και καταφέραμε να μαζέψουμε 2.700 διαφορετικά είδη που προσφέραμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να βρούμε μια δυο παρόμοιες δράσεις που θα τις πραγματοποιούμε σε μόνιμη βάση. Πέρα από αυτό, όλα τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως σε μικροεπεμβάσεις στην πόλη. Με την ευκαιρία, έχουμε σκεφτεί να φτιάξουμε σε κάποια παραθαλάσσια σημεία, που είναι στο κέντρο της πόλης, δημόσιες βεράντες. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που το έχουμε συζητήσει με τον αντιδήμαρχο τον κ.Ράπτη και του άρεσε πάρα πολύ η ιδέα. Προσπαθούμε να βρούμε διάφορα, σκεφτόμαστε συνεχώς, ενώ βλέπουμε τί γίνεται και σε άλλες πόλεις.

Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο κάποια «ευχαριστώ». Η ομάδα μας στηρίζεται στα άτομα που την αποτελούν. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω έναν έναν προσωπικά για τις ώρες που σπαταλούν, για τις ώρες που χάνονται από τις οικογένειές τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες της πόλης. Να τονίσω ότι έχουμε απευθυνθεί σε πάρα πολλούς, γιατί έχουμε χρειαστεί πάρα πολύ βοήθεια και δεν έχει υπάρξει κατάστημα ή επιχειρηματίας στη Ναύπακτο που να μας έχει αρνηθεί τη βοήθειά του. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Χωρίς αυτούς κάποια πράγματα δε θα μπορούσαν να γίνουν ή θα γινόντουσαν πάρα πολύ δύσκολα και σίγουρα με λιγότερο καλό αποτέλεσμα. Όλοι μάς αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και όλοι μας προσφέρουν ό,τι τους ζητάμε. Οι χορηγίες τους είναι πάντα σε προϊόντα, γιατί δε ζητάμε οικονομικές χορηγίες. Επίσης, να ευχαριστήσουμε την κ.Μπουκουβάλα που μας έχει προσφέρει το χώρο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πραγματοποιούμε τις δράσεις μας. Είναι ένας χώρος πραγματικά κόσμημα μέσα στο κέντρο της πόλης και ουσιαστικά μας η κ.Μπουκουβάλα μας έχει προσφέρει μία στέγη. Η κίνησή της είναι παράδειγμα προς μίμηση. Να ευχαριστήσουμε και την ποδοσφαιρική ομάδα «Δωριείς» που κάθε χρονιά συμμετέχει ενεργά στη Γιορτή Παιχνιδιού και τέλος, ευχαριστούμε τόσο την προηγούμενη δημοτική αρχή για τη συνεργασία που είχαμε όσο και την τωρινή, η οποία μας έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του Δήμου και μας έχει ενισχύσει σε πρακτικά ζητήματα.

dro2014

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.