maria fotoΠαρά τις σπουδές της στο Μιλάνο και το σχέδιο μόδας, αλλά και σημαντικές συνεργασίες στο χώρο, η νεαρή σε ηλικία επιχειρηματίας από την Αθήνα Μαρία Σουλιώτη επέλεξε να έρθει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στη Ναύπακτο. Σε μία πόλη, την οποία, μέχρι τη στιγμή που άνοιξε την επιχείρησή της, γνώριζε μόνο από τις διακοπές που συνήθιζε να περνά με την οικογένειά της.

Μιλώντας στο LepantoMag.gr και την Έμυ Παπαδούλα, αρκετούς μήνες μετά το ομολογουμένως τολμηρό εγχείρημά της βάζει θετικό πρόσημο στην επιλογή της και δηλώνει ιδιαιτέρως ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κόσμου στη δουλειά της, παρά το περιβάλλον κρίσης μέσα στο οποίο κλήθηκε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να ασχολείται με τη μόδα, το σχεδιασμό ρούχων και την επιχειρηματικότητα.

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μόδα, Μαρία; Τί ήταν εκείνο που σε τράβηξε προς αυτή την κατεύθυνση;

Από μικρή μου άρεσε το σχέδιο μόδας. Οι γονείς μου μου έπαιρναν διάφορα περιοδικά μόδας και είχα μία αρκετά μεγάλη συλλογή από αυτά. Ξεκίνησα δειλά-δειλά να σχεδιάζω και περίπου στα τέλη του Γυμνασίου, μετά από μία συζήτηση που είχα με τους γονείς μου, σκεφτόμασταν τί μπορώ να κάνω ώστε να ασχοληθώ με αυτό που μου αρέσει. Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για το συγκεκριμένο τομέα, οπότε αποφασίσαμε να πάω στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, που ως γνωστόν αποτελεί η Μέκκα της μόδας. Μέσω κάποιων γνωστών που είχαμε ούτως ή άλλως εκεί, βοηθήθηκα στο να βρω το σπίτι που θα έμενα, αλλά και τη Σχολή μου.

Το αντικείμενο των σπουδών σου τί ακριβώς περιελάμβανε;

Σχέδιο Μόδας, πατρόν, ραπτική και ό,τι αφορά σε magazine lay out, δηλαδή πώς να περάσεις ουσιαστικά πράγματα σε περιοδικά, αλλά και φωτογραφήσεις, photoshop.

Πώς προέκυψε μετά το Μιλάνο και την Αθήνα, που ήταν και η μόνιμη κατοικία σου, να έρθεις στη Ναύπακτο;

Στη Ναύπακτο ερχόμασταν με την οικογένειά μου για διακοπές από το 2003. Τις σπουδές μου τις τελείωσα το 2011 και ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν να απασχοληθώ σε κάποιον οίκο μόδας και να εξελίξω εκεί την καριέρα μου. Ωστόσο, το 2011, που όπως σας είπα τελείωσα τις σπουδές μου, η κρίση δεν είχε επηρεάσει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία. Ειδικά στο χώρο της μόδας, υπήρξαν πολλές απολύσεις στελεχών και ουσιαστικά δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνεις την πρακτική σου σε κάποιον οίκο. Ωστόσο, έκανα την πρακτική μου στη Σχολή που πραγματοποιήσα τις σπουδές, καθώς μου πρότειναν να συνεργαστούμε. Εκεί εργάστηκα ένα διάστημα ως βοηθός καθηγητού στο σχέδιο μόδας και το πατρόν. Στη συνέχεια επέστρεψα Ελλάδα και άρχισα να στέλνω το βιογραφικό μου σε διάφορους οίκους μόδας. Τελικά μου ζήτησε να συνεργαστούμε ο Βασίλης Ζούλιας.

Πώς ήταν η εμπειρία να συνεργάζεσαι με έναν καταξιωμένο έλληνα σχεδιαστή;

Καταπληκτική. Δε με άφησε να απασχοληθώ μόνο στο σχέδιο και το πατρόν. Με έβγαλε και έξω με τη γραμματέα του να μιλάω στους πελάτες. Επειδή λοιπόν, από τη στιγμή που επέστρεψα στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται στο μυαλό μου το να ανοίξω το δικό μου κατάστημα, ήταν σημαντικό που με προώθησε σε αυτόν τον τομέα. Πόσο μάλιστα που οι πελάτες του κ.Ζούλια ήταν αρκετά απαιτητικοί.  Ουσιαστικά με έριξε στα βαθιά. Εξελίχθηκα μέσα από αυτό και σε άλλα επίπεδα. Στο πως να μετράω σωστά ένα ρούχο, στο πως να πουλήσω ένα ρούχο, στις διορθώσεις, στο πως να συμπεριφερθώ σε μία πελάτισσα.

maria 1Και η τελική απόφαση να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στη Ναύπακτο, πώς ήρθε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν κόλλησα ποτέ με την Αθήνα και ας έχω γεννηθεί εκεί. Η Ναύπακτος από την πρώτη στιγμή μου άρεσε. Όποτε έβρισκα από παλιά ευκαιρία, ερχόμουν. Και ουσιαστικά ένα πρωί, ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι σκέφτομαι να ανοίξω ένα μαγαζί εδώ. Το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν είναι και το πιο εύκολο να φεύγεις από την πόλη που έχεις γεννηθεί και έχεις μεγαλώσει και να πηγαίνεις σε μία άγνωστη -ουσιαστικά- πόλη. Αλλά νομίζω ότι μου ταίριαζε περισσότερο εδώ.

Όταν αποφάσισες να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση εδώ, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Δυσκολεύτηκα περισσότερο με τη γραφειοκρατία και όχι με κάτι άλλο τελικά. Το μαγαζί που ήθελα να στεγάσω την επιχείρησή μου το είχα βρει από την αρχή. Στη συνέχεια, τα διαδικαστικά εννοείται πως ήταν τα πιο περίπλοκα.

Βλέποντας τα πράγματα ένα χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησής σου, αισθάνεσαι ικανοποιημένη από την προσπάθεια και την επιλογή σου;

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την άποψη ότι με έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, ότι δηλαδή έχω πλέον τη σταθερή μου πελατεία. Ενώ, σιγά-σιγά το κατάστημα γίνεται ευρύτερα γνωστό. Μάλιστα από τη στιγμή που σχεδιάζω και ρούχα, μπορώ να κάνω κάτι πιο ιδιαίτερο για τους πελάτες μου, κάτι που εκτιμάται από τους ίδιους. Επίσης, τα ρούχα που έχω ράβονται στην Ελλάδα και δεν προέρχονται από κάπου αλλού. Κάτι εξίσου σημαντικό. Ουσιαστικά, πέρα από την πώληση, αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι έχω καταφέρει και το στόχο μου, που δεν είναι άλλος από το σχεδιασμό των δικών μου ρούχων σε συνεργασία με ανθρώπους που βρίσκονται στην Αθήνα και με βοηθούν.

 

* Το κατάστημα της Μαρίας Σουλιώτη θα το βρείτε στη διεύθυνση Τζαβέλλα 32, στη Ναύπακτο, τηλ. επικοινωνίας: 2634300778

Share on Facebook20Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.