Με συνέντευξή του στο LepantoMag.gr και την Έμυ Παπαδούλα, ο πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», σύμβουλος του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ και Δικηγόρος* στο επάγγελμα, Ευάγγελος Παπαγεωργίου σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ μιλά για την Αιτωλοακαρνανία και τη Ναυπακτία ειδικότερα.

 

  • κ. Παπαγεωργίου, πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρός σας κ.Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. Ωστόσο αυτή τη στιγμή έρχεται όχι μόνο ένα πακέτο ύψους 5,4 δις ευρώ, αλλά και ένα πρόσθετο «προληπτικό» πακέτο με επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ. Θα ήθελα το σχόλιό σας επί του συγκεκριμένου.

Kατ’ αρχάς για το πακέτο ύψους 5,4 δις ευρώ υπήρξε πέρσι το καλοκαίρι η σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σε βάθος τριετίας. Αντιθέτως το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει για μέτρα 15-16 δις ευρώ για την διετία 2015-2016, κάτι που δείχνει την τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και κυρίως αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους και των επιλογών τους.

Το πρόσθετο προληπτικό πακέτο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εάν δεν έχουμε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και κυρίως αποσκοπεί να πείσει τους πιστωτές μας για την καλή μας πρόθεση να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες και να σεβαστούμε το περιεχόμενο της συμφωνίας μας.

Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Euro working Group της 9ης Μαΐου 2016 ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και προσδοκά πλέον στη συμφωνία της 24ης Μαΐου, που πράγματι θα ανοίξει τον δρόμο για την σύντομη απεξάρτησή μας από τα μνημόνια της λιτότητας με ορόσημο το 2018.

  •  Πόσο εύκολο είναι για τους βουλευτές και τους πολιτευτές των κυβερνητικών εταίρων που έρχονται σε επικοινωνία με τους πολίτες, όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες, να εξηγήσουν τις ακολουθούμενες πολιτικές που στις πλείστες περιπτώσεις αφορούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η παραπληροφόρηση ορισμένων ΜΜΕ περί δήθεν μείωσης μισθών και συντάξεων προφανώς και οδηγεί σε παραπλάνηση μέρους του κόσμου, πλην όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2014 είχαμε 11 περικοπές μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να απολέσουν το 40% τουλάχιστον του εισοδήματός τους.

Αντιθέτως η παρούσα Κυβέρνηση είχε την τόλμη να κάνει αυτή την σημαντική θεσμική αναπόφευκτη μεταρρύθμιση με το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο προστατεύοντας αποτελεσματικά την συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων.

Προσωπικά κινούμαι καθημερινά ανάμεσα στο κόσμο, ακούω τα προβλήματα του, αφουγκράζομαι τις αγωνίες του και ουδέποτε υπήρξε λόγος για να νοιώσω άβολα και αμήχανα. Ό κόσμος έχει αλάθητο κριτήριο και καταλαβαίνει πολύ καλά ποιος πολιτικός είναι πραγματικά κοντά του και ενδιαφέρεται γι’ αυτόν με ανιδιοτέλεια.

  •  Το σενάριο των πρόωρων εκλογών πόσο ρεαλιστικό είναι στην παρούσα φάση;

Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και όσοι ονειρεύονται, είτε συμμετοχή στη Κυβέρνηση είτε οικουμενική, φοβάμαι ότι θα μείνουν με τα όνειρα.

Άλλωστε μετά την συμφωνία -ρύθμιση για το χρέος, όποτε αυτή επιτευχθεί, θα γίνει ανασχηματισμός που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Πρωθυπουργού.

  •  Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών πιστεύετε ότι οι ΑΝΕΛ είναι πιθανόν να βγουν ζημιωμένοι λόγω της υποστήριξης που επιδεικνύεται από τον πρόεδρό σας στο πρόσωπο του κ.Τσίπρα, ακόμη και όταν προκύπτουν ζητήματα που έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινες γραμμές” από την πλευρά σας κατά το παρελθόν;

Όποτε και αν γίνουν Βουλευτικές εκλογές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι μέσα στη Βουλή.

Ο Πρόεδρός μας στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας για την σταθεροποίηση της οικονομίας, την έξοδο από τα μνημόνια, την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων και βέβαια την ανάταξη της οικονομίας μας στα πλαίσια ενός υγιούς και σταθερού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος.

Αυτά που έχουν συμφωνήσει οι δύο Πρόεδροι θα τηρηθούν στο ακέραιο και θα εφαρμοστούν μέχρι τέλους με θρησκευτική ευλάβεια.

  •  Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τα πέντε σημαντικότερα, κατά τη γνώμη σας, έργα που πρέπει να γίνουν στην Αιτωλοακαρνανία, ποια θα ήταν αυτά;

Σίγουρα προτεραιότητα στο Νομό μας πρέπει να έχει η βελτίωση του οδικού δικτύου και κυρίως του άξονα που συνδέει την Ναύπακτο με την Αμφιλοχία αλλά και των κάθετων επαρχιακών δρόμων που οδηγούν είτε προς την Εθνική Οδό είτε προς την υπό κατασκευή Ιονία Οδό. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ορεινοί όγκοι του Νομού μας και εδώ το Κράτος πρέπει να σταθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών νοιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι!

Παράλληλα ο Νομός μας υστερεί από την έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου και θεωρώ ότι η σύνδεση των πόλεών μας με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως διευρωπαϊκό δίκτυο, θα έφερνε μεγάλη ανάπτυξη και άλλες προοπτικές.

Κομβικά και αναγκαία έργα είναι για την Ναύπακτο η τουριστική αξιοποίηση του λιμένος, για το Μεσολόγγι η ανάδειξη και βελτίωση της λιμνοθάλασσας, για τον Αστακό ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του λιμένος και τέλος για το Αγρίνιο η κατασκευή στο Αγγελόκαστρο κόμβου σύνδεσης με την Ιονία Οδό αλλά και η διαμόρφωση στην ίδια περιοχή ενός σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό έργο για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που θα δώσει την δυνατότητα να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των υποδομών μας, είναι η καθιέρωση ανταποδοτικού οφέλους υπέρ των παρευήνιων πόλεων με την επιβολή ελάχιστου τέλους στους λογαριασμούς ύδρευσης των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

  •  Επισκέπτεστε τη Ναύπακτο αρκετά συχνά. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της;

Η Ναύπακτος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενώ κάλλιστα μπορούν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια μεγάλη δυναμική προόδου και εξέλιξης.

Όλη η περιοχή της Ναυπάκτου είναι πανέμορφη και σε πολλά σημεία της μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα τουριστικής ανάπτυξης ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί για την αναμόρφωση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό των ορεινών όγκων της σε κάθε επίπεδο.

Ωστόσο στη Ναύπακτο δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοί της που ομορφαίνουν το περιβάλλον και με τον ζεστό τους χαρακτήρα σε κάνουν να νοιώθεις άνετα, σαν να τους γνώριζες από χρόνια.

Μπορεί να ευλογώ τώρα το μέρος μου αλλά ο Νομός μας είναι ο ομορφότερος Νομός της Ελλάδας και ταυτόχρονα ο πιο εγκαταλελειμμένος!

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την τύχη μας και να καθορίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας προς το αύριο.

 

 

*Ο κ.Παπαγεωργίου είναι Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο και πτυχιούχος Master στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου


Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.