Οι LocoMondo δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.  Πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες μπάντες στη χώρα.  Μέσα σε μια δεκαετία τα μέλη της κατάφεραν να πείσουν το κοινό να ακούει και να λικνίζεται στους ρυθμούς της reggae μουσικής με ελληνικό στοίχο! 

Την Κυριακή το βράδυ της 4ης Αυγούστου θα βρίσκονται στον κήπο Ξενία, για να γιορτάσουν μαζί με όλους εσάς τα 10 χρόνια παρουσίας τους στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο Μάρκος, ο Γιάννης, ο Σπύρος, ο Θανάσης, ο Σταμάτης, ο Στρατής και ο Μιχάλης μίλησαν αποκλειστικά στο LepantoMag.gr τόσο για την καλλιτεχνική τους πορεία, όσο και για τους προβληματισμούς τους γενικότερα.

LocomondoNEWΑυτό που ελπίζουμε είναι πως αυτή η κρίση ίσως να αποδειχθεί στο τέλος μιά καλή ευκαιρία για να διορθώσουμε τα λάθη μας σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία αλλά και σαν κράτος.

 

 

 

 

Συμπληρώνετε φέτος δέκα χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα.  Αν σας ζητούσε κάποιος να ξεχωρίσετε την καλύτερη στιγμή σας στη διαδρομή των δέκα αυτών ετών, ποια θα ξεχωρίζατε;

Το ταξίδι στην Τζαμάικα, το λάιβ με τον ManuChao, την πρώτη μέρα στο στούντιο για τον πρώτο μας δίσκο… Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο με όλα αυτά και σίγουρα μία ερώτηση σε μία συνέντευξη είναι περιοριστική.

Πόσο δύσκολο είναι να αποφεύγονται οι εντάσεις σε μία μπάντα;  Εσείς πώς διασφαλίζετε τις ισορροπίες μεταξύ σας όλα αυτά τα χρόνια;

Διαφωνίες υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, καβγαδάκια όμως όχι. Είμαστε όλοι καλοί φίλοι στην μπάντα, και εκεί στηρίζεται και η σχέση μεταξύ μας. Περνάμε τόσες πολλές ώρες μαζί που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί δεν είμαστε μια παρέα επαγγελματιών μουσικών που παίζει για να βγάλει λεφτά. Πάνω απ΄όλα είμαστε άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουνε και αγαπάνε να το κάνουνε μαζί.

Η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά φέρει τον τίτλο «Οδύσσεια».  Πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος τίτλος;  Σηματοδοτεί κάτι για την μπάντα;

odysseiaAlbumCoverΕίναι λίγο Οδύσσεια όλο αυτό το πράγμα. Η διαδρομή, οι περιπέτειες, οι καλές στιγμές, οι κακές, οι τυχερές, οι άτυχες, όλο αυτό το ταξίδι που σε πάει ένα βήμα πιό κοντά στον προορισμό σου. Από την άλλη σηματοδοτεί τα δέκα χρόνια της παρουσίας μας στην ελληνική μουσική πραγματικότητα, οπότε ο τίτλος «Οδύσσεια» θεωρούμε ότι κολλάει γάντι στην περίπτωση.

Η δική σας …Ιθάκη, υπάρχει;  Και αν ναι, την έχετε βρει;

Στην Ιθάκη μας δεν έχουμε φτάσει ακόμα, πιθανώς και η «Ιθάκη» του καθενός μας να είναι διαφορετική. Το θέμα είναι ότι είμαστε στο ίδιο καράβι συνταξιδιώτες με κοινό παράγοντα την μουσική αλλά και την αγάπη μας γι’ αυτή πορευόμαστε.

Έχετε πραγματοποιήσει και συνεχίζετε να πραγματοποιείτε πολλές συναυλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.  Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του «έξω» και «μέσα» κοινού; 

Στο εξωτερικό είμαστε ένα συγκρότημα από την Ελλάδα το οποίο ο άλλος έρχεται να ακούσει από περιέργεια ή επειδή κάπου έχει ακούσει ένα τραγούδι μας. Φυσικά υπάρχουν και οι Έλληνες ομογενείς ή μετανάστες που έρχονται στις συναυλίες μας και δίνουν μία διαφορετική νότα στην συναυλία. Μάλλον θα λέγαμε ότι το κοινό αλλάζει από πόλη σε πόλη, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Πόσο δύσκολο ήταν στην αρχή να καταφέρετε να πείσετε το ελληνικό κοινό να ακούσει ελληνική reggae μουσική;

Πατάγαμε σε απάτητο έδαφος.  Εκτός από μεμονωμένες προσπάθειες σε ορισμένα τραγούδια, κανείς δεν είχε προσπαθήσει να κάνει ένα τέτοιο πάντρεμα του ελληνικού μουσικού στοιχείου και αυτής της μουσικής.  Εμείς το προσπαθήσαμε αυτό, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας το τί πάμε να κάνουμε, αλλά με πολύ ενθουσιασμό και όρεξη να παίζουμε τη μουσική μας όσο γίνεται περισσότερο.

locomondoΓενικά θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που μπορούμε να επικοινωνήσουμε, αλλά και μπορούν να μας προσφέρουν και να τους προσφέρουμε κάτι διαφορετικό σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Αγαπημένη έως τώρα συνεργασία;

Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μέχρι τώρα με διάφορους καλλιτέχνες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και πραγματικά, όλες ήταν επιτυχημένες.  Γενικά μιλώντας, αυτοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι άνθρωποι που τους εκτιμάμε γι’ αυτό που κάνουν και που ταιριάζουν τα χνώτα μας.  Είμαστε χαρούμενοι για οποιαδήποτε συνεργασία έχουμε κάνει, γιατί πάντα υπήρχε μέσα της ο ανθρώπινος παράγοντας και η προσωπική επαφή.  Καμία από αυτές δεν ήταν για επαγγελματικούς λόγους και μόνο.  Γενικά θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που μπορούμε να επικοινωνήσουμε, αλλά και μπορούν να μας προσφέρουν και να τους προσφέρουμε κάτι διαφορετικό σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ο ρόλος της μουσικής, αλλά και ευρύτερα της τέχνης, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ποιος θεωρείτε πως είναι;

Θα μιλήσουμε για εμάς σαν συγκρότημα. Είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι γενικά, μας αρέσει να βλέπουμε την θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμα και μέσα από τα τραγούδια μας. Θα πει κανείς «τί θετικό βλέπεις ρε φίλε σ” αυτό που ζούμε τώρα;» Αυτό που ελπίζουμε είναι αυτή η κρίση ίσως να αποδειχθεί στο τέλος μια καλή ευκαιρία γιά να διορθώσουμε τα λάθη μας σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία αλλά και σαν κράτος. Το να βγούμε δυνατότεροι στο τέλος και καλύτεροι από αυτό που ήμασταν πριν θα είναι το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί.

Αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι ένας θετικός τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων γενικότερα.  Μία θετική οπτική απέναντι στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας και προσωπικά, αλλά και σα μέλος ενός συνόλου.  Με άλλα λόγια να ξαναμπλέξουμε τη γιορτή με τη μουσική.  Αυτό είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε και στις ζωντανές μας εμφανίσεις εξάλλου.

λοκοΛίγα λόγια για τους LocoMondo:

Οι Locomondo είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα.
Το όνομα μεταφρασμένο θα πει «τρελός κόσμος» (loco = τρελός στα ισπανικά, mondo = κόσμος στα ιταλικά). Η μουσική τους είναι μία μίξη από Reggae, Ska και Latin ρυθμούς που συνδυάζονται κυρίως με ελληνικό στίχο και συχνά με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. 
Ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και το Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα. Αργότερα προσχώρησαν οι : Σπύρος Μπεσδέκης (μπάσο), Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα), Θανάσης Ταμπάκης (ηχοληψία), Στρατής Σούντρης (drums), Μιχάλης Μουρντζής (κρουστά). Από το 2003 ως το 2005 drummer του συγκροτήματος ήταν ο Στέφανος Ψαραδάκης. Σήμερα αποτελούνται από αυτόν τον πυρήνα 7 μελών με επικεφαλής τον κύριο συνθέτη και στιχουργό Μάρκο Κούμαρη και πλαισιώνονται κατά καιρούς από διάφορους guest-μουσικούς.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία των LocoMondo στη Ναύπακτο,

μπορείτε να βρείτε εδώ: www.facebook.com

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της μπάντας: www.locomondo.gr

Share on Facebook10Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.