Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, αλλά και τέσσερις ατομικές, η Κατερίνα Μουσιού (MoKa) συστήνεται στο κοινό της πόλης μέσα από την έκθεσή της «Ανθρωπογραφίες» που φιλοξενείται στο Φετιχέ Τζαμί μέχρι και την Τετάρτη 17/7 (ώρες λειτουργίας: 19:00-23:00). Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Ναυπακτίας και η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Κατερίνα μιλάει στο LepantoMag και μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για την τέχνη της ζωγραφικής, αλλά και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες.

Μουσιού


Ένας καλλιτέχνης οφείλει να εμβαθύνει στα πράγματα και τις καταστάσεις που τον περιβάλλουν ακόμη και αν αυτό τον καθιστά ευάλωτο.

 

 

 

 

Τί είναι η τέχνη της ζωγραφικής για εσένα προσωπικά; Εξωτερίκευση συναισθημάτων, φαντασιακό ταξίδι, ανάγκη για επικοινωνία μέσα από τα έργα σου;

Και τα τρία ισχύουν, σε διαφορετικές όμως αναλογίες για κάθε ένα από τα έργα μου.

Τί θα μπορούσε να ερεθίσει τη φαντασία ή το ενδιαφέρον σου ώστε να ξεκινήσεις κάτι νέο πάνω στον καμβά;

Η ζωή. Οτιδήποτε κινείται προς το μέρος μου, με περιβάλλει, ή εμφανίζεται ξαφνικά και μου προκαλεί  το ενδιαφέρον. Ένα συγγενικό μου πρόσωπο ή ένας περαστικός μπορούν εξίσου να αποτελέσουν την αφορμή για ένα καινούριο ζωγραφικό θέμα.

Καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικά ρεύματα που έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσένα;Μουσιού 2

Οι Φωβ, η Ρωσική Πρωτοπορία, ακόμη και ο Κυβισμός, έχουν σίγουρα αποτελέσει επιρροές στη ζωγραφική μου πορεία. Μελετώντας την ιστορία της Τέχνης και βλέποντας έργα των αγαπημένων μου καλλιτεχνών από κοντά , κατά καιρούς έχω «ερωτευτεί» και στη συνέχεια «απατήσει» τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, όπως ακριβώς γίνεται και στη ζωή δηλαδή. Σε «γάμο» δεν έχω φτάσει ακόμα, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ… Εξάλλου μου αρέσει να πειραματίζομαι συνεχώς.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό με το οποίο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος ένας ζωγράφος και ποιο δικό σου χαρακτηριστικό θεωρείς ότι σε έχει βοηθήσει περισσότερο στην τέχνη σου;

Η έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στην απλή και τη διεισδυτική ματιά, θεωρώ ότι περιέχει την απάντηση σε αυτό. Ρωτάμε λοιπόν: «Κοιτάζεις ή βλέπεις;» Ένας καλλιτέχνης οφείλει να εμβαθύνει στα πράγματα και τις καταστάσεις που τον περιβάλλουν ακόμη και αν αυτό τον καθιστά ευάλωτο, ίσως και ιδιαίτερα ευαίσθητο κάποιες φορές. Αυτό λοιπόν, νομίζω πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα μου, που έχει τροφοδοτήσει τη ζωγραφική μου και συνεχίζει να το κάνει.

Μουσιού 5Στο Φετιχέ Τζαμί παρουσιάζεις την έκθεση «Ανθρωπογραφίες» που περιλαμβάνει έργα σου από διαφορετικές χρονικές περιόδους και τεχνικές. Ποια είναι η κοινή συνισταμένη των έργων αυτών και τι θα επιθυμούσες ως καλλιτέχνις να αποκομίσει το κοινό από τη συγκεκριμένη έκθεση;   

Πρόκειται για μια επιλογή έργων  που έχουν κοινό παρονομαστή την αποτύπωση της ανθρώπινης υπόστασης, περίπου όπως κάνει μια προσωπογραφία. Δεν αρκεί η αναπαράσταση των εξωτερικών χαρακτηριστικών, αλλά η αποκάλυψη στοιχείων πιο εσωτερικών, ηθικών, πνευματικών, ονειρικών. Αυτά αποδίδονται άλλοτε μέσα από τη στάση ενός σώματος ή τη γύμνια του και άλλοτε με την αναπαράσταση μιας φανταστικής κατάστασης ή απλώς με την κίνηση και τη φόρμα. Θέλησα με αυτή την επιλογή να ενσωματωθώ με το χώρο του Φετιχέ Τζαμί, μέσα στον οποίο, ο άνθρωπος έχει σταθεί κατά καιρούς με εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε ως πιστός, άλλοτε ως παρατηρητής και εντέλει ως επισκέπτης σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί ένα μνημείο που απόμεινε από διαφορετικές εποχές. Ο θεατής αυτής της έκθεσης, προσδοκώ να εντοπίσει την επίδραση  του χρόνου, τόσο στο μνημείο, όσο στην πορεία ενός ζωγράφου.

Ένας ζωγράφος ποιά στιγμή βιώνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από την τέχνη του; Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, όταν ολοκληρώνει ένα έργο του ή όταν βλέπει το κοινό να ταυτίζεται με το έργο του αυτό;

Ίσως για κάθε ζωγράφο να ισχύει κάτι διαφορετικό. Για εμένα και οι τρεις αυτές στιγμές είναι σημαντικό μέρος της δουλειάς μου, απλά δε συναντώνται χρονικά.

Η ζωγραφική τελικά… «εστί σιγώσα ποίησις»;

Όπως  η ποίηση είναι ζωγραφική με το χάρισμα του λόγου.

 

Μουσιού 3Λίγα λόγια για τη MoKa (Μουσιού Κατερίνα):

  • Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
  • Αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 2005 από το Τμήμα Ζωγραφικής  με ειδικά μαθήματα Χαρακτικής και Διδασκαλία της Τέχνης.
  • Από το 2002 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 4 Ατομικές Εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις Ζωγραφικής και Χαρακτικής, σε Πολιτιστικά Φεστιβάλ στην Αθήνα και στην επαρχία.
  • Έχει δουλέψει με παιδιά διαφόρων ηλικιών πάνω σε εικαστικά project και στην κατασκευή σκηνικών για παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ διδάσκει καλλιτεχνικά στην ιδιωτική και δημόσια Εκπαίδευση.
  • Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα όπου συνεργάζεται με Ανεξάρτητες ομάδες καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση εικαστικών δράσεων και τη δημιουργία Τοιχογραφιών σε εξωτερικούς χώρους.

Επισκεφτείτε την Κατερίνα στο προσωπικό της blog στο διαδίκτυο: http://mokart.blogspot.com/ 

Share on Facebook83Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.